Joi, 27 aprilie, de la ora 12, la Sediul Uniunii Sârbilor din România, a avut loc Festivalul Județean „Împreună în Timișoara multiculturală”, o sărbătoare a diversității, toleranței și iubirii.
„Vă mulțumesc, dragi copii, pentru implicarea voastră, părinților pentru dedicația și inspirația transmise copiilor, le mulțumesc profesorilor și instructorilor prezenți astăzi alături de tinerele talente. Mi-aș dori să vă spun că într-o perioadă în care lumea este marcată de conflicte, noi dorim să promovăm deschiderea orizontului de gândire, de acceptare, de toleranță și de dragoste. Multiculturalitatea orașului Timișoara dă savoare vieții de zi cu zi și, prin această activitate, ne propunem mai ales în anul în care Timișoara este Capitală Europeană a Culturii să familiarizăm tânăra generație cu dansurile, cântecele și tradițiile minorităților conlocuitoare, pentru ca elevii să aprecieze diferențele și să își dezvolte spiritul de fair-play. O societate modernă este o societate educată, în care toleranța, prietenia, respectul și acceptarea sunt principii sănătoase. Aceasta este o societate care spune NU discriminării și violenței”, a explicat Cristina Filip, directorul Școlii Generale nr. 25, în deschiderea evenimentului.
Timp de câteva ore, tradițiile românești s-au împletit la acest festival cu cele germane, ucrainene, maghiare și sârbești, pentru ca cei mici să învețe să aprecieze diferitele culturi. La festivalul „Împreună în Timișoara multiculturală” au participat cca. 400 de elevi și 30 de cadre didactice, de la:
- Școala Gimnazială nr. 25 din Timișoara, ai cărei elevi au prezentat dansuri și cântece populare românești, dansuri moderne și cântece în limba franceză,
- Liceul Teoretic Bartok Bela, cu dansuri populare maghiare,
- Palatul Copiilor Timișoara, cu cântece și dansuri populare românești,
- Liceul Teoretic Nikolaus Lenau din Timișoara, cu dansuri și tradiții populare germane,
- Școala Gimnazială Știuca, cu cântece și dansuri populare ucrainene,
- Școala Gimnazială Livezile, cu dansuri populare românești,
- Școala Gimnazială Sacoșu Turcesc, cu dansuri populare românești,
- Liceul Teoretic Dositei Obradovici, cu muzică tradițională sârbească.
În contextul în care Timișoara este Capitală Culturală Europeană în anul 2023, festivalul județean a venit în completarea paletei de evenimente culturale, oferindu-le elevilor și participanților posibilitatea de a descoperi și aprecia frumusețea și diversitatea culturală a orașului. Acesta s-a dovedit un real succes, copiii fiind foarte bucuroși că s-au putut desfășura, plini de energie, pe scenă.
„A fost extraordinar la această a patra ediție a festivalului, reluat după pandemie. Totul a mers șnur. A fost o prestație atât de bună a copiilor, iar coordonatorii lor s-au sincronizat foarte bine, pe timp, pe muzică. Locația a fost excelentă, muzica la fel. Costumele copiilor au fost minunate. Erau foarte încântați că la final au primit câte o surpriză și o diplomă pentru participare. Ne-am bucurat cu toții când am văzut cât de bine a ieșit. […] Să știți că pe perioada pandemiei, copiilor le-au lipsit aceste activități în care se pot desfășura artistic foarte frumos. Acum i-am revăzut pe scenă, iar ei erau foarte bucuroși că se pot desfășura fizic, plini de energie. Ne bucurăm că am reluat acest festival, în ciuda dificultăților pe care le-am întâmpinat. Cu siguranță vom face o ediție viitoare, ținând cont de încântarea pe care am putut să o citesc pe chipurile copiilor. Promovăm dragostea, prietenia și alte valori similare”, a declarat pentru Tion directorul Școlii Generale nr. 25, Cristina Filip.
foto: Tion
Trimite articolul
XToleranta, asta vreți voi cu “”capitala culturala europeana””, toleranta, asta e miza, sa toleram spurcaciunile voastre și mizeriile LGBTQ.