Asociația TM2021 ar trebui să aibă un statut modificat, dar ședința Consiliului Director de săptămâna aceasta nu a mai avut loc. Potrivit primarului, cineva din asociație l-ar fi boicotat pe avocatul care ar trebui să verifice documentul.
„Am fost foarte supărat când am aflat că se amână ședința, pentru săptămâna viitoare. Proiectul de statut nu era finalizat. Profesorul Cristian Clipa mi-a spus că a primit varianta editabilă pe care trebuia să intervină pe text doar cu o zi înainte. A primit mai demult o variantă din 2012, pe care spune că a lucrat degeaba, și a mai primit o variantă .pdf, pe care nu se putea lucra. Nu știu de ce, i-am cerut președintelui Horațiu Rada să analizeze, să vadă cine și-a permis să lucreze în această manieră cu profesorul Clipa, care avea sarcina să elaboreze proiectul de nou statut. Sună de-a dreptul a boicot, ca să spunem lucrurilor pe nume”, a explicat primarul Timișoarei.
Practic, avocatul Cristian Clipa a lucrat degeaba pe un statut vechi de opt ani, iar documentul pe care ar fi trebuit să lucreze a ajuns la el cu o zi înainte de ședință, sub forma unui document needitabil, adică sub forma unor fotografii.
Ședințe ilegale?
Reamintim, vorbim despre asociația care trebuie să implementeze proiectul Timișoara Capitală Culturală Europeană, care trebuie să țină legătura cu Comisia Europeană și să promoveze Timișoara la nivel european și nu numai.
Primarul spune că la ședința care ar fi trebuit să aibă loc miercurea trecută nu a fost nici cvorum, pentru că „unii au spus că nu pot participa pentru că nu au primit proiectul de statut modificat”. Printre cei care nu ar fi primit documentul se află și expertul internațional Ulrich Fuchs, membru al Comitetului Director al TM2021. El i-a trimis o scrisoare președintelui comitetului, Horațiu Rada, în care a anunțat că nu va merge la ședință, pentru că o consideră ilegală.
„Nu voi participa la ședința din 17 iunie. Din punctul meu de vedere, aceasta este ilegală. În toate organizațiile internaționale cu care am lucrat, convocările la astfel de întâlniri foarte importante se fac cu minimum o săptămână înainte. Este inadmisibil ca aceste convocări să fie făcute cu 48 de ore înainte. Sunt foarte dezamăgit și nemulțumit că dumneavoastră, din postura de președinte al Consiliului Director, nu respectați procedurile legale (…) Câtă vreme ședințele de board nu vor fi tratate profesionist și în concordanță cu standardele internaționale, mă voi suspenda din calitatea de membru”, i-a transmis Fuchs.
Planul B, mai mult din vorbe
Miercuri, 24 iunie, ar trebui să aibă loc o altă ședință a Comitetului Director, unde va fi discutat statutul și unde ar trebui să fie anunțată soluția pentru situația membrilor Unității Artistice, care sunt fără contracte de câteva luni bune. Primarul Timișoarei iar amenință că va lua măsuri, deși până acum nu și-a asumat decât vorbe. Spune că are însă un plan B, despre care vorbește de vreme bună.
„Dacă nu schimbă lucrurile, și vom vedea și poziția în board, și în adunarea generală, care este cea care poate modifica statutul, recurgem la planul B, pe care nu vi-l dezvălui, dar vă spun că există”, a precizat edilul.
Până să fie pus în aplicare planul B, o parte din actorii culturali independenți din Timișoara au întocmit o petiție online, semnată deja de zeci de oameni. Ei reclamă modul de funcționare al TM2021, dar și ingerințe politice. Petiția este adresată președintelui României Klaus Iohannis și președintelui Comisiei Europene Ursula von der Leyen.
În perioada următoare TM2021 ar trebui să afle când va putea prelua mandatul de capitală culturală europeană. Comisia Europeană va decide decalarea anului din cauza pandemiei de coronavirus.
Articole pe aceeași temă:
Ședință maraton a conducerii Asociației Timișoara Capitală Culturală. S-a decis că se va decide…
Primarul tranșează disputele de la TM2021: „Trebuie să fie sub controlul primăriei”
Trimite articolul
XLae cel vopsit ar trebui sa tina cont de dictonul: Nu te pricepi, lasa pe altul! Insa NUUUU, el le stie pe toate si bun la nimic. Se vede si din ”amenajarile” facute cu cap in zona Cetate. Rusine, Robu demisia!
Precis Dragnea si PSD ul sunt de vină. Au acaparat conducerea asociației și comitetul director, iar acum nu stiu cum sa dreagă busuiocul.
Daca din comisie ar fi făcut parte doar liberali autentici, atunci altul ar fi stat problema acum.
De treizeci de ani, la noi în Timișoara, nesimțiții aștia de la PSD au majoritate în Consiliul local al municipiului și conduc cum îi taie capul. Până când ?
Cine poate spune că nu este așa? Sunt niște sabotori și niște rauvoitori.
Semnează Iancu Văcărescu. Ăla cu ”Primăvara amorului„?. Da dar și cu spitalul.
Timisoara culturala inseamna sa fii un oras cultural, zi de zi, pentru locuitori. Noi credem ca trebuie sa pregatim un show de cateva saptamani, sa aratam lumii o fatada falsa. In realitate nu suntem in stare nici de asta.
DREPTATEA LUI ROBU
Se întâmplă ceva la Asociația Timișoara 2021-Capitală Europeană, iar semnalele de alarmă repetate ale colegilor de la tion.ro sunt mai mult decât binevenite. De aici și intervenția energică a primarului NICOLAE ROBU, în opinia noastră salutară și la timp. Una dintre cele mai mari probleme, rezolvată un pic mai târziu, adică abia după ce consilierii locali au aprobat contractul de funcționare a Asociației, cei care au cerut la debut 20 milioane, iar ulterior în propunerea de buget doar 8 milioane și au primit 6,8, a fost satisfăcută abia în iunie. Principala vinovată este de acum cunoscuta pandemie, cu bunele și relele ei. La o analiză corectă, reprezentanții Primăriei Timișoara au tăiat un milion de lei de la capitolele funcționale, monitorizare, turism și comunicare. Cei de la Asociație afirmă că banii trebuiau folosiți pentru realizarea, în special, unui film de prezentare. Toată lumea vrea bani, mai ales dacă sunt nemunciți. Asta în timp ce unii din personal pleacă sau sunt dați afară, în timp ce se fac în continuare angajări. De aceea primarul vorbește clar ca lumina zilei de boicot și aununță că are un plan B în cestiune. Imediat unii o dau pe politică, doar se apropie campania și subiectul e un cartof fierbinte. Aprobarea noului statut nu a convenit boardului de conducere și cum era normal, proiectul va fi asumat exclusiv de Primărie. Dizolvarea asociației este iminentă, deși va urma clasicul circ din justiție. Probabil atunci, la ceas de seară, directorul executiv și președintele vor da la pace, aspect specific mioritic.
Una peste alta, proiectul nu trebuie lăsat să eșueze mai ales că șansa ca orașul să joace rolul de Capitală Europeană a Culturii este unică în istoria unei comunități. Mișcarea operativă pe care o va face NICOLAE ROBU este una legală și chiar are precedent. În secunda doi se va crea o asociație nouă sau un Departament special în subordinea Primăriei. Altfel, banii – și nu puțini – se vor arunca pe fereastră. Cei care n-au nici o treabă cu cultura să-și vadă urgent de drum. Cum nu este de acceptat cârpirea programului, ci unul nou, viabil, cu evenimente de rezonanță. În ultimile zece luni, Asociația Timișoara 2021-Capitală Culturală Europeană a cheltuit aproape 5,5 milioane, plus sumele cedate ca drepturi de autor sau pentru cei care au prestat servicii. Pentru liniștirea apelor și spiritelor se cere și ajutorul Consiliului Județean Timiș, Ministerului Culturii sau altor entități . Problemele care țin din toamna anului trecut trebuiesc incizate. Tion.ro a prezentat în amănunțime echipa executivă, iar comentariile suplimentare aparțin timișorenilor. Primarul încearcă să-i liniștească pe cei rămași, deși unii deja sunt pe lista disponibilizaților, nu înainte de a justifica cheltuielile făcute. Ceva e putred acolo. Este și părerea avocatului CRISTI CLIPA, conform surselor noastre. O petiție semnată de zeci de oameni a ajuns deja la președintele KLAUS IOHANNIS, dar și la URSULA von der LEYEN, președinta Comisiei Europene. Ne facem de râs, deși, concluzionând, Timișoara trebuie să fie un oraș cultural, zi de zi, pentru locuitori și turiști.
Prof. univ. asoc. Pompiliu COMȘA,
cel mai bun gazetar de provincie conform Radar de Media 2012