Vineri, 17 mai 2024, se împlinesc 123 de ani de la nașterea lui Romul Ladea, un mare sculptor bănățean și un nume de referință în lumea artei românești.
Acesta s-a născut în Jitin, județul Caraș-Severin, în anul 1901, și a murit la Joița, în zona Arcuda din județul Giurgiu, în 1970. El a fost elevul învățătorului Iuliu Birou, tatăl scriitorului Virgil Birou.
„După absolvirea studiilor secundare la Oravița și Timișoara, la Școala de Arte și Meserii, în anul 1922, Romul Ladea devine student al sculptorului Dimitrie Paciurea la Școala de Arte Frumoase din București.
În 1924, se înscrie la prestigioasa Academie Julian din Paris și frecventează atelierul celebrului sculptor Constantin Brâncuși. A studiat sculpturile lui Auguste Rodin și Antoine Bourdelle în capitala Franței.
În anul 1927, Romul Ladea este numit profesor la Școala de Arte Frumoase din Cluj, iar în 1933, odată cu mutarea acesteia la Timișoara, el rămâne acolo până în anul 1949”, povestesc cei de la Muzeul Național al Banatului.
Operele sculptorului bănățean se regăsesc în aproape toate marile orașe ale țării. Cele mai cunoscute și apreciate sunt: Grupul statuar „Școala Ardeleană” sau bustul lui Nicolae Bălcescu din Cluj, bustul lui Horia din Albac, bustul lui Avram Iancu de la Baia de Criș, precum și „Țăranii bănățeni”, „Bătrâni”, „Tatăl meu”, „Mama mea”, „Maternitate”, „Cap de copil” și „Autoportret”.
„Romul Ladea a parcurs un drum impresionant în căutarea cunoașterii și perfecționării sale artistice. Opera sa reflectă pasiunea, dedicarea și influența maeștrilor din domeniul sculpturii. Astăzi, îi aducem un omagiu și ne bucurăm că moștenirea sa artistică continuă să ne inspire”, mai spun cei de la Muzeul Național al Banatului.
Pe aceeași temă:
„Totalitate florală”, expoziția artiștilor plastici timișoreni din Asociația Romul Ladea
Trimite articolul
Xde “scoala ardeleana”(… “latina”) a incercat boc sa-si bata joc la cluuuuj. noroc ca acolo au mai fost cativa intelectuali pe bune care au ceva in cap si i-au cam dat peste bo”c” lui boc si celorlati ticalosi pusi pe “cancel culture”
#🤪
-
👌