Expoziția Futurotextiles va mai fi deschisă la Timișoara, în Halele Timco (str. Circumvalațiunii nr. 8-12), doar până în 29 septembrie 2013. Pentru a sărbători succesul acestui excepțional proiect cultural, Institutul Francez invită publicul la un eveniment în cadrul expoziției, vineri, 27 septembrie 2013, la ora 18:00.
Futurotextiles este un proiect creat în 2006 de lille 3000, asociația fondată pentru a dezvolta programul Capitală Culturală Europeană la Lille, oraș care a deținut acest titlu în 2004. De atunci până astăzi, expoziția a avut peste o jumătate de milion de vizitatori în toată lumea. Futurotextiles 3, expoziția deschisă încă la Timișoara, a fost creată în 2013 și a fost prezentată până acum doar la Lille și la Paris. Aceasta a fost prima ieșire în străinătate a expoziției în a noua variantă, iar faptul că „turneul” ei mondial începe la Timișoara este un gest de susținere a candidaturii orașului la titlul de Capitală Culturală Europeană, au subliniat organizatorii, dar și ambasadorul Franței la București, Excelența Sa Philippe Gustin.
Printre exponatele pe care timișorenii le pot admira în această insolită expoziție se află o vioară din in, fibre de magmă vulcanică, dantele purtate de Michelle Obama sau Kate Middleton, o cagulă fiziocomunicată, cu o rezistență de 99% la foc, care-i permite pompierului să comunice cu exteriorul. Printre cele mai ciudate haine expuse se află Mood Sweater, o ținută care își schimbă culoarea în funcție de starea de spirit a purtătorului, o rochie jumătate textilă- jumătate lemn, haine ”fotocatalitice” care resping moleculele nocive și purifică aerul. Uluitoare sunt și materialele de fibră optică, poșeta care se luminează când e deschisă sau costumele care se încarcă ziua de lumină și o degajă noaptea. Mai sunt expuse lenjerii de corp care absorb șocurile, haine cu senzori comunicanți care permit legătura directă între bolnav și medic, cosmetotextile cu microcapsule care activează bronzul. Vizitatorii au șansa rarisimă de a descoperi aici uluitoare mostre de inventivitate umană, precum rochia care cântă, făcută din benzi de casetofon, rochia care crește singură, din bacterii de vin roșu, rochia designerului timișorean Daniel Ignat, care se aprinde când e aplaudată, se pot distra cu norii în instalația interactivă creată de profesori de la ECAL Geneva, o pot admira pe Bjork într-un clip, îmbrăcată într-o ținută fotocromică ce reacționează la luminile albastre.
Accesul publicului la expoziție este liber. În perioada 15 octombrie – 17 noiembrie 2013, Futurotextiles va fi deschisă la București, la Muzeul Național de Istorie.
Foto (c) fotosene.ro
Citiți principiile noastre de moderare aici!