Pe 31 ianuarie, la Cinema Muzeul Țăranului din cadrul Muzeului Național al Țăranului Român, din București, va avea loc premiera oficială a documentarului, în prezența echipei filmului. Aceasta va fi urmată de alte proiecții speciale în marile orașe, printre care Timișoara, Arad, Sibiu, Cluj, Oradea și Brașov.
Premiera internațională a documentarului a avut loc în octombrie la Festivalul Filmelor de Munte din Poprad, în Slovacia, urmată de selecţii în competiţia Krakowia Gorski Festiwali, un festival de tradiţie din Polonia, şi în competiţia Mendi Film Festival.
Documentarul „Superhombre” îl urmăreşte pe Horia Colibăşanu în cele trei ipostaze din viața sa: alpinist de top, soţ şi tată a doi copii şi medic stomatolog.
Au fost documentate și filmate trei din expedițiile lui Horia Colibășanu în Himalaya și viața lui între expediții, în perioada 2016-2018. Ascensiunea pe muntele Manaslu din Nepal, până la 6.000 de metri altitudine, în 2016, a fost filmată de directorul de imagine şi co-regizorul Mircea Gherase. Iar în 2017, Horia Colibășanu reușea performanța de a urca pe Everest fără oxigen suplimentar, filmând singur până la 8.848 de metri, fiind primul român cu această reușită.
În 2019, preşedintele României i-a conferit lui Horia Colibăşanu Ordinul Național „Steaua României” în grad de Cavaler, în semn de recunoaștere pentru performanța sportivă și contribuția semnificativă adusă alpinismului românesc.
„Superhombre” a fost proiectat pentru prima oară în luna iulie 2019, în faţa a peste 700 de spectatori, la festivalul de film Ceau, Cinema! din Timișoara.
Montajul a fost realizat de Gabi Basalici (Playtime Post) și Ciprian Cimpoi, care au avut la dispoziţie peste 100 de ore de filmări, inclusiv din arhiva personală a alpinistului, strânsă în ultimii 15 ani. Designul de sunet îi aparţine lui Filip Mureșan, iar muzica originală a fost creată de compozitorul timișorean Cári Tibor. Documentarul independent „Superhombre” este produs de Asociația Marele Ecran și Fundația PressOne, cu susținerea Vitas România, Haufe Group, Kathrein România, Ness România și Club Sportiv Alternative TM.
„Superhombre” e „scrutător fără să fie indecent, e cumpătat în sublinierea relaţiei pericol-reuşită, e atent la eroizare (…) încât să o facă să treacă drept normalitate umană (…) Un film pe care îl urmăreşti cu plăcere, cu un happy end ştiut. Rămâne să descoperi cât de happy e end-ul”, spune criticul Lucian Maier pentru LiterNet.
„Filmul devine repede atașant, căci strategia sa, foarte eficace, e să-l arate pe Colibășanu mai ales în sânul familiei, departe de glorie și de munte, unde are probleme cât se poate de triviale de rezolvat”, este de părere criticul Victor Morozov în revista „Dilema veche”.
Trimite articolul
XBravo Horia! Sunt mandru de tine si te apreciez. Un prieten.
Nu ne intereseaza.