Cu ajutorul celor de la Timișoara Film Society (asociație din Timișoara, care se ocupă cu producția de filme artistice, scurt-metraje), și al celor de la Tour Guide & Travel Timișoara, poveștile orașului vor căpăta viață și vor putea fi trăite din orice colț al lumii.
”În acest loc binecuvântat s-au născut, ori au trăit atâtea personalități de talie națională și internațională. Spectacole de teatru, de muzică și alte manifestări culturale, clădirile superbe desenate parcă după cele din Viena, i-au adus numele de „Mica Vienă”. Învăluită în parfumul rozelor, Timișoara este fascinantă. Se lasă cântată, pictată, scrisă în versuri ori în proză.” (Luciana Ianculescu)
Structurat în jurul a 7 episoade, serialul ”Iubesc Timișoara” va fi disponibil pentru vizionare online, în mod gratuit AICI.
Programul propus este următorul:
- 29 noiembrie, ora 18:00 – Trailer Iubesc Timișoara
- 30 noiembrie, ora 18:00 – Ep. 1 File din istoria orașului
- 01 decembrie, ora 18:00 – Ep. 2 Luminile orașului
- 02 decembrie, ora 18:00 – Ep. 3 Transportul în Orașul de pe Bega
- 03 decembrie, ora 18:00 – Ep. 4 Timișoara Universitară (partea întâi)
- 04 decembrie, ora 18:00 – Ep. 5 Timișoara Universitară (partea a doua)
- 05 decembrie, ora 18:00 – Ep. 6 Scenele orașului (partea întâi)
- 06 decembrie, ora 18:00 – Ep. 7 Scenele orașului (partea a doua)
Haideți să descoperim, împreună, poveștile Timișoarei de odinioară, dar și de astăzi!
*Iubesc Timișoara este un proiect realizat cu sprijinul Primăriei Municipiului Timișoara și al Consiliului Local.
**Iubesc Timișoara susține Timișoara în îndeplinirea obligațiilor asumate în dosarul pentru candidatura la titlul de Timișoara Capitală Europeană a Culturii.
Trimite articolul
XProiectul este foarte util și pentru educarea gloatelor care urăsc Timișoara dar care dau năvală în ea din toate părțile, care urăsc nemții, ungurii, sârbii, românii occidentalizați și emancipați, multiculturalitatea, și progresismul acestei foste enclave occidentale proiectată și clădită efectiv de la zero, acum 300 de ani, de către austrieci, nemți și apoi, după 1867, de către unguri. Mulți urâtori ai valorilor Timișoarei moștenite de la ctitorii acestui oraș habar n-au că acum 300 de ani Timișoara a fost rasă compet de pe suprafața pământului de către bombardamentele armatei austriece care a eliberat această parte a Europei de sub pașalâcul turcesc iar pe ruinele fostei enclave turcești și peste mlaștinile insalubre, austriecii au construit un oraș nou nouț pe care noi românii l-am prăbușit, zigănit și igrasiat în câiva zeci de ani.
Referitor la link-ul documentarului: din păcate pentru realizatorii proiectului Internetul este limitat la Facebook.
Un orash cu o gramada de clisee care s-au dovedit false: primul oras iluminat din Europa (o fi fost primul dupa Lyon, Londra, Paris etc), primul traseu de tramvai din Romania (pare ca a fost la Lipova), primul oras unde s-a inventat apa calda, primul orash unde a rasarit soarele, etc, etc
Un orash care a fost sprijinit mult de comunism, desi mai apoi l-a hulit. Universitatea a fost fondata in anii 60-70. Medicina de aici nu are traditia centrelor din secolul XIX (gen Iasi, Bucuresti, Cluj) ci a fost infiintata dupa al doilea razboi mondial, in plin regim comunist. Doar Politehnica a fost infiintata de Ferdinand.
Sper ca filmul va fi unul obiectiv si nu de un patriotism loal exacerbat, specific noua si carasenilor…
-
Premiera europeană în iluminatului electric din Timișoara a fost UTILIZAREA PE SCARĂ LARGĂ A BECURILOR CU INCANDESCENȚĂ/FILAMENT și nu a becurilor cu arc electric care existau în America și Europa și care aveau numeroase neajunsuri (lumina foarte puternică necesita instalarea becului cu arc electric pe un “catarg” înalt care lumina mai multe străzi deodată + electrozii de carbon se consumau repede). Timișoara a fost primul oraș din Europa care a beneficiat de iluminat electric cu becuri cu incandescență/filament nu doar ca “experiment” sau doar pe scară redusă așa cum s-a întâmplat în Anglia și în alte orașe. Timișoara a beneficiat de un iluminat stradal cu becuri pe scară largă, având o rețea de aproape 60 km cu peste 700 de becuri.
Referitor la tramvaie, “tramvaie” trase de măgari existau și în mine sau la săpat canalul Bega. Premiera tramvaiului tras de cai se referă la o rețea de linii care asigura un transport public de masă.
Iar referitor la ne-tradiția universitară a Timișoarei, ține cont că înainte de Marea Unire, Timișoara a făcut parte dintr-un Imperiu vast care era înțesat de universități vechi de multe sute de ani și prin urmare Timișoara, ca orățel mic și tânăr pe harta imperiului, nu avea nevoie stringentă de universități. Intelectualitatea se forma la universitățile consacrate din Viena sau Budapesta, la fel cum au făcut-o și marii noștri români din Ardeal, Banat sau Regat.
Atitudinea ta denotă un puseu de invidie miștocărită cu dispreț. Te lupți cu o realitate pe care nici eu și nici tu nu ai creat-o. În loc să recunoști că viteza luminii e de 300.000 km/s, tu faci bășcălie de ea care este o realitate a realității și nu a mea sau a ta 😉
Referitor la patriotismul exacerbat al Bănățănilor sau Cărășănilor, acesta este un patriotism grețos și fudul care din complexe de inferiorotate a fost agățat de Timișoara care NU are nici o legătură cu bănățănii în izmenele lor căci Timișoara NU a fost Banat ci o enclavă austriacă și nemțească devenită mai târziu austro-ungară construită pe teritoriul Banatului. Bănățenii se laudă cu Timișoara care NU a fost orașul lor și nici nu a fost eliberat, proiectat, clădit și dezvoltat de ei ci de către austrieci, nemți și unguri. Ce a urmat după 1918 e altă mâncare de pește consumată în comun de către noii veniți în oraș = bănățeni, moldoveni, basarabeni, olteni, ardeleni, etc.
Despre trecut stim, bune si rele, verzi si uscate. Tot trecut este si provenienta celor care locuiesc in acest oras in mod legal, pana la urma e parte din trecutul lor unde au copilarit. Problema orasului este prezentul – este din pacate un oras unde nu se simte mai deloc un “bine ai venit!”. Ingamfare, lipsa de toleranta si de transparenta, apoi direct indignare ca de ce nu se aliniaza unii si altii – la ce?! Care e identitatea reala, factuala, a orasului? Dincolo de lucruri pompoase, dincolo de obsesia centrului care pare singurul luat in considerare de primarie. Adevarata zona istorica cu cladiri pitoresti e aproape in ruine iar tunurile imobiliare cu arhitectura agresiva si contrastanta deja castiga teren… Spatii verzi, micul comert pitoresc dar de calitate acolo unde era odinioara, bulevarde atragatoare plimbarilor pe jos ori cu bicicleta, un pic de aer boem, specificul fiecarei nationalitati, dar pe bune, nu facatura… Altruism, solidaritate, generozitate, intelegere, mai putina lacomie, mai putina prefacatorie… Fain ar fi sa vedem si dinastea!