Tabără „Timi și copiii” a strâns 12 copii și 6 adolescenți voluntari la ateliere zilnice de creație prin care au explorat întâmplări din viața lor prin muzică, teatru și dans. S-a dorit crearea unui mediu prielnic pentru dezvoltarea abilităților interpersonale.
„Mai mult decât o tabără de teatru muzical, proiectul «Timi și copiii» a fost gândit ca o serie de experiențe care contribuie la conturarea caracterului copiilor și la dezvoltarea abilităților de a construi relații pozitive în viitor.
Anii formatori ai copilăriei trec repede. În așteptarea aprobării proiectelor și ratificării legilor de mare anvergură care susțin dezvoltarea armonioasă a copiilor, sunt multe lucruri pe care le putem face la firul ierbii, valorificând resursele disponibile în interiorul comunității”, a declarat Elena Tănase, fondatoarea Asociației Merida și coordonatoarea proiectului.
În cadrul taberei, participanții au vâslit împreună barca dragon pe râul Bega, au pus la cale un picnic în natură și au ghidat, pentru colegi, două excursii în cartierele lor.
În cele cinci zile de activități în care s-au explorat metode de autocunoaștere, comunicare nonviolentă și gestionarea situațiilor conflictuale, rata de prezență a fost de 100%.
Sprijin din partea comunității și deschidere din partea părinților
Proiectul a fost sprijinit de profesioniști din domeniile cultural și sportiv, precum actrița Ana Maria Pandele Andone și Președintele Clubului Sportiv Nautic Banat Timișoara, Adriana-Codruța Sofron.
„Am întâmpinat cu bucurie invitația de colaborare cu tabăra «Timi și copiii» organizată de Asociația Merida, fiindcă mi se pare absolut normal ca tinerii și copiii din toate tipurile de mediu să aibă acces la cultură și educație de calitate. Cu atât mai mult, în cazul celor veniți din medii care nu susțin neapărat acest tip de activități, mi se pare foarte util”, a relatat actrița Ana Maria Pandele Andone.
„Am numai cuvinte de bine la adresa organizatorilor taberei «Timi și copiii» și doresc ca această inițiativă să prindă rădăcini în orașul nostru. Între Centrul Sportiv Nautic Banat Timișoara și Asociația Merida se va dezvolta o colaborare pe termen lung și împreună vom continua să promovăm practicarea sporturilor nautice și spiritul de echipă în rândul copiilor timișoreni”, a declarat Adriana-Codruța Sofron, Președintele Clubului Sportiv Nautic Banat Timișoara.
Organizatorii spun și că părinții au dat dovadă de deschidere chiar de la început.
„După părerea mea, acești copii chiar au nevoie de activități de acest gen. Îi ajută foarte mult pe copiii din cartier să-și dezvolte cunoștințele, pentru că au mare nevoie de așa ceva”, a remarcat mama unei participante din cartierul Kuncz.
„Organizarea a fost impecabilă. Fiecare detaliu, fiecare activitate au fost frumos organizate ca ei să se integreze și să se susțină unii pe alții. Interacțiunea cu toți copiii și activitățile la care au participat, pe lângă faptul că ne-au bucurat, sunt convinsă că îi vor ajuta și pe viitor, sa fie mai deschiși și să lege prietenii. Sperăm ca tabăra ” Timi și copiii” sa fie susținută și pe viitor de cei în măsură să pună umărul la continuarea acestui proiect frumos”, a împărtășit mama unui participant din cartierul Dacia.
Copiii, la rândul lor, au apreciat „descoperirile” făcute.
„Avem în comun fotbalul și umorul”, a spus un adolescent voluntar din Dacia.
„Eu am în comun cu copiii din Dacia orașul”, a concluzionat o fetiță de 10 ani din Kuncz.
„Azi am învățat ce e munca în echipă. Munca în echipă pentru mine este atunci când ne ajutăm unii pe alții, ne respectăm, ne…ascultăm și ne jucăm împreună!”, a punctat și un băiețel de 9 ani din Dacia.
„Pentru mine, să lucrăm în echipă înseamnă bunăvoință, înțelegere, sprijin față de colegi și ajutor reciproc”, a adăugat o fetiță de 10 ani din Kuncz.
„Eu n-o să uit niciodată când am mers în Dacia… Încă o amintire pe care n-o s-o uit niciodată este când am mers cu barca și am vâslit”, a spus și o fetiță de 10 ani din Kuncz.
„Amintirile mele sunt când am fost în excursie, când ne-am stropit cu apă și când am făcut teatru”, a declarat un băiețel de 10 ani din Kuncz.
„Azi a fost cea mai frumoasă zi de la centru. O să îmi lipsească locul ăsta”, a spus o adolescentă voluntar din Kuncz.
„Ce mi-a plăcut a fost când am jucat fotbal cu Ștefan, Hassan și cu Matei. Mi-a plăcut foarte mult. A fost fain și distractiv. A fost o zi de marți”, a conchis un băiețel de 8 ani din Dacia.
Postările zilnice pe rețelele de socializare au ajuns la o audiență de peste 17.000 de oameni, inclusiv la românii de peste hotare. „Timi și copiii” va reveni anul viitor și va continua să contribuie la apropierea copiilor din medii sociale diferite.
Citiți principiile noastre de moderare aici!