În cadrul proiectului „30” sunt expuse fotografii și imagini filmate în acele zile care au determinat istoria României, unele dintre ele fiind prezentate chiar în premieră, semnate de Constantin Duma, Cătălin Regea, Ioan Radu, Mircea Radu și Valentin Șuta. Proiectul mai cuprinde și alte trei expoziții personale semnate de Dobrivoie Kerpenisan -„Rebeli pentru o cauză. Eroii necunoscuți ai Revoluției din România”, Andrei Pandele – „Re:Vederea Revoluției” și Cornel Brad – „Oameni. Putere. România. Revoluție”.
Întrebat despre viitorul Muzeu al Revoluției de la Timișoara, Bogdan Trâmbaciu, directorul unității de management al proiectului, din cadrul Ministerului Culturii a declarat:
„Deocamdată se lucrează pentru realizarea notei conceptuale și a temei de proiectare pentru muzeu, care se va realiza de un colectiv de la Universitatea din București, cu specialiști de la arhitectură, teatru, s-a luat legătura și cu Timișoara, chiar și cu Memorialul Revoluției și va fi un efort de ansamblu. Tema de proiectare, adică ceea ce se dorește să se facă. După care se face licitația de proiectare anul viitor în primăvară, vom încredința proiectarea, se va face proiectarea, licitație de execuție. Termenul minim pentru realizarea muzeului este de 3 ani, în funcție de cât durează procedurile de licitație, maximum se poate ajunge la 4 ani. Noi ne-am dori foarte mult în 2021 să se înceapă lucrările. 3 milione de euro probabil nu vor fi suficienți, dar avem posibilitatea, Ministerul Culturii, să găsim banii. În 2021 va fi gata doar proiectul și să înceapă lucrările, din păcate”.
La întrebarea cum va arăta muzeul, directorul Bogdan Trâmbaciu a mai precizat:
„Noi am solicitat atât spații pentru expoziții permanente, există posibilitatea să se facă o extindere de clădire în curtea generoasă. Va fi ceva foarte high-tech, dorim să fie un muzeu la care să fie coadă la intrare, un muzeu în care să intri ca spectator și când ai ieșit să fi trecut prin toată Revoluția, să zboare gloanțe pe la cap, să simți frig, să simți miros de sânge, să simți teamă, să-l auzi pe Ceaușescu cum vorbește. Deci asta se dorește efectiv, iar cu ajutorul tehnologiilor moderne vom pune în practică, fără a neglija partea de documentare, arhiva care există acum la Memorialul Revoluției. Astăzi am fost la Memorialul Revoluției, ei vor fi implicați permanent, vor avea condiții chiar mai bune aici, ne-am înțeles cu dânșii să ne facă o listă cu solicitările lor”.
La acest eveniment s-a aflat și ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, dar acesta nu a dorit să vorbească cu presă, lăsându-l această sarcină pe seama subalternului său.
Revenind la expoziția „30”, aceasta va putea fi vizitată până în 30 ianuarie 2020, zilnic, de marți până duminică, între orele 14.00 – 19.00, cu excepția perioadei 24 – 26 decembrie și 30 decembrie 2019 – 7 ianuarie 2020, când aceasta este închisă publicului. Intrarea este liberă.
Trimite articolul
XRusinos, dar macar astia sunt sinceri.
Cum poți să spui că vrei ca oamenii să simtă miros de sânge și să treacă gloanțele pe la cap?
“Va fi ceva foarte high-tech, dorim să fie un muzeu la care să fie coadă la intrare, un muzeu în care să intri ca spectator și când ai ieșit să fi trecut prin toată Revoluția, să zboare gloanțe pe la cap, să simți frig, să simți miros de sânge, să simți teamă, să-l auzi pe Ceaușescu cum vorbește. Deci asta se dorește efectiv,……”, Bogdan Trîmbaciu, Ministerul Culturii. O declarație cel puțin nefericită, unii oameni chiar au suferit drame în timpul Revoluției.
Până în 2023 câți kilometri de autostradă se vor face și câte spitale noi ?
Sseizează cineva declarațiilenge și le vor trece glopanțele pe lână cap: E cel puțin nepotrivită decalara
ia. inconștinete ale funcționaurlui din Ministerul Cultturii. Cum poți să declari așa ceva? Cum poți să spui că oamenii vor simți miros de sVa fi ceva foarte high-tech, dorim să fie un muzeu la care să fie coadă la intrare, un muzeu în care să intri ca spectator și când ai ieșit să fi trecut prin toată Revoluția, să zboare gloanțe pe la cap, să simți frig, să simți miros de sânge, să simți teamă, să-l auzi pe Ceaușescu cum vorbește. Deci asta se dorește efectiv, iar cu ajutorul tehnologiilor moderne vom pune în practică, fără a neglija partea de documentare, arhiva care există acum la Memorialul Revoluției.
-
Cum poti face un muzeu al revolutiei in cladirea simbol a reactionarismului habsburgic antirevolutionar la Timisoara? Dar functionarii bucuresteni nu stiu istoria locala si ne vor face ei un muzeu. Cum cred ei ca a fost.
Iar memorialul revolutiei va fi desfiintat prin acest proiect. Din nou un model de la Bucuresti. Dupa treizeci de ani.
Sseizează cineva declarația nepotrivită, inconștientă a funcționarului din Ministerul Culturii. Cum poți să declari așa ceva? Cum poți să spui că oamenii vor simți miros de sânge și le vo trece gloanețele pe lângă cap? Desigur, probabuil c[ func’ionarul voia s[ sublinieze ca va fi ceva modern, dar exprimarea este nefericita.
“Va fi ceva foarte high-tech, dorim să fie un muzeu la care să fie coadă la intrare, un muzeu în care să intri ca spectator și când ai ieșit să fi trecut prin toată Revoluția, să zboare gloanțe pe la cap, să simți frig, să simți miros de sânge, să simți teamă, să-l auzi pe Ceaușescu cum vorbește. Deci asta se dorește efectiv, iar cu ajutorul tehnologiilor moderne vom pune în practică, fără a neglija partea de documentare, arhiva care există acum la Memorialul Revoluției.”