Spectacolul „Regulile jocului” de Yann Verburgh va avea premiera marți, 5 septembrie, de la ora 20:00, la Teatrul Maghiar de Stat din Timișoara. Spectacolul este inspirat de tragediile provocate de Războiul Civil Sirian, izbucnit în 2011.
Repetiția generală din 4 septembrie, de la ora 20:00, va fi cu public, iar locurile se pot rezerva gratuit accesând acest link.
Spectacolul „Regulile jocului” este o poveste îndrăzneață despre impactul conflictelor armate asupra generațiilor tinere.
Nama şi Oldo, doi copii, victime şi totodată supravieţuitori ai ultimului dintre ultimele războaie, se întâlnesc pe ruinele unui oraş, îşi spun poveştile de viaţă şi, din joacă, încep un plan de schimbare a regulilor jocului, într-o societate cu prea puţină magie și echitate pentru un copil.
În spectacol joacă zece studenți ai Facultății de Muzică și Teatru a Universității de Vest din Timișoara, coordonați de către actrița și regizoarea Mirela Puia, care este și asistent de regie al spectacolului. Acestora li se alătură 12 tineri norvegieni de la Școala de Teatru Nordic Black Xpress din Oslo.
Dramaturgul Yann Verburgh este autorul textului și colaborează în mod regulat cu regizorul timișorean Eugen Jebeleanu, alături de care a fondat două companii, Cie 28, în România, și Cie des Ogres, în Franța.
Piesele sale sunt publicate, traduse și interpretate în mai multe limbi, citite la Comédie Française, difuzate la France Culture, distinse prin numeroase premii și granturi, și sunt adaptate în teatrul liric.
Regia este semnată de Mine Nilay Yalcin, regizor, dramaturg și interpret norvegian/turc din Oslo.
Distribuția norvegiană este următoarea: Farqaleet Iqbal, Anna Trindade Eriksen, Khadeeja Ahmed, Hanna Ocide Kidula, Cesilie Geanina Jørgensen, Tobias Haile Furunes, Turid Rachel Bråthen, Mobeen Shayay Ahmed, Jules Akvama. Akram Khan Nasir, April Klarisse Notvik Kristiansen și Sunniva Motatiwa Gvegev Mathe.
Distribuția românescă: Petar Adzic, Marius Caraiman, Alexandru Dulică, Ariana Harșani, Andrei Indricău, Cătălin Kopandi, Christine Manoilă, Roxana Mircea, Diana Nițu, Denisa Trică. Traducerea: Mirela Iacob. Video & sound design: Sebastian Hamburger.
Reprezentația este o coproducție realizată de către Fundatia ARTMEDIA, Nordic Black Theatre, Cafeteatret, în parteneriat cu Universitatea de Vest din Timișoara și Casa de Cultură a Municipiului Timișoara.
Producția face parte din proiectul SUNLIGHT YOUNG FESTIVAL și este plătită din granturi SEE și norvegiene, ca parte a programului de finanțare pentru Timișoara Capitală Europeană a Culturii 2023.
Trimite articolul
XCum, ma, sa faci spectacol din razboi? Uite ce de norvegieni in distributie. Si – oltene superior, ce de rom^ni pe scena Teatrului Maghiar!
-
Te mai corectez o data. Ultima data. “Normal”, nu “superior”.
Macar in domeniul culturii, se poate sa nu dai “dume” de-ale tale etnice? Sau pot sa dau si eu una?
“Nu vad in distributie romanii aia despre care zici. Nu e nici un “escu” “😁“Ce-mi plac glumele mele”…
Vezi ca pot sa ma cobor la nivelul tau daca chiar trebuie? Dar as prefera sa te ridici tu. Macar pana la normal.