Spectacolul va avea loc în 19 septembrie, de la ora 19:00, în sala Teatrului Național „Mihai Eminescu”.
Înființat în 1987, baletul contemporan Béjart Ballet Lausanne este, până astăzi, o referință în lumea coregrafică mondială.
Compania are 40 de dansatori, iar la Timișoara vor evolua 14 dintre aceștia.
Fondatorul său, Maurice Béjart, s-a născut la Marsilia, în 1 ianuarie 1927. Își începe cariera în 1946, la Vichy (Franța), apoi continuă la Londra, în cadrul International Ballet. În timpul unui turneu în Suedia, în 1949, descoperă resursele expresionismului coregrafic, al cărui fondator devine, marcând lumea Dansului pentru totdeauna. Maurice Béjart s-a stins din viață la Lausanne, în 22 noiembrie 2007, când destinul companiei ajunge în mâinile lui Gil Roman, succesorul său, ales chiar de maestru, după 30 de ani de fină observație.
Gil Roman a declarat, luni, la Timișoara, că se află pentru prima dată la Timișoara, compania susținând de câteva ori reprezentanții la București.
Baletul ales pentru marți seara este prezentat în premieră în afara Elveției.
Din 2007, prin cercetarea sa asupra creației contemporane, Gil Roman întreține și dezvoltă repertoriul Béjart Ballet Lausanne. Opera lui Maurice Béjart se află în centrul acestui repertoriu, cu coregrafii emblematice, precum „Ritualul primăverii”, „Boléro” sau „Simfonia a IX-a”, dar prezintă și varietatea sa, cu „Piaf” sau „Flautul fermecat”.
Gil Roman și dansatorii săi susțin spectacole în întreaga lume, iar Béjart Ballet Lausanne este una dintre puținele companii capabile să umple spații vaste, precum NHK Hall din Tokyo, Palatul de Stat Kremlin din Moscova, Odeonul lui Herodes Atticus din Atena, Palais des Congrès de Paris, Forest National din Bruxelles sau Patinoire de Malley din Lausanne.
Evenimentul este organizat de Casa de Cultură a Municipiului Timișoara ca parte a programului „Îndrăznește!/Dare!”, componentă „Timișoara, Capitală Europeană a Culturii”.
Trimite articolul
XDar prețul este inadmisibil de mare pentru Romania
si calitatea spectacolului si a balerinilor este la fel de mare. sper ca sa inceapa cultura sa isi revina la fel si apetenta publicului