„Timișoara e CULOARE”, un proiect propus de Asociația Inițiativă în Educație, a venit în completarea evenimentului de deschidere Timișoara – Capitală Europeană a Culturii, invitându-i pe copii și profesori la peste 60 de activități educaționale și artistice. Acestea s-au desfășurat în mai multe cartiere ale orașului, participarea fiind gratuită. Au avut loc tururi istorice ghidate, întâlniri cu scriitori și diverse ateliere.
Proiectul a adus împreună peste 1.500 de elevi, scriitori, cadre didactice și membri ai comunității pentru a celebra diversitatea culturală și pentru a promova educația de calitate și incluziunea socială.
În cadrul atelierelor de lectură, copiii au interacționat cu scriitoare precum Mihaela Coșescu, Raluca Popa, Lidia Patricia Popescu Cevei sau Ramona Miza și au descoperit magia cărților prin intermediul proiectului Biblioteca Mobilă BookTruck, creat de scriitorul Victor Miron.
Prin atelierele de pictură au descoperit pictori renumiți și opere consacrate. În tururile ghidate, copiii au explorat istoria Cartierului Fabric într-un mod interactiv și inedit, iar cei mai mari s-au implicat și în activități de educație civică și la dezbateri despre problemele sociale și culturale.
Sâmbătă, 18 februarie, a avut loc conferința regională „Educație prin cultură”. Aici, cadrele didactice au fost încurajate să interacționeze cu instituțiile culturale reprezentative, pentru a crea împreună un context educațional ce poate susține comunitatea prin informație și inspirație.
„Cu această ocazie dorim să mulțumim tuturor celor care au făcut posibil acest proiect, inclusiv elevilor, profesorilor, artiștilor și partenerilor locali, tuturor partenerilor și minunaților voluntari. Proiectul «Timișoara e culoare» a fost o oportunitate extraordinară de a promova diversitatea culturală și de a încuraja tinerii să devină cetățeni activi și responsabili ai comunității lor”, a declarat Andrada Mazilu, coordonatorul proiectului.
În urma succesului acestui proiect, Asociația Inițiativă în Educație va continua promovarea valorilor de toleranță și incluziune în rândul tinerilor din Timișoara și din regiune.
Proiectul „Timișoara e culoare” face parte din programul TM2023, fiind finanțat prin programul Opening+, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.
Pe aceeași temă:
Citiți principiile noastre de moderare aici!