Timișoara Refugee Art Festival a pornit în 2017 ca un proiect de creare a unui context intercultural de sărbătorire a diversității culturale locale și internaționale din oraș. A fost și este un prilej de promovare și a solidarității sociale, o punte pentru ca persoanele vulnerabile să participe la activități culturale, iar multe dintre evenimente au utilizat spații care nu sunt în centrul orașului.
S-au organizat până acum șezători urbane, activități culturale accesibile, incluzive și comunitare, activități care se regăsesc și în programul din acest an.
„Suntem onorați pentru al optulea an consecutiv să vorbim despre solidaritate prin intermediul artei, nu doar față de refugiații, solicitanții de azil sau migranții din Timișoara, ci pentru grupuri vulnerabile în general, pe care le aducem împreună și în atenția comunității pentru a continua să construim poduri de comunicare, interacțiune și proximitate.
Timișoara este un oraș cu o bogată diversitate etnică, aflat la confluența mai multor culturi, fapt ce îi oferă un potențial inovator cultural unic, îndemnând la toleranță și deschidere. Totuși, acest melanj de tradiții, obiceiuri, valori, principii poate să stârnească deseori reticențe față de nou sau diferit. Astfel, TRAF 8 își propune să creeze un spațiu sigur, al toleranței, care unește comunitățile sub egida artei”, spune Flavius Ilioni Loga, președintele Asociației LOGS.
Pentru început, vor fi formați cel puțin 15 mediatori interculturali în Timișoara care să activeze pe perioada proiectului. Există și un apel adresat artiștilor locali sau regionali, care pot proveni din categorii vulnerabile se va axa pe diferite ariile tematice în urma căreia trei proiecte vor fi selectate și vor fi urmate de rezidențe artistice cu o durată de 5 zile în Timișoara.
Se organizează și 15 șezători urbane în care să interacționeze direct cu comunitățile locale, prin ateliere de artă și storytelling ca motor de creștere individuală, dezvoltare, implicare comunitară și dialog intercultural și 4 ateliere de circ și teatru alături de o echipă internațională de clovni din Liban, echipă care a lucrat cu refugiați din întreaga lume.
Vor fi 5 reprezentații de piese de teatru imersiv, nonverbal, forum vor reuni piese de teatru ca „The Game” de Ana Mărgineanu (regie) și Peca Ștefan (text), „7 Vieți Fără Tine” și o piesa de teatru forum – alături de Ana Maria Ursu de la Teatrul Basca.
„Una din activitățile care va implica tinerii din Timișoara este wAll of us – un proiect grafic, de artă urbană, care va implica 20 de elevi ai Liceului Tehnologic de Industrie Alimentară din Timișoara, coordonat de artistul timișorean Andrei Drăgan, alături de alți 10 tineri care provin din medii sociale vulnerabile. Este doar una dintre multele activități pe care le vom desfășura cu și pentru tinerii refugiați, tinerii cu dizabilități, persoanele din minoritatea romă și alte minorități stabilite în Timișoara.
Toate activitățile TRAF 8 transmit un mesaj pe tema diversității culturale, etnice, sociale și economice din Timișoara promovând incluziunea și respectul față de toate grupurile din comunitate”, transmite Andreea Argeșeanu, manager de proiect.
Programul întreg al TRAF 8 va fi publicat în scurt timp de către organizatori: LOGS – Grupul de Inițiative Sociale.
Proiectul face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul Legacy Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.
Citiți principiile noastre de moderare aici!