Astfel, joi, 7 decembrie, la Timișoara începe evenimentul care marchează închiderea simbolică a Programului Cultural Național „Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii”. Timp de patru zile, de joi și până duminică, cinci dintre locurile emblematice ale Timișoarei: Piața Unirii, Cinema Timiș, Cinema Victoria, Palatul Culturii și MX Muzeul de Transport Public „Corneliu Miklosi” vor fi animate de concerte în premieră pe scena Timișoarei susținute de Katie Melua, Róisín Murphy, Jessie J, Klangphonics, José González sau de artiști români precum Delia și EMAA.
De asemenea, vor avea loc și o serie de evenimente unice finanțate de Primăria Timișoara, produse și organizate de Centrul de Proiecte. Programul celor peste 85 de evenimente: spectacole de teatru, concerte, ateliere, expoziții, performance-uri etc. poate fi consultat pe site-ul continua.timisoara2023.eu.
Organizatorii au anunțat, luni, că 120 de jandarmi vor veghea, sâmbătă și duminică, ca distracția oamenilor să nu fie perturbată de vreun incident neplăcut. De asemenea, ISU Timiș participă la concerte cu peste 30 de pompieri militari și medici de la SMURD. Un spital mobil va fi amplasat în sens la Piața Mărăști, iar reprezentanții ISU le cer oamenilor să nu arunce țigări pe jos și să nu blocheze căile de acces.
Totodată, Poliția Locală Timișoara va contribui la buna desfășurare a evenimentelor cu 50 de polițiști pe zi pentru siguranță publică și dirijare a traficului.
„Suntem pregătiți cu echipaje să intervenim 24 de ore din 24”, a transmis Attila Hajdu, directorul instituției.
Potrivit oamenilor legii, capacitatea maximă a Pieței Unirii este de 25.000 de persoane, însă dacă aceasta se va supraaglomera, vor fi luate anumite măsuri organizatorice.
Toate terasele trebuie ridicate de proprietari, iar dacă aceștia refuză, mesele și scaunele vor fi luate pe sus de autorități, care îi îndeamnă pe proprietarii de localuri să pregătească mâncare ce poate fi luată la pachet.
Potrivit Teodorei Borghoff, expert la Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, evenimentul va fi accesibil și persoanelor cu dizabilități. De asemenea, vor exista interpreți în limba semnelor române.
Raluca Iacob, coordonatoare Power Station și monitorizare-evaluare rezultate și impact la Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, a declarat că este în lucru planul de evenimente pentru anul viitor privind moștenirea culturală a capitalei europene.
În ceea ce privește voluntarii, 2.000 de persoane de vârste diferite au dat o mână de ajutor anul acesta la buna desfășurare a manifestărilor Capitalei Culturale.
„Suntem la finalul unui an al excelenței pentru Timișoara și totodată punctul de start pentru un nou început. Vă invit pe fiecare să privim retrospectiv spre anul 2023, an în care Timișoara a fost, alături de orașele Veszprém din Ungaria și Elefsina din Grecia, sub reflectorul cultural al întregului continent. Am convingerea că Timișoara a reușit să contribuie în mod consistent și semnificativ, în acest an, la consolidarea unei bune imagini a României în Europa. Cu o moștenire culturală bogată, cu o comunitate artistică vie și foarte puternică, Timișoara a dovedit prin fiecare dintre miile de evenimente produse în acest an, forța unică pe care o are, de a aduce oamenii împreună, de a construi comunități puternice, de a reda și redescoperi locuri, de a crea conexiuni”, a transmis Ramona Laczko David, coordonatoare proiect Timișoara 2023.
Corul pe voci egale al Liceului de Artă „Ion Vidu” din Timișoara cântă alături de Katie Melua
Aflată pentru prima dată în Timișoara, pe scena evenimentului „Timișoara 2023 la nesfârșit”, Katie Melua va fi acompaniată în cadrul concertului de vineri, 8 decembrie, din Piața Unirii, de Corul pe voci egale al Liceului de Artă „Ion Vidu” Timișoara. Corul este format din 50 de eleve ale liceului, fiind condus de dirijoarea Maria Gyuris.
Corul pe voci egale al Liceului de Artă „Ion Vidu” din Timișoara a luat naștere cu 56 de ani în urmă, avându-i ca dirijori pe profesorii Livia Balla, urmată de Marius Tănăsescu. Din 1988, la pupitrul acestei formații corale se află profesoara Maria Gyuris, care o conduce spre un repertoriu vast, cuprinzând piese din literatura muzicală universală și românească, într-un spațiu stilistic din secolul V, până în contemporaneitate.
Evenimentul „Timișoara 2023 la nesfârșit” este finanțat de Primăria Municipiului Timișoara și organizat de Centrul de Proiecte.
Pe aceeași temă:
Citiți principiile noastre de moderare aici!