Spectaculoasa montare a regizorului italian Mario de Carlo se află pe afişul festivalului Operei Naţionale Române din Timişoara duminică, 13 octombrie, de la ora 19:00.
Evenimentul îl va avea la conducerea muzicală pe maestrul Nicola Giuliani, dirijorul de al cărui nume e legat unul dintre cele mai importante evenimente artistice din istoria Timişoarei, spectacolul susţinut, în martie 2003, de celebrul bariton Leo Nucci. Cu o carieră briliantă pe toate meridianele lumii, Nicola Giuliani are o prolifică legătură artistică şi de prietenie cu instituţia lirică timişoreană, prezenţa sa la pupitrul orchestrei Operei Naţionale Române girând mereu evenimente memorabile. El a mai dirijat opera „Traviata” la Timişoara, în aprilie 2012, fiind aclamat de public.
În spectacolul de duminică, spectatorii timişoreni o vor asculta pentru prima dată în rolul Violetta Valery pe soprana Cristina Păsăroiu. Născută la București în 1986, artista şi-a început de timpuriu educaţia muzicală în oraşul natal, continuându-şi apoi pregătirea la Conservatorul Giuseppe Verdi din Milano şi la Universitatea de Muzică din Viena. A fost membră a Studioului Opera din Bologna şi este laureată a numeroase concursuri internaţionale de mare prestigiu, precum „Hariclea Darclée”, „Johannes Brahms” și „Franz Schubert” din Bulgaria, „Ferruccio Tagliavini” din Austria, „Iris Adami Corradetti” la Padova, „Luciano Pavarotti” la Modena, „Giacomo Aragall” la Barcelona. A susținut numeroase concerte în întreaga lume: la Londra, la Graz, la Musikverein din Viena, alături de A. Boccelli la Ravenna, la Lucca, la Milano cu „Archi della Scala”, în Bologna, la Linz, la Ankara, la faimosul Teatro „Reggio di Parma”, la Palermo, la Bolzano, la Amsterdam, în Duisburg, la Geneva, la Nancy, la Konzerthaus din Berlin și la Beijing. A debutat la „Teatro Comunale di Bologna”, cu rolul Magda din „La Rondine” de G. Puccini sub conducerea muzicală a maestrului José Cura. A interpretat rolul principal din „Traviata” la Teatrul din Nordhausen și din Rudolstadt, Germania, dar și la Opera de Lorraine din Nancy, Franţa. La Timişoara, partenerul ei de scenă în rolul Alfredo Germont va fi tenorul chinez Like Xing.
Născut în localitatea Shandong din China, Like Xing a absolvit în anul 2006 Conservatorul Shenyang, la clasa profesorului Quge. Anul 2005 i-a adus un premiu special câştigat la Concursul Internaţional „Alcamo” din Italia, iar în 2007 a beneficiat de o bursa oferită de Guvernul italian şi a participat la master-class oferit de Renato Bruson şi Raina Cabaivanska la Spoletto, Italia, apoi, peste un an, la un master-class oferit de profesorul Perugina Pittavini. În luna mai a anului 2010 a cucerit Premiul I la Concursul Naţional de canto „Giulio Neri” din Siena, Italia. Like Xing a interpretat și rolul titular al operei „Faust” în spectacolul care a deschis actuala stagiune a Operei din Timişoara.
Autor al regiei, decorurilor şi costumelor spectacolului de la Timişoara, Mario de Carlo a propus design personalizat pentru fiecare dintre cele 90 de rochii şi 60 de costume de bărbaţi ale tuturor celor de pe scenă, utilizând pentru acestea un total de 4.100 de metri de pânzeturi preţioase, şantung din Asia, dantele, paiete, strassuri şi cristale. Opera Traviata a fost montată încă în prima stagiune a scenei lirice timişorene, în 1947, fiind a doua premieră după „Aida”, în regia ilustrei Aca de Barbu. De atunci până astăzi, rolul Violetta Valery a fost interpretat la Opera din Timişoara de circa 100 de artiste, fiind un titlu jucat de peste 500 de ori.
Foto (c) fotosen.ro
Citiți principiile noastre de moderare aici!