HoT: Week înseamnă șapte zile de evenimente dedicate fondului construit și poveștilor uitate ale Timișoarei și se desfășoară în cadrul programului cultural Heritage of Timișoara, implementat de Asociația PRIN BANAT. Așadar, în perioada 21-26 septembrie, Săptămâna Heritage of Timișoara invită timișorenii să descopere orașul în care trăiesc prin expoziții, instalații urbane, vizitarea Muzeului Mühle și multe alte evenimente inedite.
Vernisajul HoT: Cetate a dat startul HoT: Week, în Piața Unirii, pe 21 septembrie, cu o colecție de ilustrații realizate de artiști locali. Colecția este inspirată din poveștile și starea de conservare a imobilelor de patrimoniu din Cetate, cel mai vechi și cel mai popular cartier al Timișoarei.
Cel de-al doilea eveniment de vernisare va avea loc marți, 22 septembrie, dedicat instalațiilor urbane HoT: Cetate, ce vor fi amplasate în diverse locații din Cetate. Instalațiile spun poveștile a 9 dintre cele mai interesante clădiri istorice ale Timișoarei. Vernisajul se va desfășura sub forma unui tur ghidat, coordonat de Claudia și Cristian Vancea.
De asemenea, în cadrul HoT: Week va avea loc un eveniment de excepție, fiind și cel mai anticipat: deschiderea, în premieră, a Muzeului Mühle, miercuri, la Casa cu iederă (Bulevardul Corneliu Coposu, nr. 5), începând cu ora 18:00.
“Familia Mühle deține o istorie extraordinară și prea puțin cunoscută. Marii florari ai Timișoarei au adus faimă orașului prin activitățile pe care le-au desfășurat și i-au purtat prestigiul, prin rozele lor, până la marile curți ale Europei. Ei au lăsat în urma lor o moștenire importantă, care nu este, din păcate, coagulată într-un singur spațiu în Timișoara, astfel încât povestea lor să fie accesibilă publicului larg. Muzeul Mühle este o inițiativă de culegere și punere laolaltă a tuturor informațiilor, documentelor și obiectelor disponibile identificate, care au aparținut sau au o legătură directă cu renumita familie de florari timișoreni. Colecția va putea fi vizitată în perioada 23 septembrie – 24 octombrie”, spune Mihai Moldovan, coordonatorul Heritage of Timișoara: Cetate.
După deschiderea oficială, va avea loc un tur ghidat al obiectivelor din oraș care au legătură cu îndrăgita familie de florari, coordonat de Vlad Pată. Cu ocazia acestei inițiative, grupul de artiști Psihodrom a creat o coloană sonoră specială pentru Muzeul Mühle.
Joi, 24 septembrie, între orele 17:00-22:00, se va desfășura al patrulea eveniment din cadrul HoT: Week în Parcul Botanic. Intitulat HoT: Parks / Botanic, evenimentul invită publicul la o serie de activități în aer liber: un picnic de arhitectură cu povești și voie bună, tururi ghidate de Cetate cu Ludovic Satmari și Claudia și Cristian Vancea, proiecții video, prezentări istorice, concerte și jocuri. Una dintre cele mai interesante activități va fi un tur ghidat al Parcului Botanic, coordonat de peisagiștii Raluca Rusu și Alex Ciobotă, cărora li se vor alătura doi invitați speciali: arh. Oana Grumeza, fiica arhitectei care a proiectat parcul, și Prof. univ. Gicu-Gabriel Arsene. De asemenea, va avea loc și un atelier de storytelling cu plante din basme, adresat copiilor cu vârste între 6 și 12 ani, susținut de specialista în etnologie Nicoleta Mușat. Evenimentul se va încheia cu un concert minunat marca Eufonia.
Vineri, 25 septembrie, se va desfășura un tur ghidat de Cetate, coordonat de Alexandra Irimia (Timișoara Tour Guide). Turul va avea ca punct final Muzeul Corneliu Mikloși, unde va avea loc, începând cu ora 18:00, deschiderea Bienalei timișorene de arhitectură, ediția 2020.
Ultimul eveniment din cadrul HoT: Week și care încheie o săptămână remarcabilă, va fi Simpozionul Heritage Responsability, sâmbătă, 26 septembrie, de la ora 19.00, în Piața Sfântul Gheorghe. Simpozionul Heritage Responsability este organizat în colaborare cu BETA – bienala timișoreană de arhitectură și propune chestionarea temei sustenabilității fondului construit cu valoare istorică, atât din perspectiva responsabilității pe palier social, cultural și ecologic asupra sa, cât și din perspectiva relației dintre fondul construit cu valoare istorică și schimbările climatice. Simpozionul va fi încheiat cu o masă rotundă, cu participarea invitaților: Maria Tîrtea (Direcția Județeană pentru Cultură Timiș), Sergiu Sabău (F O R / Faber.community), Bogdan Gărgăriță (Detaliul Neoromânesc), Eugen Vaida (Asociația Monumentum), Vlad Pată (Asociația Prin Banat), arh. Klaus Birthler. Discuția va fi moderată de arh. Anca-Raluca Majaru.
Mai multe detalii despre programul HoT: Week se găsesc pe pagina de Facebook a Heritage of Timișoara și Asociația PRIN BANAT. Participarea la evenimentele din cadrul HoT: Week este gratuită. Evenimentele se vor desfășura ținând cont de situația curentă și cu respectarea tuturor normelor în vigoare privind distanțarea fizică și pentru prevenirea răspândirii COVID-19.
Heritage of Timișoara: Cetate este un proiect al Asociației Prin Banat, susținut de Ordinul Arhitecților din România, din timbrul de arhitectură, co-finanțat de AFCN și realizat cu sprijin din partea Asociației Banat IT.Proiect realizat cu sprijinul Primăriei Municipiului Timișoara și al Consiliului Local Timișoara.
Heritage of Timișoara susține Timișoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii.
Trimite articolul
Xsunteti bolnavi la cap daca aveti impresia ca intereseaza pe cineva asa ceva. mai ales pe vreme de pandemie
-
pai evenimentul e DOAR pt vaccinati 🙂