Reprezentanții Teatrului Maghiar din Timișoara au prezentat, vineri, planurile pe care le au legate de fostul Cinematograf „Arta”. Ridicat în 1920, cinematograful a fost unul de referință în Timișoara, având și o grădină de vară spațioasă unde s-au proiectat filme până înainte de Revoluție. După 1990, sala cinematografului a găzduit faimosul Club „Meteor”, iar apoi a devenit sală de Bingo. Timp de 20 de ani, clădirea a rămas în paragină, iar furtuna din 2017 a distrus complet acoperișul. În 2018, RADEF a cedat acest cinematograf Primăriei Timișoara, care, la rândul ei, l-a dat spre administrare Teatrului Maghiar. De atunci și până acum s-a lucrat în special la documentație, însă acum a venit timpul ca această clădire să își recapete gloria de odinioară.
Astfel, Primăria Timișoara a alocat 118.000 de lei pentru documentații, iar Fundația Bethlen Gábor 450.000 de euro pentru restaurare. Banii, însă, nu sunt suficienți pentru a realiza tot ce și-au propus cei de la Teatrul Maghiar.
„Am ajuns în faza în care vrem să reabilităm această clădire. Pentru asta avem toate actele în regulă. Vom face un concurs de soluții pentru proiectul tehnic. Toate costă bani, dar nu pot estima acum la ce sumă am putea ajunge. Noi am primit fonduri de la Fundaţia. Din cauza autorizațiilor pe care nu le-am avut până acum, nu am putut să folosim acești bani. Am făcut studio geo, am făcut diverse alte acte. De abia acum avem CF, pentru că a fost o problemă cu apartamentele de sus. Doar în mai a ieșit CF. Urmează să facem DALI, am primit bani de la primărie pentru asta. Ne-am propus, și asta depinde, desigur, de bani, să avem aici o sală de spectacole blackbox, o sală multifuncțională, să fie o sală de repetiție, o sală de conferințe, pentru evenimente mai mici, și un spațiu în aer liber. Va fi un hub cultural în zona Iosefin. Mi-aș dori în doi-trei ani să reușim să fim aproape de finalul acestei lucrări. Vrem să depunem acest proiecte pentru finanțare europeană. Chiar s-a nimerit bine, pentru că începe un nou ciclu de finanțare”, a declarat Balázs Attila, directorul Teatrului Maghiar.
La rândul lui, viceprimarul Farkas Imre și-a amintit că și-a petrecut copilăria vizionând filme sau chiar cântând cu trupa sa din adolescență pe scena de la Arta.
„Este un pas înainte. Creștem, ne bucurăm că avem astfel de spații. Din păcate, este o clădire de 100 de ani și timp de 20 de ani nimeni nu a folosit-o. Știm că aici a fost cinematograf… și eu am mai prins această Grădină de vară cu cinematograf. După aia, cu schimbările nu a mai avut niciun rost și știu că după aia a fost și sală de Bingo. După aia s-a închis și nu a mai fost a nimănui. Nimeni nu a avut grijă și asta e o problemă mare, pentru că nimeni nu a mai avut grijă și în ani s-a deteriorat. Iar acum costurile sunt de zece ori mai mari decât dacă ar fi fost folosită. Acum proiectul este să folosim acest cinematograf. Toată comunitatea. Este un proiect multicultural, dinamic, și în exterior și în interior. Avem și alte comunități care acum încearcă să își creeze un teatru și o să avem un spațiu în plus. Colaborarea ar fi extraordinară, dacă și Uniunea sârbă va avea un teatru și atunci vom avea trei minorități care au teatre. Școala e aproape, copii sunt. Eu cred că zona asta o să crească și din punct de vedere arhitectural și calitativ”, a declarat viceprimarul Timișoarei.
În opinia lui, în doi-trei ani clădirea ar putea recăpăta strălucirea de odinioară, devenind un hub cultural în zona Iosefin.
„Noi am investit în fiecare cinematograf, în fiecare proiect și nu vrem să facem diferențiere. Eu încă cred că se pot accesa fonduri europene, din fonduri externe. Știm că, la început, și guvernul maghiar ne-a ajutat. Acum, din păcate, se sistează. Sperăm că se deschid alte posibilități și cu proiecte bune vom reuși. (…) Depinde de bani, adică de cât de repede se mișcă. Din păcate, un an jumătate au durat doar hârtiile. Eu sper ca în doi-trei ani să terminăm proiectul. Dar depinde de mulți factori. Și financiar și să nu mai avem astfel de evenimente grave care s-au întâmplat din martie încoace. Cea mai mare problemă e că plouă înăuntru. Deci asta trebuie prima dată rezolvat. Să oprim apa și să consolidăm”, a mai spus Farkas Imre.
Muncitorii au venit deja pe șantier și, pentru început, au lucrat pentru a stopa degradarea și mai mare a imobilului. Lucrările sunt cu risc, deoarece toată structura clădirii a fost afectată.
Trimite articolul
XCei de la Teatrului Maghiar din Timișoara (Balázs Attila, directorul Teatrului Maghiar) si viceprimarul (Farkas Imre) au accesat si vor accesa fonduri dela :
1 Primaria Timisoara 118.000 lei
2 Fundatia Bethlen Gábor 450.000 de euro
3 Guvernul Magiar
4 Fonduri europene.
Deci daca exista oameni care vor sa faca treaba se poate si se pot gasi si resursele financiare necesare.
Dar cum administratia incompetenta si indolenta a PMT cu un buget anual de peste 1.3 miliarde de lei (320 000 000 €) condusa de Lae face numai studii peste studii pentru ideile nastrujnice ale lui Lae (metrou, fantani muzicale etc) nu au reusit sa cafa mai nimic pentru Timisoara in ultimi 8 ani !
In 27 Septembrie trebuie sa gasim solutia…