Sâmbătă, 18 februarie – a doua zi a deschiderii programului Timișoara – Capitală Culturală Europeană – între orele 11 și 14, publicul este invitat la Uzina de Apă Urseni și la Uzina de Apă Industrială unde vor avea loc tururi ghidate și diverse activități pentru copii, totul cu participare gratuită.
Frumoasele clădiri în stilul Secession, datând de la începutul secolului XX, revin astfel la viață ca spații alternative pentru evenimente și activități culturale. Fundația Aquatim desfășoară proiectul „Branșament cultural la Uzina de Apă”, prin care conectează apa și cultura, oamenii și patrimoniul industrial, artiștii și comunitatea, chemându-i pe timișoreni să descopere adevărate comori arhitecturale.
Duminică, 19 februarie, la Uzina de Apă Urseni, operatori culturali, artiști, organizații civice și educaționale sunt invitați să propună colaborări și idei de viitoare activități care pot fi găzduite de cele două uzine, trecute printr-un proces de regenerare urbană.
Uzina de Apă Industrială
Uzina de Apă Industrială a fost construită în cartierul Fabric, în 1916, după proiectul inginerului Stan Vidrighin și după cel al arhitectului Laszlo Szekely. Aceasta a fost ridicată la doi ani după construirea și punerea în funcție a Uzinei de Apă nr. 1 din Timișoara.
Denumită și Stabilimentul Apei de Stropit, uzina furniza apă tuturor fabricilor din Timișoara, prin compania de apă de la acea vreme, ACOT. Uzina de Apă Industrială se află pe strada Frederic Mistral nr.1.
Aceasta a funcționat aproape 100 de ani, până în anul 2006, când s-a închis, transformându-se într-un centru educațional, denumit Centrul Aquapic.
Uzina de Apă Urseni
Uzina de Apă Urseni sau Uzina de Apă nr. 1 Timișoara a făcut parte din proiectul lui Stan Vidrighin de alimentară cu apă și canalizare a orașului. Aceasta a fost dată în folosință în anul 1914.
Apa, pompată de la 40-60 m adâncime, prin șase foraje, era tratată pentru îndepărtarea compușilor cu fier și mangan. Apa potabilă ajungea la consumatori printr-o rețea de distribuție de aproximativ 90 de kilometri.
Aici, Aquatim a desfășurat un proiect de transformare a uzinei în Muzeul Apei din Timișoara, un „ansamblu muzeal compus dintr-un pavilion de acces nou construit, destinat primirii și informării vizitatorilor, spații muzeale interioare și exterioare și spații interioare de natură industrială”, prin refuncționalizare și prin punerea în evidență a utilajelor și instalațiilor tehnologice de tratare a apei existente în cadrul fiecărei clădiri.
Pe aceeași temă:
FOTO. În vizită la Uzina de Apă Industrială din cartierul Fabric
Constructim face Muzeul Apei din Timișoara. Va fi gata într-un an
Trimite articolul
XHaida ma, faceti un pod peste Bega acolo la uzina de apa, sa poata milioanele de turisti, pe care-i asteptati voi, sa circule eficient in Timisoara.
Trogloditi si redusi mintal ce sunteti, cand trebe sa ganditi pentru oamenii care v-au votat…. vrem dictatura lui Vlad Tepes….nu democratia furturilor….
-
huaaaa, vrei sa patezi ilustrul oras! cum adica milioanele? MILIARDE de turisti! zilnic!