Asociația Timișoara Capitală Culturală Europeană (ATCCE) a lansat marţi conceptul de candidatură, la sediul primăriei.
„Vom marşa pe faptul că în Timişoara avem ceva cu totul special, şi mă refer la canalul Bega. Oricine vine în Timişoara ţine minte că oraşul este străbătut de acest canal superb în jurul căruia de fapt se produce aproape în permanenţă câte ceva, inclusiv în plan cultural, în plan spiritual”, a explicat primarul Nicolae Robu.
Conceptul a fost denumit „Channel of Cultures”, pe care cei care au lucrat la elaborare l-au tradus sub sintagma de „Coridoare culturale”, un concept care reflectă geografia, valorile și spiritul Timișoarei în opinia iniţiatorilor.
Reprezentanţii asociaţiei au explicat că este elementul central în jurul căruia se va creiona dosarul de candidatura al Timişoarei pentru titlul de Capitală Culturală a Europei.
„Este firul roșu în jurul căruia se construiește povestea candidaturii. Este o cerință în dosarul de candidatură. Conceptul candidaturii orașului Timișoara se canalizează în jurul canalului Bega, pentru că așa a reieșit din discuțiile cu peste 400 de oameni, reprezentanți ai diverselor medii, de la mediul cultural, la ONG-uri, arhitecți, profesori universitari, organizații de tineret și ale seniorilor (…) Mai mult, o sugestie privind utilizarea canalului Bega ca element central al candidaturii ne-a fost dată de Constantin Chiriac, cu 2 ani în urmă. Având experiența Sibiului de Capitală Culturală Europeană, fiind directorul artistic al acelui proiect, a sugerat importanța acestui element pentru orașul nostru. Conceptul „Channel of Cultures” are în centrul său canalul Bega, fiind un element reprezentativ al oraşului. Canalul duce prin cartierele istorice ale oraşului, unindu-le, facilitează legătura oraşului cu Europa prin fluviul Dunărea, are şi o importanţă europeană, canalul Bega ne uneşte cu Europa. Este un concept foarte flexibil, foarte larg, prietenos, pe cât de simplu, pe atât de complex în semnificații”, a afirmat preşedintele ATCCE, Simona Neumann.
Primarul spune că s-a lucrat cu specialişti, a sesizat faptul că alţi competitori sunt „puţin pe lângă subiect”, dar a avertizat că nu trebuie subestimat niciun oraş, nici cele mai mici decât Timişoara, punctând faptul că… mărimea nu contează în această cursă.
Robu nu a ascuns faptul că nu este „prea încântat” de conceptul prezentat, afirmând chiar că s-ar putea face „ajustări” în cazul în care vor apărea idei mai bune din partea comunităţii.
Au fost luate în calcul şi alte idei, de exemplu cea de oraş al Revoluţiei sau cea de oraş universitar, dar primarul crede că nu ar fi potrivite. La capitolul învăţământ superior, edilul spune că, dacă ne raportăm la alte oraşe universitare, cum ar fi Clujul sau Iaşiul, trebuie să recunoaştem că acestea sunt în faţa Timişoarei.
„Cealaltă variantă cu Revoluţia nu este recomandată de specialişti pentru că induce ideea că nu e un loc liniştit. Un oraş care e capitală culturală a Europei trebuie să fie un loc care să atragă mulţime de vizitatori care să se înfrupte din oferta culturală, ar putea să stârnească anumite reţineri”, a explicat Robu.
Simona Neumann a prezentat şi paşii care trebuie parcurşi de-acum încolo.
Urmează ca probabil la sfârşitul acestui an sau anul viitor Guvernul României să lanseze oficial competiţia internă, preşedintele ATCCE estimează că termenul de depunere a candidaturilor va fi septembrie 2015, va avea loc o etapă de preselecţie, va urma etapa de depunere a dosarelor pentru selecţia finală, în septembrie-octombrie 2016 se vor face nominalizările, iar desemnarea oraşului câştigător se va face la începutul anului 2017.
Puteţi citi prezentarea conceptului anexat.
Citiți principiile noastre de moderare aici!