Sunt aprofundate teme de primă importanță și actualitate, fie că este vorba de tranziția spre energie verde, poluarea și aglomerația din orașe și soluționarea lor, atragerea de fonduri europene, etc.
Carlos Moedas este primarul Lisabonei și fost Comisar European în perioada 2014-2019, având ca portofoliu Cercetarea, Știința și Inovarea. El a fost, de asemenea, secretar de stat în guvernul Portugaliei din 2011 până în 2014. Lisabona a fost Capitală Europeană a Culturii în 1994.
„În contextul vizitei sale pentru a primi titlul de Doctor Honoris Causa de la Universitatea de Vest, mă bucur că primarul Carlos Moedas a răspuns pozitiv invitației noastre la acest eveniment și aștept cu drag să îl am ca partener de dialog. Chiar dacă distanța dintre Timișoara și Lisabona este de peste 3.000 de kilometri, multe dintre provocările cu care orașele noastre se confruntă sunt comune. Găsim soluții împreună sau fiecare acționează separat? ”, a transmis primarul Timișoarei Dominic Fritz înainte de dezbatere.
Discuția a început cu problematica energiei la nivel european. Primarul Lisabonei consideră că este necesară găsirea de soluții structurale legate de tehnologii care nu produc carbon și nu poluează.
„Cred că trebuie găsite soluții structurale despre tehnologii care nu produc carbon și nu ne poluează. Trebuie să ai o calitate bună a vieții, dar să nu poluezi. Orașele sunt cele care pot transforma aceste schimbări ale climatului cu schimbări majore, ca de exemplu schimbarea electricității cu LED în oraș. Trebuie făcute lucruri ca orașele să devină producatoare de oxigen. Primarii sunt implicați și sunt pozitivi față de schimbările din viitor”, a declarat Carlos Moedas.
Potrivit primarului Timișoarei, în cazul de față, în care ne confruntăm cu o criză de energie, avem la îndemână tehnologia care ne ajută să salvăm energie fără a diminua confortul.
„Cea mai mare problemă de tranziție e că oamenii nu înțeleg urgența. Prin prisma crizei de energie, trebuie să ne întrebăm în fiecare casă cum putem ajuta. Ce observ în România este că sunt dezbateri despre salvarea energiei. Avem tehnologia de a salva energia fără să diminuam confortul”, a completat primarul Dominic Fritz.
Printre subiectele abordate a fost și solidaritatea orașelor cu Ucraina, în contextul războiului din țară. Lisabona se află printre orașele europene care ajută în continuare, formând chiar o întreagă comunitate ucraineană.
„Oamenii simt solidaritate pentru că noi avem comunitate ucraineană. Dar din prisma poziției geografice ne simțim departe. Totuși, este o binecuvântare reacția țării mele să primim ucraineni, să le găsim locuri de muncă. Pentru noi a fost foarte important să ajutăm. Ei ne ajută la rândul lor. Solidaritatea ajută ca problema să nu fie așa mare”, a declarat Carlos Moedas.
Timișoara și-a arătat încă de la începutul războiului solidaritatea față de țara vecină și față de locuitorii acesteia. Oamenii s-au mobilizat, s-au unit și au format o comunitate.
„Am fost uimit de răspunsul pozitiv la criza din Ucraina inclusiv în Timișoara și despre mobilizarea românilor. Comunitatea ne amintește ce înseamnă comunitatea, umanitatea și să ai o casă. Uneori avem nevoie de momente de acest fel, iar nimeni nu poate supraviețui fără ajutorul altora. Trebuie să le mulțumim pentru această lecție”, a completat Dominic Fritz.
Evenimentul face parte din programul de promovare externă a titlului de Capitală Europeană a Culturii.
Trimite articolul
XMasurile de sanctionare a lui Putin s-au intors impotriva economiei tarilor UE’
“Ne confruntăm cu o criză de energie, Avem tehnologia de a salva energia fără să diminuam confortul”, a completat primarul Dominic Fritz”. Foarte simplu se face economie fara o mare tehnologie.Oprim alimentarea cu agent termic si apa calda a orasului si gata economia.Invatati de la noi am practicat deja metota asta iarna trecuta si o vom face si iarna asta
astia doi ori habar n-aū ce vorbesc si-s rūpti complet de realitate, ori stiū foarte bine dar pūr si simplū ii iaū pe toti de prosti. Cred ca varianta a doūa, si in mare parte, mizeaza corect pe prostia/prostirea lūmii. Mai eraū cativa zilele trecūte in būcūresti care protestaū si cereaū in interzicerea carnii in alimentatie…
#idiocracy
“Cum salvăm energia la nivel european, în momente de criză.”
Simplu, nu mai sanctionam Rusia. Si, da, haters gonna hate.
Astia doi ori habar n-aū ce vorbesc si-s rūpti complet de realitate, ori stiū foarte bine dar pūr si simplū ii iaū pe toti de prosti. Cred ca varianta a doūa, si in mare parte, mizeaza corect pe prostia/prostirea lūmii. Mai eraū cativa zilele trecūte in būcūresti care protestaū si cereaū in interzicerea carnii in alimentatie…
#…