MultipleXity, Centrul Cultural Mărășești, conversia fostelor săli de cinema din oraș, reabilitarea Castelului Huniade, a Muzeului Satului Bănățean, Centrul Cultural „Turnul de apă” Iosefin sau o nouă sală de spectacole într-o hală industrială pentru Teatrul German de Stat sunt cele mai importante obiective de infrastructură incluse în dosarul de candidatură cu care Timișoara a câștigat titlul de Capitală Culturală Europeană 2021 încă din anul 2016. Termenele de finalizare pentru toate aceste obiective erau cuprinse între anii 2018 și 2020.
Nu are sens să vă întrebați dacă este gata vreunul, pentru că primăria abia acum lansează licitația pentru trei dintre ele. N-au fost bani, n-au fost documentații și altele.
„Vom scoate la licitație de execuție lucrările de construcții-montaj aferente Centrului Cultural Mărășești. Ulterior, în februarie-martie vor fi scoase la licitație dotările aferente Muzeului Cetății și centrelor culturale. De asemenea, tot în această perioadă, va fi urcată în SEAP documentația de licitație de execuție pentru Cinematograful Victoria. La începutul lunii ianuarie va fi eliberat ultimul aviz necesar obținerii autorizației de construire a Cinematografului Dacia. Apoi vom lansa și aici licitația. La ambele cinematografe, licitațiile vor fi atât pentru construcție, cât și pentru dotări”, a explicat viceprimarul Dan Diaconu pentru TION.
Muzeul Cetății, în locul fostei Dermatologii
Pentru marele centru promis pe str. Mărășești avem documentație încă din 2015, când consilierii locali au aprobat „Refuncționalizarea clădirii din funcțiunea de spital de dermatologie în clădire cu funcțiunea de spațiu multicultural”. Dermatologia s-a mutat de prin 2016 pe str. Daliei în Complexul Studențesc, iar spațiul rămas pe Mărășești ar trebui refuncționalizat cu aproximativ 28 de milioane de lei cu tot cu TVA, în 24 de luni. Primăria a vrut fonduri europene, însă proiectul a fost respins în 2017, pentru că în o parte din clădire încă funcționează Clinica de Radioterapie a Spitalului Municipal.
Clădirea despre care vorbim are 4.300 metri pătrați și a fost ridicată în perioada 1754-1757, cu destinația de spital municipal, refăcută mai apoi prin sec. XIX. Inițial, primarul Nicolae Robu anunța că dorește acolo un centru pentru tineret și sediu pentru centrele diplomatice străine din oraș, destinația finală fiind până la urmă de centru cultural. Conform documentației adoptată de consiliul local, vor fi amenajate spații pentru birouri, săli de clasă și o sală de conferințe, iar jumătate din clădire va deveni Muzeul Cetății.
Cinema Victoria cu scenă extensibilă
Cinema Victoria din zona Bălcescu a fost discotecă pe vremuri, dar și laborator de analize, cel mai recent. Va avea scenă extensibilă cu aproape 200 de locuri și cafenea, precum și spațiu expozițional, după reabilitare. Scena extensibilă a fost gândită atât pentru proiecții de filme, ea urmând să aibă aproape 40 mp, cât și pentru alte tipuri de spectacole, când va avea 80 mp.
Momentan se lucrează la proiectare, în baza unui contract semnat încă din martie 2019. Conform DALI – documentația de avizare a lucrărilor de intervenții, lucrările de reabilitare s-ar ridica la 10,2 milioane de lei cu tot cu TVA, din care 4,6 milioane doar pentru construcții și montaj. 12 luni ar ține șantierul, iar primăria lansează în sfârșit licitația pentru execuție, așteptată încă de anul trecut.
Detalii, AICI!
Cinema Dacia, centru multicultural
Cinematograful Dacia din cartierul cu același nume va deveni un adevărat centru multicultural. Va avea sală de spectacole, teatru și sală de conferințe, cu o capacitate de 384 de locuri. Documentația tehnico-economică pentru DALI+PT Reabilitare imobil a fost aprobată încă din iunie 2019.
Valoarea totală a investiției este estimată la 16,1 milioane de lei cu tot TVA , iar durata de realizare a lucrărilor este de 23 de luni. Fostul cinema de pe str. Burebista a ajuns o ruină, fiind de cele mai multe ori adăpost pentru oamenii străzii.
Guvernul doarme
Primăria începe cu bani de la bugetul local toate aceste obiective, pentru că Legea 198 de aplicare a OUG 42 adoptată anul trecut de guvern prevede finanțare doar pentru o parte din lucrări: 11,2 milioane de lei pentru Centrul Cultural Mărășești (28 mil. lei), 4,6 milioane de lei pentru Cinema Victoria (10,2 mil. lei) și 6,3 milioane de lei pentru Cinema Dacia (16,1 mil. lei).
Guvernul a promis abia în vara lui 2019, prin OUG 42, finanțare pentru TM2021. Anul acesta s-au alocat 2,7 milioane de lei, deși OUG spune că programul Timișoara Capitală Europeană a Culturii se va implementa în perioada 2019-2022 în limita sumei de 52,9 milioane de lei. În același OUG au fost asumate șase obiective, cu o sumă de 114 milioane de lei, pe finanțări multianuale în perioada 2019-2020: Centrul Cultural Mărășești, reabilitarea termică si reamenajare parțială a Operei Române, reabilitarea bibliotecii județene, a cinematografelor Victoria și Dacia și a Filarmonicii Banatul.
Până să se trezească Guvernul României și să se țină de promisiuni, Primăria Timișoara face în sfârșit câțiva pași concreți spre 2021 și iată că lansează licitații pentru trei dintre obiectivele trecute în dosarul de candidatură.
Citiți principiile noastre de moderare aici!