Pe 21 ianuarie, orașul Veszprém din Ungaria dă startul programului Capitală Europeană a Culturii. În 2023, acesta împarte titlul cu Timișoara – care a dedicat deschiderii weekendul 17-19 februarie – și cu Elfesina (Grecia) – care va avea deschiderea oficială în weekendul 3-5 februarie.
Sâmbătă, toate privirile vor fi ațintite spre Veszprém și regiunea Bakony-Balaton. Reprezentanții Asociației Veszprém-Balaton promit că începutul anului Capitalei Culturale Europene va marca începutul unei perioade în care se vor deschide noi porți pentru toți cei care locuiesc și vizitează orașul Veszprém.
Spectacolul de deschidere va putea fi urmărit online, de la ora 20 (ora Ungariei). Vor fi „50 de minute de emoție, creativitate, inovație și sărbătoare. Un spectacol uluitor, un basm gigantic pe care nu îl vom uita niciodată”, transmit organizatorii.
Veszprém este un oraș din vestul Ungariei, situat în județul Veszprém, la o distanță de cca. 15 km de Lacul Balaton. Acesta are o istorie bogată, care datează din Evul Mediu, fiind cunoscut pentru arhitectura sa medievală bine conservată și pentru peisajele pitorești. Veszprém este cunoscut și ca „Orașul Reginelor”, deoarece aici a locuit Gisela de Bavaria, prima regină consoartă a Ungariei din secolul XI.
Veszprém reprezintă o destinație turistică populară, unul dintre cele mai cunoscute obiective fiind Castelul Veszprém. Acesta datează de peste o mie de ani și impresionează prin arhitectura sa gotică. De asemenea, vizitatorii pot explora orașul vechi, unde pot vedea clădiri medievale și străzi pietruite. Veszprém găzduiește, de asemenea, multe muzee, cum ar fi Muzeul Județean Veszprém și Muzeul Balaton. Pasionații de drumeții și plimbări au în la dispoziție geoparcul Bakony-Balaton.
Titlul de Capitală Culturală Europeană a fost inițiat în urmă cu mai bine de 30 de ani de către Melina Mercouri, o actriță, cântăreață și ministru al Culturii de origine greacă. Titlul este acordat de Direcția Generală pentru Educație, Tineret, Sport și Cultură a Uniunii Europene, cu scopul de a evidenția bogăția culturală a statelor membre, de a crește sentimentul de apartenență în rândul cetățenilor europeni și de a promova astfel o mai bună înțelegere.
Pe aceeași temă:
Trimite articolul
XDezinteres complet. Sa sara USR-istii in sus de nervi ca nu ii baga nimeni in seama.
-
Școală, cultură… dezinteres complet din partea ta, nu-i așa
?
Veszprém , aia da capitala culturala ..nu Carpaciville