În ședința de marți a Consiliului Local Timișoara, aleșii sunt puși să aprobe trei proiecte care au legătură cu infrastructura culturală pentru TM2023. Sunt chiar pentru șantierele deschise deja de primărie, pentru care majoritatea banilor ar trebui să vină de la București: Cinema Victoria și Dacia și Centrul Cultural Mărășești.
Cele trei obiective de infrastructură sunt incluse în Ordonanța 42/2019, care are abia de câteva săptămâni norme de aplicare. Practic, de la București ar trebui să vină mai întâi în jur de 22 de milioane de lei, echivalentul a 4,5 milioane de euro.
Transformarea Cinema Victoria costă 8,6 milioane de lei, din care PMT ar trebui să pună 4,66 milioane, reabilitarea Cinema Dacia costă 12,4 milioane de lei, din care PMT ar trebui să pună 6,1 milioane de lei, iar amenajarea Centrului Cultural Mărășești costă 21,28 milioane de lei, din care PMT ar trebui să aloce 9,8 milioane de lei.
Cu banii de la primărie se va rezolva problema marți, dar nu se știe clar când va veni finanțarea de la București. Potrivit primarului Dominic Fritz, procedura este o noutate și pentru Ministerul Culturii, care a promis pentru Timișoara, în 2021, suma de 61 de milioane de lei, echivalentul a 12,4 milioane de euro.
„Normele s-au semnat, am făcut un draft de contract, unde ministerul a mai cerut niște clarificări. Sper ca în următoarele săptămâni să putem semna contractele de finanțare pentru obiectivele care se află deja în lucru. Ministerul Culturii ne-a promis anul acesta 61 de milioane de lei. Vrem să semnăm contractele acum și apoi să și primim banii. Este un mecanism nou și pentru minister, un mecanism care s-a creat cumva special pentru noi, pentru Timișoara. Vom semna contracte pentru fiecare obiectiv și după aceea decontăm facturile către minister”, a declarat primarul Timișoarei.
Cinema Victoria, gata prin decembrie
Cel mai vechi șantier deschis este cel de la Centrul Cultural Mărășești, unde momentan s-a luat o pauză. Acolo lucrează acum arheologii, iar edilul-șef nu știe exact când își vor termina treaba.
„Încă se lucrează la următorul strat de lemn, sperăm să reluăm cât de curând. Negociem și cu Ministerul Culturii, să suplimenteze suma prevăzută prin OUG 42, să avem o finanțare mai mare. O să fie un proiect dificil în continuare, dar până în 2023 trebuie să fie gata”, explică Fritz.
Acolo ar fi trebuit amenajat și Muzeul Cetății, dar noua administrație are alte planuri cu spațiul. Se dorește deschiderea unui muzeu al minorităților.
„Suntem în discuții cu Institutul Francez, cu Centrul Cultural German și am trimis și o scrisoare către reprezentanții minorităților. Dezvoltăm conceptul centrului, nu doar pe parte de construcție. În următorul an e foarte important să clarificăm cine ce spații va folosi. Speranța este să avem nu doar o casă în care fiecare își are o parte, ci să creăm un spațiu multicultural. Nu avem un orizont de timp până când vor putea fi reluate lucrările, pentru că nu știm ce o să se găsească de către arheologi”, mai adaugă edilul-șef.
Conform documentației PMT, Cinema Victoria are ca termen de finalizare luna decembrie a anului 2021, Cinema Dacia trebuie să fie gata în martie 2022, iar Centrul Cultural Mărășești în decembrie 2022.
Teoretic, a fost deschis șantierul și la Cinema Studio, unde săptămâna trecută a fost predat amplasamentul. Lucrările pentru primul cinematograf de artă al Timișoarei costă în jur de 14 milioane de lei și ar trebui să fie gata în 18 luni. Pentru Cinema Timiș a fost emisă de aproape șase luni autorizația de construire, iar în perioada următoare ar trebui pornită licitația pentru execuție. Aceste două obiective nu au fost incluse în OUG 42/2019, astfel că banii vor veni de la bugetul local.
Mai sunt proiecte și pentru Turnul de Apă din Iosefin, dar și pentru MultipleXity, cel mai mare obiectiv asumat de Timișoara pentru TM2023. Există un calendar și pentru acestea, deși lucrările nu au început încă.
„Centrul Mărășești și Turnul de Apă vor fi finalizate anul viitor. La MultipleXity, partea de nord va fi finalizată anul viitor, iar partea de sud va fi fragmentată în două etape, spațiul imersiv care va fi și el finalizat prioritar anul viitor, iar restul de ateliere de creație cred că vor fi finalizate la început de 2023. Un cinematograf va fi gata anul acesta, un cinematograf va fi gata la început de anul viitor. Vorbesc aici de Cinema Victoria și de Cinema Dacia. Cinema Studio va fi finalizat anul viitor, iar Timișul, cel mai probabil, se va întinde cu câteva luni în 2023”, spunea viceprimarul Ruben Lațcău acum două săptămâni.
MultipleXity este și cea mai scumpă investiție asumată de Timișoara. Proiectul ar trebui să fie gata anul acesta, iar atunci vom afla exact la cât se ridică investiția estimată la 12 milioane de euro în dosarul de candidatură. Se vorbește despre o finanțare de la Compania Națională de Investiții pentru acest obiectiv.
editor Dan Oancia
Pe aceeași temă:
Trimite articolul
XAsta este alta “ABUREALA”marca Herr Fritz Do nimic asa vin si bani acestia cum au venit bani unde Herr primar a “IMPINS FIZIC”la Bucuresti pentru Colterm???
O PROSTIE !!! Timisoara poate primi doar un bocanc in dos de la Bucuresti. USR-istii doar iau , nu dau.