Vineri, 24 martie, Federația Internațională a Jurnaliștilor și Scriitorilor de Turism (FIJET) va acorda Timișoarei trofeul „Mărul de Aur”, în semn de recunoaștere a demersurilor pentru promovarea și dezvoltarea turismului prin programul TM2023.
Aceste trofee sunt acordate unei organizații, unui oraș sau unei personalități care au contribuit semnificativ la promovarea turismului. Câștigătorii sunt selectați în urma analizei dosarelor de candidatură și a votului dat de un juriu alcătuit din membri FIJET.
Până în prezent, FIJET a acordat 69 de astfel de trofee, dintre care două în 2020 orașelor Novi Sad din Serbia și Izmir din Turcia, iar în 2019 orașului Oradea din România. Primele „Mere de Aur” au fost înmânate în 1971, când au fost recompensate Sicilia, parcul de distracții Efteling din Țările de Jos, cu reprezentări ale unor povești cu zâne, și Bokrijk, un complex de parcuri și muzee, aflat lângă orașul belgian Genk.
Simion Giurcă, directorul executiv al Asociației pentru Promovarea Timișoarei, a subliniat că orașul are ca obiectiv să fie văzut din ce în ce mai mult ca destinație de leisure, nu doar de călătorii în scop de serviciu.
„Noi ne dorim foarte mult să impunem Timișoara ca o destinație nu numai pentru business travel, ci vrem să o poziționăm tot mai mult și tot mai bine ca o destinație de leisure. Şi mi-aș dori ca românii să vină să descopere acest colţ vestic al țării, care este românesc, dar este și puțin altfel, pentru că noi, timișorenii, cu spiritul nostru rebel, care a născut și Revoluția de la 1989, ne-am dorit întotdeauna să fim puțin altfel. Să nu uităm de unde am plecat și de faptul că orașul a fost clădit pe multiculturalitate”, transmite Simion Giurcă.
Federația Internațională a Jurnaliștilor și Scriitorilor de Turism a fost fondată în 1954, la Paris, de către un grup de inițiativă alcătuit din scriitori de turism din Franța, Belgia, Grecia, Italia și Luxemburg. În prezent, FIJET are peste 30 de asociații naționale afiliate, printre care și Clubul Presei de Turism FIJET România.
Trimite articolul
XBRAVO!
Nu prea se vede.
Interesant este că Oradea a primit în 2019 fără să fie vreo capitală culturală. Se vede că nivelul este peste cel al Timișoarei.