Timișoara a mers mai departe în lupta pentru titlul de Capitală Culturală Europeană, alături de alte trei orașe: Cluj-Napoca, Baia Mare și București. Mai avem de trecut încă un hop, abia la sfârșitul anului 2016 urmând să aflăm dacă Timișoara va fi sau nu Capitală Culturală Europeană în anul 2021.
Specialiștii din Asociația Timișoara Capitală Culturală Europeană ne promit un an spectaculos în 2021. Cultură la orice colț de stradă, evenimente în cele mai întunecate locuri din oraș, în cartiere, pe Bega, dar și peste granițele țării.
Conceptul candidaturii a fost gândit sub sloganul „Shine your light – Light up your citi!”, „Luminează orașul prin tine”, așa că anul 2021 „va lumina” Timișoara și viața culturală a orașului.
„Există cinci programe cadru, un fel de umbrele, în afară de deschiderea din ianuarie și de închiderea din decembrie. Pe baza conceptului nostru de candidatură, ne bazăm pe mai multe elemente care se nasc din lumină, din energie civică”, a declarat, pentru Tion.ro, Simona Neumann, director executiv al Asociației Timișoara Capitală Culturală Europeană.
Practic, pe parcursul întregului an, avem „Lumină interioară: Lumini captivante, Vision – Post-selfie Data Fest, Ana=Logic, Dincolo de ecrane”, „Privire împărtășită: Îndrăznește să strălucești, Sclipiri de primăvară, Patrimoniul sub reflectoare, Frânturi de amintiri, Invizibil/Vizibil”, „Lumină și întuneric: Spațiul, întâlnirea dintre întuneric și lumină, Pur și simplu 1 Mai, Dincolo de ziduri, Clarobscur, Briliant”, „Lumină peste granițe: Mega Bega, Baroc reloaded, Cuvinte de lumină, Bulevardul cultural, Strălucirea micilor orașe” și „Peisaje de lumină: Introspecții, Orizonturi în mișcare, Orașul Soarelui, Să fie lumină, Priveliște inspirată”.
„Practic, pornim din interiorul nostru, vrem să avem o introspecție, să descoperim lumina noastră interioară, energia noastră interioară, apoi să o împărtășim cu cei apropiați și comunitatea, cu cartierele, cu oamenii din proximitatea noastră. Apoi, vrem să privim în locurile în care nu privim de obicei, în locuri întunecate, de exemplu în spații abandonate, chiar din centru sau de la periferii, unde nu prea ne place să ne uităm. Apoi, vrem să trecem granițele orașului nostru și granițele țării, mutăm lumina peste hotare, în legături transfrontaliere. Aici sunt acele proiecte cu Bega, Mega Bega, unde avem acele 20 de scene plutitoare. Nu vor fi toate în Timișoara, noi vom miza foarte mult pe relația transfrontalieră. Operatorii culturali din alte orașe vor propune evenimentele. După ce am trecut granițele, ne întindem viziunea în lume… avem peisaje de lumină, care, de fapt, vor învălui lumina ce a pornit din Timișoara… vom cuprinde și alte orașe din Europa sau din alte părți ale globului. Bineînțeles, prin parteneriate”, a mai spus Simona Neumann pentru Tion.ro.
Alte articole pe aceeași temă:
Orasul Timisoara, ajutat de Arad sa ajunga Capitala Culturala Europeana in 2021
Timisoara, in finala nationala pentru Capitala Culturala Europeana 2021, alaturi de alte trei orase
Citiți principiile noastre de moderare aici!