Vineri seara, pe 27 septembrie, a avut loc primul act al spectacolului Lumina Unirii. Piața Unirii a devenit scenă, clădirile au prins viață datorită videomapărilor, iar cei peste 100 de actori și dansatori, acompaniați de trupele Baba Zula și ARAC, au spus prima parte a istoriei orașului nostru. Trupa din Istanbul a avut o reprezentație de excepție, reușind să facă publicul să danseze.
Spectatorii au retrăit la intensitate maximă momentele istorice de stabilire a vetrei orașului, de construire a acestuia, dar și momentul în care acesta a fost atacat și cucerit de trupele otomane. Un alt moment marcant și emoționant retrăit de cei prezenți în piață a fost ilustrarea epidemiei de ciumă din 1738. Toate acestea s-au petrecut pe muzica celor de la Baba Zula și ARAC.
Al doilea act al spectacolului va avea loc sâmbătă, 28 septembrie, tot de la 20.30. Acesta se petrece în perioada austro-ungară, iar multi-etnicitatea este caracteristica acestui moment. De la ferestrele actualului Muzeu de Artă, 20 de muzicieni vor interpreta piese ale compozitorului Franz Liszt. Tot în cel de al doilea act, Timișoara intră în Primul Război Mondial.
Timp de trei zile, în 27, 28 și 29 septembrie, Piața Unirii devine locul unde este spusă istoria orașului, de la începuturile sale și până la momentul Unirii cu România, din 3 august 1919! Spectacolul Lumina Unirii, în trei acte, are ca personaj principal Timișoara, personificată cu ajutorul unei marionete gigant. Clădirile din Piața Unirii vor prinde viață datorită videomapărilor, iar cei peste 100 de actori, muzicieni și dansatori îi așteaptă pe timișoreni să-și redescopere orașul!
Proiectul este realizat de Asociația Timișoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii, cu sprijinul Primăriei Municipiului Timișoara și al Consiliului Local.
Citiți principiile noastre de moderare aici!