Joi, reprezentanții Comisiei Europene ar trebui să aibă o discuție cu responsabilii de TM2023, pentru a analiza stadiul proiectului. Întâlnirea trebuia să aibă loc în 24 martie, dar a fost amânată de primarul Timișoarei.
Președintele CJ Timiș, Alin Nica, îi cere lui Dominic Fritz să „lucreze împreună” pentru a găsi soluții. Nica face parte și din juriul Comisiei Europene care desemnează capitalele europene ale culturii și susține că nu a fost consultat niciodată. Liderii locali se prezintă la ședința CE de joi fără „o ședință de consultare”, spune Nica.
„Comisia Europeană ne-a convocat în această ședință de urgență pentru a vedea care sunt modalitățile de deblocare a proiectului TM2023. Ședință a fost planificată încă de acum o lună, însă la solicitarea PMT a fost amânată și am înțeles că s-a mai vrut o dată amânarea. Lucrurile sunt clare: eu sunt expert al CE și membru în juriu care desemnează și monitorizează capitalele europene ale culturii peste tot în Europa. (…)
Îi cer primarului Timișoarei să lucrăm împreună pentru a salva acest titlu și propunerea rămâne deschisă în continuare. (…) Pentru această misiune de urgență de la CE, din păcate nici nu am avut o ședință de consultare să ne armonizăm cumva, primăria și CJ Timiș, să vedem ce spunem acolo, ce poziție vom avea împreună. Vă mărturisesc cu regret faptul că de fiecare dată când mă întâlnesc cu colegii de juriu și mă întreabă despre Timișoara eu nu prea știu ce să le spun, nu pot vorbi de rău orașul (…)”, a declarat, miercuri, șeful CJ Timiș.
„Primăria trebuie să aleagă calea de urmat”
Președintele CJ Timiș spune că există blocaje, începând de la asociația care trebuie să se ocupe de TM2023. El se așteaptă ca Primăria Timișoara să ia o decizie privind proiectul: asociația sau un nou organism.
„Ne-am bucurat că am câștigat doi ani, dar am pierdut deja șapte luni, fără să facem un progres vizibil, fără să deblocăm asociația, și asta este principala neliniște. Structura de implementare a proiectului este asociația, blocată de aproape un an. Știți de certurile cu fostul președinte al boardului. Au ajuns aceste lucruri până la Bruxelles și cei de acolo nu ne spun «faceți așa sau așa, rezolvați însă problema». Există un cadru în care ne putem mișca, dar ei nu ne impun o direcție. Cine trebuie s-o aleagă? Cine este principalul partener și principalul responsabil de implementarea proiectului?
Primăria trebuie să aleagă calea de urmat. Mergem mai departe cu asociația sau înființăm o nouă structură. Asociația e blocată în momentul de față, există o incertitudine. Se dorește a se înființa o nouă structură de implementare, acel centru de proiecte, sau altceva? Trebuia luată de mult timp această decizie. Mai așteptăm să mai pierdem încă un an?”, a spus Nica, cu referire la primarul Timișoarei.
Ședința de joi este un preambul al vizitei de monitorizare, programată pentru luna iunie. Dacă toate părțile implicate își fac treaba și respectă dosarul de candidatură, în noiembrie 2022, Timișoara va primi premiul Melina Mercouri, în valoare de 1,5 milioane de euro.
„Procedural, titlul (premiul Melina Mercouri – n.r.) se acordă după ultima vizită de monitorizare, care va avea loc în noiembrie 2022. Până atunci se analizează progresele. Nu s-a întâmplat niciodată în istoria de 36 de ani a acestei inițiative europene ca titlul să nu se acorde. Au mai fost cazuri în care s-a stat în dubiu. Nu s-a întâmplat niciodată, însă Comisia Europeană nu exclude niciodată uzarea de acest drept pe care îl are, de a recomanda neacordarea titlului. (…) Scopul acestei întâlniri, din discuțiile pe care le-am avut cu reprezentanții CE, este darea unui impuls pentru a progresa, până la vizita de monitorizare. Temerea CE este că dacă nu există această întâlnire de urgență, progresul va fi limitat până în mai-iunie”, a completat președintele Consiliului Județean Timiș.
Ministerul Culturii se mișcă în reluare
Ministerul Culturii este o parte importantă din această poveste, iar până acum a făcut doar promisiuni pentru TM2023. Există un OUG care spune că Timișoara primește bani din bugetul de stat pentru mai multe obiective de infrastructură culturală.
„OUG 42 nu este actualizată cu noul termen 2023. Normele de aplicare pentru derularea celor șase investiții de capitală culturală încă nu au fost adoptate prin ordin al ministrului. Semnalul meu de alarmă este și în această direcție, aceste chestiuni administrative întârzie lucrurile. Ne pun piedici nouă, administrațiilor locale, să finanțăm în condiții de legalitate proiectului TM2023”, explică șeful CJ Timiș.
Între timp, Nica a spus că se pregătește o scrisoare către coaliția de guvernare, pentru a desemna un vicepremier pentru TM2023. Aceasta în condițiile în care primarul Fritz a anunțat că Ministerul Culturii va numi un reprezentant de la București pentru TM2023, un subsecretar de stat, dar n-a mai avut loc în organigramă.
„Încercăm să semnalăm problema la cel mai înalt nivel al coaliției de guvernare, să se discute și să se propună un coordonator la nivel cel puțin de vicepremier. Pregătim o scrisoare, pe care o vom semna eu, Dominic Fritz și Demeter Andras, către premier, către vicepremierul Barna, către Kelemen Hunor, în care să semnalăm problemele cu care ne confruntăm la nivel local și soluțiile care ne-ar ajuta să deblocăm situația proiectului TM2023. Documentul este la semnat în Primăria Timișoara. În zilele următoare îl vom trimite la București. Vicepremierul desemnat să se ocupe de această problemă va trebui să semnaleze la nivelul coaliției de guvernământ ca acele modificări legislative să nu fie tergiversate prin parlament sau prin ministere, deci să «scurtcircuităm» la maximum birocrația excesivă”, a mai declarat Alin Nica.
Rămâne de văzut dacă întâlnirea de joi va avea loc și cum vor rezolva autoritățile implicate problema TM2023, dar și ce se va întâmpla cu asociația în contextul în care primarul Dominic Fritz a anunțat că Centrul de Proiecte al Primăriei va prelua toate finanțările culturale.
editor: Amalia Kui
Trimite articolul
XFritz…. Ție îți plac băieții???
Da robu te-a consultata vreodata bai Nica smenarule? In calitatea ta de “expert”? Si zici ca s-au pierdut cateva luni, dar cati ani a pierdut pnlistul tau vopsit??
Si oug nu e actualizat…. pai cine e majoritar la putere? Eu, aur, psd, nici macar usr, ci tot liberalii tai! Deci sa il actualizeze! Ce vina are fritz??
Pe buna dreptate. Fritz deși se credea un Comis Voiajor, mereu în plimbări la București, NU a rezolvat mare lucru pe subiectul Capitalei Culturale, decit promisiuni goale. La fel ca prezenta sa de băgător în seamă pe lingă Ministri ori mahării din USR. A cam dus în derizoriu blazonul Timisoarei, și Capitală de regiune cu Ștaif, a Banatului. L-ați văzut pe Boc sa lustruiasca clanțe pe la Parlament ori Guvern?! Ori pe Bolojan?! Doi lideri locali cu realizări de Top, raportat la medie. Deși nu sunt niște genii, nici sfinți. Nu mi-a plăcut de Nica cum s-a jucat cu Fritz, dar încep sa cred că merită…
auzi si la asta, el ii expert, ba omule tu esti politician, expert in gargara publica, ce expert esti tu, nu-i tin partea nici primariei, dar cu atata nesimtire sa spui ca tu esti expert, pai daca asa experti are comisia europeana s-a terminat cu UE
-
E ok, suntem pregatiti, a facut Robu tot pentru TM2021..
Iexpertul de dudesti isi da cu parerea