Directorul executiv al Asociației Timișoara Capitală Culturală Europeană, Simona Neumann, a anunțat, vineri, finalizarea dosarului de candidatură a orașului și depunerea acestuia la București, acolo unde se va face prima etapă de selecție a orașelor candidate.
„E un moment emoționant pentru noi toți, au trecut cinci ani de când un grup de oameni din societatea civilă a avut iniţiativa ca Timişoara să ia în calcul candidatura la titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2021, iar un an mai târziu, în 2011, a fost înfiinţată Asociaţia Timişoara – Capitală Cuturală Europeană. În fiecare etapă a conturării conceptului și scrierii dosarului de candidatură am consultat reprezentanți ai instituțiilor de cultură, ai societății civile, am creat diferite proiecte, apoi am organizat o serie de dezbateri pentru accesibilizarea culturii. Toate acestea au fost menite să pună bazele dosarului, toate informațiile au fost de folos pentu scrierea lui. Toate etapele au fost parcurse firesc, fără salturi sau decizii de ultim moment”, a explicat Simona Neumann.
Ea a precizat că dosarul de candidatură al Timișoarei numără 80 de pagini, conform regulamentului de participare și cuprinde, în general, detalii tehnice.
„Dosarul are 80 de pagini, atât în limba română cât și în limba engleză; conține răspunsuri la 52 de întrebări prestabilite care vizează strategia culturală a orașului, infrastructura culturală, susținerea politică pe care o avem, aspectele financiare, infrastructura de transport şi programul cultural al anului 2021. S-a lucrat mai mulți ani la concept – am avut la dispoziție mult timp pentru a testa mai multe idei, lucru care s-a dovedit a fi în avantajul nostru pentru că am ajuns la un concept care scoate in evidență energia civică a orașului: ‘Shine your light – Light up your city!’(‘Luminează orașul prin tine!’)”, a mai spus Neumann.
Prezenți la acest anunț au fost și liderii administrației locale și județene, primarul Nicolae Robu și președintele Consiliului Județean Timiș, Titu Bojin.
Robu s-a referit cu această ocazie la disponibilitatea municipiului de a susține financiar această candidatură, chiar dacă finanțarea propriu-zisă a asociației a fost contestată de auditorii Curții de Conturi, concluziile lor făcând acum obiectul unui proces.
„Aș vrea să mulțumesc tuturor celor care, de-a lungul timpului, de la apariția ideii candidaturii, de pe orice poziție (cetățeni, administrație publică, oameni de afaceri, angajați ai ATCCE) și-au adus aportul la elaborarea acestei candidaturi. De asemenea, reiterez disponibilitatea municipalității de a susține financiar proiectul de candidatură: în perioada 2017 – 2022, Primăria și Consiliul Local vor susține dezvoltarea culturală a oraşului cu suma de 20 de milioane de euro, dacă Timișoara va primi titlul de Capitală Europeană a Culturii”, a explicat Robu.
Tot la bani s-a referit și Titu Bojin, președintele Consiliului Județean Timiș, care a precizat că instituția pe care o conduce s-a angajat să susțină financiar candidatura Timișoarei cu 5 milioane de euro.
„Și Consiliul Județean va oferi cinci milioane de euro, bani pe care ne-am bucura să-i investim în realizarea infrastructurii necesare și în activități culturale”, a spus Bojin.
Singurul care s-a referit la cultură în timpul acestui eveniment a fost viceprimarul Dan Diaconu. El a enumerat multitudinea de evenimente culturale care se desfășoară în aceste zile la Timișoara, concluzionând că în urmă cu câțiva ani acest lucru nu era posibil.
„Apreciez ideea din spatele conceptului. Am senzația că în Timișoara s-a atins acel punct care definește conceptul: lumina culturală a întregului oraș, care pornește de la fiecare dintre noi”, a spus Diaconu.
La final, omul de afaceri Emil Cristescu, președintele consiliului director al Asociației Timișoara Capitală Culturală Europeană, a vorbit despre potențialul imens pe care acest titlu l-ar putea aduce orașului.
„Vrem să fim gazdă pentru milioane de vizitatori din toată lumea şi să le arătăm tuturor că Timișoara e un oraș în care merită să locuiești. Viziunea conceptului trebuie să aibă continuitate, iar orașul trebuie să continue drumul pe care l-a început până în 2050”, a afirmat Emil Cristescu.
Jurizarea dosarelor depuse se va face în perioada 7-10 decembrie, urmând ca după aceea comisia de selecție să anunțe orașele rămase în cursă. Decizia finală va fi luată la sfârșitul anului viitor.
Sâmbătă, 10 octombrie 2015, Asociația Timișoara – Capitală Culturală Europeană va marca depunerea dosarului de candidatură împreună cu mișcarea civică Alergotura, printr-un eveniment de alergare care va avea câte un punct de începere în toate cartierele orașului, pentru a desena sigla candidaturii pe harta Timișoarei.
„Evenimentul are, în același timp, valoare simbolică, arătând că este nevoie de efortul întregii comunități pentru ca Timișoara să obțină titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2021”, au arătat organizatorii.
Citiți principiile noastre de moderare aici!