Cu lucrări de artă, un recital de nai Mădălin Luca, bucate tradiţionale, fotografii şi filme despre zilele Revoluţiei ori locuri reprezentative din oraş – aşa a fost prezentată Timişoara la Bruxelles, la sediul Parlamentului European, marţi seara.
Expoziţia „Timişoara – 25 de ani de libertate”, care cuprinde lucrări de artă semnate de Peter Jecza, Constantin Flondor şi Remus Irimescu – sculptură în bronz, sculptură în lemn şi pictură în ulei, alături de un stand cu diferite imagini pe care autoritățile locale le-au considerat reprezentative pentru oraş – din zilele Revoluției ori cu Opera, rectoratul Universităţii Politehnica, canalul Bega, Parcul Rozelor şi chiar… noua clădire a Centrului IT&C Incuboxx.
Evenimentul, practic unul menit să promoveze candidatura oraşului pentru titlul de Capitală Culturală Europeană în 2021, a fost organizat de europarlamentarul Cristian Bușoi alături de Primăria Timișoara și s-a bucurat de o prezență numeroasă.
Gazdă a evenimentului, Bușoi a vorbit despre premierele Timișoarei, tramvaiul tras de cai, fabrica de bere a Timișoarei și Revoluției, primarul Nicolae Robu a făcut și el o scurtă prezentare a orașului, omul de afaceri Ovidiu Șandor a încercat să convingă audiența că Timișoara este un loc numai bun în care să investești, iar revoluționarul Lucian Căldăraru i-a invitat pe cei prezenți să ne viziteze urbea, oferindu-se să le fie ghid.
La deschiderea expoziției au participat, pe lângă oficialitățile locale, și rectorii celor patru universități de stat din Timișoara, reprezentanți ai mediului de afaceri și ai mediului cultural, revoluționari, europarlamentari români și străini. Printre cei care au luat cuvântul s-au numărat și vicepreședintele PPE Lara Comi și eurodeputații Daciana Sârbu, Laszlo Tokes și Theodor Stolojan.
„Competiția va fi una foarte grea. Această misiune de promovare a Timișoarei pe lângă Parlamentul European ne ajută să demonstrăm, în dosarul de candidatură, cât de important este acest proiect pentru comunitate şi ne dă credibilitate. Vrem să marcăm şi faptul că recent s-au împlinit 25 de ani de când în Timişoara s-a aprins flacăra Revoluţiei. Timişoara are toate atuurile pentru a deveni capitală a culturii”, a declarat primarul Nicolae Robu, care a admis însă că ne aşteaptă ani de muncă grea.
Unii dintre europarlamentarii români prezenţi la eveniment au mărturisit şi că… merg pe mâna altora dacă trebuie să susţină pe cineva în cursa pentru Capitală Europeană a Culturii în 2021. „Susţin Craiova! Sunt multe oraşe care ar putea să fie Capitală Culturală, aş începe cu Iaşiul. Văd că toate oraşele mari s-au înscris. De obicei, capitale culturale au devenit oraşe mai mici… Timişoara are altă conotaţie. Decizia se ia acasă, nu aici. Experţii, acasă, decid”, a explicat Marian-Jean Marinescu.
Expoziția a fost organizată în una dintre cele mai circulate zone, care duce spre sala de plen a PE – 3G Balcony Area, și va putea fi vizitată până joi.
Citiți principiile noastre de moderare aici!