Spectacolul se numește „Dictatorii” și este o creație din 2022 a companiei Procédé Zèbre. Participă elevii de la Colegiul Național „Titu Maiorescu” din Aiud, Liceul Tehnologic „Liviu Rebreanu” din Hida și studenții de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca.
Tinerii participanți și-au intervievat părinții și bunicii, strângând mărturii despre această perioadă întunecată. Munca lor se bazează pe poveștile celor decedați, în special ale intelectualilor care au murit în închisoarea de la Aiud.
Spectacolul va fi prezentat vineri, 19 iulie, la ora 17, la Memorialul Revoluției.
Proiectul face parte din WiM Laboratories Iuvenis II, susținut de Uniunea Europeană.
„Acest program reunește tineri din șase țări europene pentru a explora memoriile teritoriilor lor în limba franceză și în limbile lor materne, prin teatru. Pe parcursul a trei ani, ei se întâlnesc pentru a face schimb de idei și a reflecta asupra experiențelor prezente ale tineretului european. Reprezentația de la Memorialul Revoluţiei face parte dintr-un turneu european cu autobuzul. Timp de 20 de zile, tinerii și profesioniștii din teatru vor călători prin Europa pentru a prezenta trei ani de muncă teatrală, oferind spectacole în străzi și teatre și angajându-se în numeroase schimburi cu publicul”, a transmis drd. Gino Rado, președintele Asociației Memorialul Revoluției.
„De ce să te oprești la Timișoara? Pentru că orașul este frumos? Da! Dar și pentru că aici a fost declanșată la jumătatea lui decembrie 1989 revoluția care a dus la răsturnarea vechiului dictator român, Nicolae Ceaușescu. În 2023, orașul a fost desemnat Capitală Culturală Europeană și vedem peste tot afișe care fac publicitate la evenimente culturale. Haide, trebuie să le descoperi: Întâlnire cu Asociația Memorialul Revoluției și vizită la expoziția lor permanentă despre istoria țării din 1945, evidențiind în special evenimentele revoluție”, a transmis echipa de actori.
Citiți principiile noastre de moderare aici!