La Timișoara, în perioada 16 – 21 octombrie vor fi șase zile dedicate literaturii și teatrului pentru copii, iar Teatrul pentru Copii și Tineret „Merlin” se numără printre partenerii de seamă ai De Basm, Asociația scriitorilor pentru copii și adolescenți în proiectul „LittleLIT pe scenă – Poveștile se dau în spectacol”.
Scriitoarele Adina Rosetti, Andreea Iatagan, Victoria Pătrașcu, Luminița Corneanu, Sînziana Popescu și Iulia Iordan (România), dar și Garajszki Margit (Ungaria) vin la Timișoara, unde vor participa la întâlniri cu publicul în școli și librării, dar și la discuții alături de colegi de breaslă, în care vor dezbate teme actuale în literatura pentru copii. Copiii sunt invitați la ateliere de lectură, în dorința de a promova literatura națională contemporană pentru copii și adolescenți.
La sediul Teatrului „Merlin”, vor avea loc, în data de 17, 18 și 19 octombrie, de la ora 11, lecturi performative care vor fi susținute de întreaga echipă de actori ai teatrului. Vor fi interpretate fragmente din:
- Efemer, de Iulia Iordan și Trumpinson, hoțul zăpezii și Liga secretă a copiilor de Sînziana Popescu, în 17 octombrie,
- Aventurile unui drum de țară, de Victoria Pătrașcu și Miko, vulpița friguroasă de Andreea Iatagan, în 18 octombrie,
- Cameleonul Cami pleacă în Tibet de Luminița Corneanu și Bartok și prințul cioplit din lemn de Garajszki Margit, în 19 octombrie.
La finalul lecturilor, publicul va putea intra în dialog cu autoarele celor șase texte. De un real interes pentru partea de scenă a proiectului o reprezintă atelierul susținut de Victoria Pătrașcu și Margit Garajszki la Casa Artelor, care face referire la felul în care se pot dramatiza cărțile pentru copii pentru a fi pregătite de scenă, dar și la o introducere în metode și tehnici de scris.
„LittleLIT pe scenă – Poveștile se dau în spectacol” este un proiect realizat cu sprijinul Administrației Fondului Cultural Național (AFCN), care are ca scop să conecteze profesioniști din zona literaturii pentru copii și ai teatrului dedicat celor mici, dar și să le ofere copiilor posibilitatea de a-i cunoaște pe autorii poveștilor lor preferate.
Citiți principiile noastre de moderare aici!