Teatrul Național din Timișoara deschide seria spectacolelor „României 2021” cu Rinocerii de Eugène Ionesco, unul dintre cei mai importanți dramaturgi ai secolului al XX-lea. Premiera spectacolului va avea loc miercuri, 4 martie, de la ora 19, în Sala Mare a Teatrului Național, iar următoarele spectacole sunt programate vineri, 6 martie, duminică, 8 martie și vineri, 27 martie, de la aceeași oră.
„Titlul de Capitală Europeană a Culturii reprezintă pentru România o relocare majoră de forță. Declanșator al istoriei viitoare, Capitala Europeană a Culturii trasează în cheia modernă a timpurilor noastre, valorile fundamental europene conținute în însăși structura identitară a României, stat tânăr format ca stat modern acum 100 de ani, în întâlnirea diversității istorice, culturale și etnice a tuturor cetățenilor săi”, ne transmit reprezentanții TNT.
Astfel, Teatrul Național din Timișoara a decis că Eugène Ionesco este autorul cel mai relevant pentru a deschide seria spectacolelor României 2021. Recunoscut ca eseist, poet și prozator, Eugène Ionesco s-a născut în România în 1902, apoi s-a stabilit în Franța, iar în 1924 a revenit în țară, unde își petrece adolescența și tinerețea și de unde datează primele sale creații. În 1970 Eugène Ionesco este numit membru al Academiei Franceze, fiind este unul dintre cei mai importanți dramaturgi ai secolului al XX-lea.
Piesa Rinocerii este considerată „una dintre marile demonstrații împotriva totalitarismului”, o capodoperă a teatrului absurd, care studiază modificarea socială fundamentală provocată de ideologii extremiste, agresive. Compusă din trei acte, acțiunea se desfășoară într-un mic orăşel francez, unde locuitorii se transformă în rinoceri, cu excepția lui Bérenger, personajul principal. Rinocerii a lui Eugène Ionesco, martor al răspândirii fascismului, are la bază „două maladii ale veacului al XX-lea: fascismul şi conformismul”.
Regia piesei Rinocerii este semnată de Gábor Tompa, unul dintre regizorii legendari ai teatrului românesc modern, cu peste 100 de spectacole puse în scenă în România, Franța, Germania, Marea Britanie, Statele Unite ale Americii, Canada și multe altele. Regizorul Gábor Tompa este președinte al Uniunii Teatrale Europene, director al Teatrului Maghiar din Cluj și profesor de teatru al Universității din San Diego.
În distribuție îi regăsim pe actorii Romeo Ioan, Ion Rizea, Claudia Ieremia, Matei Chioariu, Irene Flamann Catalina, Cristian Szekeres, Doru Iosif, Benone Viziteu, Roberta Popa Ionescu, Ana Maria Pandele Andone, Cătălin Ursu, Costa Tovarnisky, Laura Avarvari, Bogdan Spiridon, Andrei Chifu, Andrei Zgăbaia, Claudiu Patcău, Claudiu Surmei, Darius Zet, Marin Lupanciuc, Paul Vesa și Judit Reinhardt. Iar scenografia spectacolului este semnată de Helmut Stürmer, scenograf de teatru și film originar din Timișoara, cu o carieră de excepție internațională. De costume s-a ocupat Carmencita Brojboiu, care a creat decoruri și costume în numeroase și importante teatre din România, Grecia, Marea Britanie etc.
Compozitorul de muzică pentru film și teatru Vasile Șirli și coregraful Florin Fieroiu completează echipa artistică a spectacolului. Absolvent al Liceului de muzică din Timișoara și al Conservatorului din București, Vasile Șirli se stabilește în Franța, unde devine director muzical al Disneyland din Paris și realizează sute de spectacole în peste trei decenii de activitate. Florin Fieroiu este unul dintre cei mai mari coregrafi români, distins cu Premiul de Interpretare al Întâlnirilor Coregrafice Internaţionale de la Paris și cu Premiul Special UNITER pentru coregrafie în arta spectacolului.
Biletele pot fi achiziționate de la Agențiile Teatrului Național (Agenția „Mărășești”, str. Mărășești nr. 2 și Agenția „Sala 2”, Parcul Civic), de marți până duminică, între orele 11-19 sau online, pe www.tntimisoara.com.
Citiți principiile noastre de moderare aici!