Proiectul depus de Primăria Timișoara, despre care tion.ro v-a mai povestit aici, a trecut de evaluare și a fost propus pentru finanțare. Practic, aduce în capitala Banatului realitatea augmentată și realitatea virtuală, printr-o colaborare între primărie, Universitatea Politehnica și Pancevo Serbia.
Banii vor fi investiți și pentru dezvoltarea unor aplicații pentru smartphone sau tabletă, care „să spună poveștile” clădirilor istorice din Timișoara, în momentul în care utilizatorii se află lângă ele.
„Se va realiza un soi de muzeu virtual, care va ajuta turiștii să dezvolte imagini greu accesibile. Avem turism de agrement, turism medical și, evident, la loc foarte bine poziționat, turismul cultural. Aplicațiile pe care le vom genera în cadrul proiectului ne vor ajuta să promovăm Timișoara pentru turismul cultural. Când ești în vecinătatea unor obiecte, poți să afli detalii despre obiectivele din zonă. Depinde până la ce nivel sunt duse lucrurile, sigur, la nivelul avansat poți avea inclusiv o realitate virtuală. Te uiți pe tabletă, pe un smartphone și poți să intri în interiorul obiectivelor. Când se va merge pe trasee turistice, în mod automat, în funcție de poziția în care se află mijlocul de transport, turistul ar putea să primească informații de genul «dacă vă uitați la stânga, vedeți clădirea cutare, care a fost construită atunci… puțin mai în dreapta veți vedea un parc» ș.a.m.d., toate acestea sunt făcute, sunt realități, noi trebuie să promovăm înaltele tehnologii”, ne spunea Nicolae Robu în luna februarie a acestui an, când a fost depus proiectul.
Cetatea Timișoarei, în model 3D
Turiștii care vor trece pe la Infocentrul Turistic de pe strada Alba Iulia vor putea admira un model 3D al Cetății Timișoarei. Mai mult, o vor putea admira printr-o aplicație de realitate augmentată (n.r. AR), așa cum a fost ea pe vremurile în care Timișoara nu îl avea primar pe Nicolae Robu.
Pe una dintre ferestrele Infocentrului Turistic va fi pus un ecran „Window Display System”, așa că trecătorii nu vor mai fi nevoiți să intre în Infocentru pentru a afla informațiile care îi interesează. Tot acolo, cei curioși vor putea urmări cu ochelari 3D un film aerian cu Timișoara.
„Sistemul de realitate virtuală (The Virtual Reality System) le va da posibilitatea turiștilor să experimenteze în 3D un film realizat deasupra Timișoarei, transpus complet în realitatea virtuală”, se arată în descrierea proiectului.
Se pregătesc, așadar, mai multe surprize, printre care și alte aplicații AR (n.r. realitate augmentată) și VR (n.r. realitate virtuală) pentru smartphone sau tabletă, astfel încât turiștii să poată experimenta viața culturală și istoria orașului cu ajutorul realității virtuale și a realității augmentate. Reprezentanții primăriei plănuiesc să participe la toate târgurile turistice cu aceste aplicații.
Tot la Infocentrul de pe strada Alba Iulia vor fi puse laptopuri, pentru ca turiștii să poată avea acces mai ușor la internet. Toate informațiile vor fi valabile în mai multe limbi: română, engleză, sârbă, germană, franceză, italiană, spaniolă și maghiară.
„Proiectul presupune crearea unui muzeu virtual inovativ pentru Timișoara și Pancevo, realizat cu ajutorul realității augmentate. Aplicațiile pentru tabletă și smartphone îi vor ajuta pe turiștii care vizitează această zonă să observe și ceea ce nu pot vedea cu ochiul liber. Turiștii vor putea să vadă poze vechi ale unei zone sau ale unui punct de interes, suprapuse peste imagini actuale. De asemenea, tot pe aplicații, ei vor putea să admire modele 3D ale unor clădiri din oraș, exact în locul în care aceste construcții au existat în trecut”, au explicat reprezentanții primăriei pentru tion.ro.
Proiectul mai presupune organizarea unor diverse seminare și schimburi de experiență referitoare la activitățile inovative dedicate specialiștilor din domeniul turismului cultural, se mai arată în descrierea proiectului depus de Primăria Timișoara, Universitatea Politehnica Timișoara și Asociația Cetățenilor „Muzeul Berii Djordje Vajfert” din Pancevo, Serbia.
Când vom putea folosi toate aceste aplicații? În 18 luni de când începe munca pentru toate acestea, durata de implementare a proiectului fiind de un an și jumătate.
Valoarea totală a proiectului este de 486.927 de euro, cu tot cu TVA. Primăria Timișoara primește 196.528 de euro de la Uniunea Europeană, iar Universitatea Politehnica primește 105.000 de euro. Contribuția municipalității este de aproximativ 4.000 de euro.
Articole pe aceeași temă:
Citiți principiile noastre de moderare aici!