Proiect inedit în cadrul Festivalului PLAI, care anul acesta a ajuns la ediția cu numărul 18. Cele 23 de cupole se numesc TIMISIEN, nume inspirat de Castrum Timisiensis, denumirea veche a așezării ce avea să devină Timișoara.
Este vorba despre o instalație monumentală cu o amprentă la sol de 1.375 metri pătrați. Dezvoltarea acestui proiect a început în anul 2019, fiind realizat de Architects of Air și Alan Parkinson în colaborare cu Centrul Cultural PLAI și inspirat de Timișoara, clădirile și istoria sa.
Instalația TIMISIEN a ajuns deja în Statele Unite ale Americii, Canada și Irlanda, unde a fost văzută de zeci de mii de persoane.
„Am făcut un proiect de moștenire, un proiect la care am lucrat încă din 2019 împreună cu Architects of Air şi Alan Parkinson. A fost gândit special pentru Timișoara, este singurul luminar de artă custom-made făcut de cei de la Architects of Air . Duce mai departe numele orașului nostru în anul Capitale Culturale Europene. Va călători pe toate cele cinci continente, promovând Timișoara. E un spațiu creat special după arhitectura și clădirile, istoria orașului nostru. E un spațiu de imersiune și contemplare, nu este un loc de joacă. E un spatiu în care te poți pierde pentru 20 de minute. Totul este handmade”, a declarat, vineri, Flavia Buzgar, director de evenimente la PLAI.
Pentru a vizita instalația TIMISIEN, trebuie să vă lăsați încălțămintea la intrare.
„El pare mare și puternic, dar toate materialele sunt foarte fragile, de aceea nu avem voie cu papuci, obiecte contondente. Nu este un loc de joacă, nu se aleargă, copiii vor fi trebui mereu însoțiți. Toate pantele de culoare acționează de fapt ca un vitraliu și în funcție de ora la care vii, s-ar putea ca înăuntrul luminarului să fie total diferit, culorile să fie diferite în funcție de cum bate soarele. Puteți atinge luminarul, așa cum o să vedeți dacă puneți mâna și mâna se transformă în culorile care sunt pe el. Puteți să vă puneți jos, puteți să stați, să petreceți timpul, să pășiți ferm și să mergeți doar pe mijloc, fiind în Piața Unirii, terenul este denivelat, va trebui să avem grijă cum ne plimbăm în el. Are 23 de încăperi și enjoy! Sper să vă placă! Pe lângă spațiul din Piața Unirii, pe lângă luminarul, mai avem încă 18 spații în oraș pe care le activăm în acest weekend, în care invităm publicul să se bucure de tot ceea ce înseamnă PLAI an de an”, a mai spus Flavia Buzgar, director de evenimente la PLAI.
Program
Programul este următorul:
- Piața Unirii – TIMISIEN Architecs of Air și Alan Parkinson prezentat de UniCredit Bank | standul Inițiativei Cetățenești Europene | standul Flex: atelier de colorat tricouri x atelier de făcut roboţei x Joc VR x Joc Cornhole x Roboţelul cu cafea | Pedallez – tur cu biciclete
- Piața Sfântul Gheorghe – Piața Urbană
- Piața Traian – worldmusic DJ set în colaborare cu My Analogue Journal
- Muzeul Apei – un hotspot cultural în care vor exista ateliere pentru toate vârstele
- Parcul Botanic – zona sportivă
- Parcul Carmen Sylva – teatru (Auăleu prezintă HUOOOO!!!)
- AMBASADA building.a.community – Stand expozițional artizani x întreprinderi sociale x mici afaceri locale x muzică alături de MUZICON | ateliere
- Cărturești Victoriei – lansare de carte | ateliere | Prin Banat: tur ghidat Piața Victoriei | worldmusic DJ set în colaborare cu My Analogue Journal
- Teatrul Basca – piesă de teatru (Casa cu Maimuțe)
- Teatrul Merlin – piesă de teatru (Pantofii Roșii)
- Fundația Județeană pentru Tineret – workshop dans contemporan
- Reciproc – board games, Escape Box-uri intrigante x puzzle-uri și misiuni, jocuri supradimensionate din lemn | worldmusic DJ set în colaborare cu My Analogue Journal
- Aethernativ – worldmusic DJ set în colaborare cu My Analogue Journal
- Casa LOGS – Ateliere de artă pentru copii (7-12 ani) | Degustare de produse gătite de refugiați din Ucraina, Somalia și Siria | Proiecție Film Swimmers 2022 |Expoziție fotografii din Ucraina „24”
- Centrul de Proiecte – WWF România x WeWilder x Loc de tihnă Common Ground
- OneTwo Taproom – Berea Artizanală x poveste cu degustare
- CreativeMornings Timișoara – Alan Parkinson on SIMPLICITY (TIMISIEN) | Mihai Moldovan on TREASURE (Paltim) | Christine Cizmaș on PRIDE (librăria La Două Bufnițe)
- MYAH – loc de stat, magazin vintage
Toate evenimentele vor fi accesibile publicului, cu intrare liberă. Programul complet al proiectului se găsește AICI.
Festivalul PLAI este un proiect co-finanțat de Primăria Timișoara, prin Centrul de Proiecte și de Consiliul Județean Timiș prin programul TimCultura 2023.
Citiți principiile noastre de moderare aici!