Noua structură care se va ocupa de proiectul Timișoara Capitală Culturală Europeană se numește Centrul de Proiecte Culturale și Administrare a Moștenirii Capitalei Culturale. Sau se va numi, pentru că deocamdată nu a fost înființată. Consilierii locali au fost de acord, marți, să mute șase posturi vacante din aparatul de specialitate al primarului la viitorul Centru. Înființarea acestuia se va face abia când va exista și un regulament, pentru că va fi o structură cu personalitate juridică, ce va funcționa după modelul Casei de Cultură a Municipiului Timișoara.
Potrivit viceprimarului Dan Diaconu, Centrul va avea două misiuni: să implementeze programul cultural pentru TM2021 și să administreze infrastructura produsă în toată aceasta perioadă, cum ar fi cinematografele, centrul de pe Mărășești, ulterior MultipleXity.
„S-au creat posturile necesare și urmează ca în următoarea ședință de consiliu local să adoptăm și regulamentul de funcționare, pentru că va avea personalitate juridică”, ne-a spus edilul.
Concret, avem intenția
Concret, aleșii locali au mai fost puși să voteze și un proiect „privind implementarea Programului Cultural Timișoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii de către Municipiul Timișoara prin instituțiile de cultură subordonate Consiliului Local al Municipiului Timișoara. Practic, PMT și-a exprimat intenția de a prelua proiectul.
„Responsabilitatea privind gestionarea cheltuielilor pentru implementarea programului revine Asociației Timișoara – Capitală Europeană a Culturii, denumită în continuare Asociația, organizație non-guvernamentală, persoană juridică de drept privat, apolitică și independentă, cu caracter cultural și educativ, având statut de utilitate publică, Ministerului Culturii și Identității Naționale, Consiliului Local al Municipiului Timișoara și Consiliului Județean Timiș.
Totodată, în conformitate cu prevederile articolului 4, aliniat 3 «în vederea susținerii și desfășurării programului, prin hotărâre a autorităților deliberative, Municipiul Timișoara și, după caz, județul Timiș, pot încheia contracte de finanțare cu Asociația. Așadar, legiuitorul nu a statuat obligația încheierii unui contract de finanțare cu Asociația Capitală Culturală ci doar inserează posibilitatea realizării acestei finanțări către Asociație.
În concluzie, câștigarea titlului de Capitală Europeană a Culturii este un atribut al Municipiului Timișoara care poate gestiona prin instituțiile sale programul cultural.
Având în vedere prevederile legale expuse în prezentul raport, apreciem că proiectul de hotărâre privind implementarea Programului Cultural Timișoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii de către Municipiul Timișoara prin instituțiile de cultură subordonate Consiliului Local al Municipiului Timișoara îndeplineşte condiţiile pentru a fi supus dezbaterii şi aprobării plenului consiliului local, astfel:
1. Se aprobă implementarea Programului Cultural Timișoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii de către Municipiul Timișoara prin instituțiile de cultură subordonate Consiliului Local al Municipiului Timișoara”, se arată în hotărârea adoptată marți.
În cadrul ședinței, primarul Timișoarei a ținut să le explice consilierilor locali că municipalitatea trebuie să primească documentele oficiale care să ateste legalitatea preluării proiectului de către primărie, conform regulilor Comisiei Europene.
Finanțare pentru proiectele culturale și de tineret: 3 milioane de lei
Conform legii, după adoptarea bugetului PMT trebuie să pornească o competiție de dosare pentru finanțarea proiectelor culturale și de tineret și încă una pentru cele de sport. Cea de anul acesta are regulament de-abia acum, dar și o sumă dublă. S-a ajuns la 3 milioane de lei și vor fi cuprinse și proiectele pentru TM2021, cele asumate în dosarul de candidatură. Oricum majoritatea se pot mula pe dosarul de candidatură, susțin reprezentanții PMT.
„Am adoptat regulamentul pentru finanțări nerambursabile. Existau priorități pentru strategia culturală 2014-2024, iar acum avem și proiecte pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii, unde se regăsesc exact obiectivele din dosarul de candidatură și criteriile de selecție a proiectelor operatorilor culturali independenți din dosarul de candidatură. Programul trebuie implementat în proporție de minimum 30 la sută prin apeluri de proiecte către operatorii independenți”, ne-a mai spus viceprimarul Diaconu.
Practic, de la 1,5 milioane de lei, finanțarea pentru proiectele de cultură și tineret a fost crescută la 3 milioane de lei. Regulamentul este același și ar urma să fie publicat miercuri în Monitorul Oficial: operatorii culturali trebuie să depună proiectele la Casa de Cultură. Va urma o perioadă de depunere a dosarelor și una de evaluare, urmând ca apoi să fie anunțate proiectele câștigătoare.
Ce se întâmplă cu proiectele depuse deja la Asociația TM2021 ce trebuie implementate? Cele care au contracte vor fi preluate de primărie prin parteneriate, ne-au mai spus oficialii de pe C.D. Loga.
Ce se întâmplă cu programul cultural stabilit de asociație pe anul acesta și cu finanțarea alocată de primărie pentru TM2021? Nu se știe încă. Teoretic, primăria urmează să se retragă din asociație. Adunarea Generală a Acționarilor TM2021 are loc în 14 iulie, iar pe ordinea de zi se află deja un punct pentru „luare act de retragerile formulate de membri ai asociației”.
Articole pe aceeași temă:
Adio, Asociație Timișoara 2021 – Capitală Culturală Europeană! Primarul preia controlul proiectului
Trimite articolul
Xtare mi-e teama ca numai Punctul 3 se va realiza cu succes. Celelalte doua, dumnezeu cu mila, a fost timpul prea scurt, noi am vrut, ertc, etc.
Pana la urma o sa avem mai multi angajati pe posturi decat turisti in 2021, Turisti care special pentru acest eveniment sa vina la Timisoara.
Ati inteles care este miza? Finantarea de la bugetul primariei, adica sifonarea libera si crearea de noi posturi, pentru ca in primarie sunt 700 de angajati, dar liberali sunt mai multi si mai au nevoie de posturi!
Normal avand in vedere ca tigania asta de capitala nimanui se incheie la anul, posturile noi trebuie sa fie cu contracte de munca pe termen limitat.