Vineri, 19 mai, a avut loc marea deschidere a Bienalei Art Encounters, desfășurată anul acesta sub deviza „My Rhino is not a Myth. Art-Science-Fictions”. Ajunsă la cea de-a cincea ediție, bienala prezintă îmbinarea dintre artă, tehnologie și ficțiune.
Expun 61 de artiști din peste 20 de țări, în mai multe spații clasice sau neconvenționale din diverse zone ale Timișoarei. Vizitatorii sunt așteptați în număr cât mai mare să vadă creațiile contemporane.
„Bienala Art Encounters nu doar că a unit comunitatea în jurul artei, dar a și repoziționat Timișoara pe harta culturală internațională și ne-a plasat în avangardă. Expozițiile de la Timișoara rivalizează cu oferta culturală a marilor orașe ale lumii. Anul acesta, când Timișoara este Capitală Europeană a Culturii, Bienala are o semnificație și mai profundă pentru viața orașului, fiind un magnet de creativitate care atrage public și vizitatori”, a spus primarul Dominic Fritz înainte de deschiderea oficială a Bienalei.
Ovidiu Șandor, președintele fundației Art Encounters, a transmis că ediția din acest an a Bienalei își confirmă statutul de cel mai important eveniment non-comercial de artă contemporană din România.
„Bienala Art Encounters se va desfășura pe parcursul a opt săptămâni, între 19 mai și 16 iulie, și va activa 15 spații expoziționale în multiple locații din oraș. Invit, pe această cale, publicul larg, al cărui acces este gratuit, să ia parte la mulțimea de expoziții, concerte, conferințe, tururi ghidate și multe alte surprize ce vor putea fi cunoscute și explorate începând cu 19 mai”, a precizat Ovidiu Șandor.
Curatorul bienalei, Adrian Notz, a explicat de unde s-a inspirat titlul „My Rhino is not a myth. Art-Science-Fiction”, și anume din gravura lui Durer cu un rinocer – artist care nu a văzut acest animal niciodată în viața sa, și din piesa lui Eugen Ionescu „Rinocerii” – o piesă despre regimurile totalitare și conformismul social.
Adrian Notz este un curator elvețian, cu experiență în sectorul cultural, și fost director artistic al Cabaret Voltaire din Zürich. Acesta lucrează în prezent într-un laborator de inteligență artificială al uneia dintre cele mai importante universități tehnice din Europa.
Pe aceeași temă:
În curând începe ediția a cincea a Bienalei Art Encounters, sub sloganul „My Rhino is not a Myth”
Trimite articolul
XA fi… sau a nu fi. aceasta-i intrebarea!
ps tot n-am aflat, conformismul social e bun sau nu? Solomon Asch, Stanley Milgram… niste unii, la ce ne ajuta sa stim? “autoritatea” doara ne vrea binele, nu? sa nu cumva sa fim 🐑 neagra, sa fim asa… dupa sablon. altfel, ne cumparam a, b, c ce-o fi la moda, ca sa ne exprimam “personalitatea”🤪
pps si durer ala, era ceva… iar de ionescO(🤔) ce sa mai zic?
#🤪
-
Asta e test de atentie? “a nu fi” e raspunsul😆 Ce-am castigat? Si daca l-am observat si pe Fritz in poza, primesc si extra-bonus?
-
ai gastigat premiul “cetatean al orasul absurd cu rinoceri”. si extrabonus premiul Bérenger.
#”Umanismul a murit, cei care-l urmeaza sunt niste sentimentalisti invechiti”
#🤪
-