Grădina verticală, intitulată „Pepiniera. 1306 plante pentru Timișoara” reprezintă o instalație temporară concepută de MAIO Architects, realizată împreună cu o echipă locală și organizată de Ordinul Arhitecților România – Filiala Timiș. Aceasta, amplasată în Piața Victoriei, va fi inaugurată în 17 februarie, ziua în care programul Timișoara 2023 – Capitală Culturală Europeană ia startul.
Turnul verde este format dintr-o structură metalică, modulară, iar platformele pepinierei vor fi deschise publicului, funcționând ca puncte de belvedere. De asemenea, la fiecare nivel al grădinii verticale se vor regăsi diverse activități culturale.
În grădina verticală din centrul Timișoarei se vor regăsi de la specii perene de arbori, arbuști și flori la specii anuale, productive și ornamentale, produse în grădinile comunitare din oraș sau la instituții de cercetare și învățământ superior horticol.
foto: OAR – Filiala Timiș
„Până la finele anului, ea va fi gazda unei instalații temporare, grație căreia trecătorii vor putea testa, de la înălțime, diverse scenarii de utilizare a spațiului public. «Pepiniera – 1.306 plante» se ridică, în această perioadă, pe platoul din fața Operei Române. Structura metalică va fi populată cu arbori, arbuști și diverse plante, cu sau fără flori. Acestea provin din grădinile comunitare aflate în zona Mehala, dar și din serele de la Horticultura și ale Universității de Științele Vieții „Mihai I”, transmit cei de la Asociația TM2023.
Structura va avea cinci platforme a câte 500 de metri pătrați. La finalul anului, plantele vor putea fi luate acasă de către oricine își dorește. Cele care nu vor fi „adoptate” vor ajunge în cartierele Timișoarei.
„Vom păstra instalația până în luna decembrie, pentru a putea urmări întregul ciclu vegetal, vom vedea cum plantele devin mai verzi și cum se comportă ele în diverse condiții meteo. Vom avea, de asemenea, și un sistem de irigare. Orice vizitator va putea rezerva o plantă care i-a plăcut și pe care o va putea cumpăra la final. De asemenea, vizitatorii vor putea spune unde vor să fie amplasat un anume arbore sau o anume plantă, la ei în cartier sau în orice alt loc despre cred că are nevoie de mai multă vegetație. Va fi și un semnal către administrația locală, care va ști unde consideră oamenii că e nevoie de spații verzi”, explică arh. Alexandra Trofin, coordonatorul proiectului și vicepreședinte al Ordinului Arhitecților din România – Filiala Timiș.
video: OAR – Filiala Timiș
Trimite articolul
XEu doresc schela daca se poate 🤣
O monstruozitate care din motivele egoismului arhitectilor blocheaza exact imaginea Catedralei cand vii de pe Alba Iulia. Daca se facea mai la dreapta fata de Opera, inspre parcare, ce era?
E distrusa Timisoar de arhitecti si artisti ratati, ca in cazul statuilor fara rost in centrul istoric. Superman….????!!!
-
Io zic sa o puna pe roti, sa o mute fiecare unde vrea😂
-
@John
Mia bine puneti ulei la rotitele din capul arhitectilor…
-
-
Cand spui “centru istoric” te dai de gol ca nu esti de pe aici.zic si eu…
Bataie de joc!!! 70% din “plante” sunt niste uscaturi in ghivece! Sau asta era si ideea sa isi bata joc in plus de orasul asta?!!!
Macaraua aia probabil are o chirie de cateva mii de euro!… Si pt ce?
Gunoi! Rasul Europei! Va mai exista in istorie asa un esec precum “capitala culturii Timisoara”?
-
Va exista, ba chiar exista. TU
O sa inghete cand o veni -5 °! Prea sau grabit!
Plasa de sârmă care are rol de parapet e prinsă cu bride de plastic.
Cum vor controla numărul de persoane care urcă în construcție pentru a nu depășii încărcarea maximă pentru care a fost calculată structura, dacă a fost calculată?
Are avize și autorizație construcția?
Acasa la cine anume? Is si legume?
Nici arhitectii nu mai sunt ce erau. Acum sa imi fie cu iertare, dar ce e mizeria asta? Asta e arta…. o schela si 3 boscheti? WTF… mai lipseste sa lipeasca banane cu scotch pe jos.
Salut,
Nu conteaza articolul si continutul. Comentariile sunt spuma!!
Astept cu interes continuarea 🙂
le vor lua USERISTI lu fritzi mai repede decat finalul anului.
O construcție mai hidoasă ca asta, în centrul unui oraș, nu am văzut. Așa-numiții arhitecți, ar trebui să demisioneze, să plece și din Ordinul arhitecților întrucât sunt o rușine pentru breaslă.
Bine! Si ce facem cu drogatii de tip zombie? Daca incep sa se drogheze pe schela ce facem cu ei, ii lasam sa stea acolo intre arbori, ca la expozitie?
-
Nu. Pica. Unul cu BMW tocmai a picat pe 6 masini.
Ar merge palmierii lui Robu acolo …
Ca-i frumos, ca nu-i frumos, asta depinde de gustul fiecaruia si mereu vor fi pareri pro si contra.
Cred insa ca principala intrebare ar trebui sa fie legata de siguranta constructiei. Pentru linistea noastra, cei implicati ar trebui sa confirme ca au fost facute studii de rezistenta si sa garanteze pentru ele..
Avem experienta portii prabusite pe Calea Lugojului, pentru care singurul care a platiti a fost acel tanar nevinovat.
Daca era robu macar aducea duzi. Probabil ideea intiala era alta, dar a iesit ce a iesit.
-
Au plecat palmierii a venit grotescul!! A stricat total Centrul orașului! Poate se repeta istoria palmierilor….vine altul și dărâmă…..sper sa fie așa!
Cate zeci mii Euro a costat “capodopeta”?
-
100.000 euro momentan.
Iaca, avem acum si plante, ca de animale nu ducem lipsa, sau da?
Poate Doamne fereste ! pica schela aia cu tot cu oameni ! ferac sfantu’ de-a rasu’ plansu’
Sigur doar la final? Mai repede nu se poate?
TOTI STIU DOAR SA CRITICE OAMENI CRESCUTI LA COADA VACII
-
Orice se edifică într-o comunitate, se face pentru a produce un efect plăcut și util. Ori, dacă părerile oamenilor le regăsim in aceste comentarii, mai are rost sa-i luăm la rost pe cei care le-au exprimat ? De ce trebuie sa criticăm pe cei ce critică. Ce nu place, nu poate fi impus !
In loc sa se investeasca in simbolul orasului,castelul huniade, acest primar amarat semneaza aprobarea unei tampenii care are un singur scop : mulgerea de bani!
Arhitecții ar trebui sa știe că o schela trebuie sa fie cît mai puțin vizibila, și în timp, și ca constructie. Schelele se folosesc doar pentru construcție sau renovari. De aceea sunt acoperite cu acele plase imense, ce pot fi văzute și la doi pași de schela “culturală”. Însă se pare că unii asta vor sa scoată în evidență. Cînd te apropii, nu vezi altceva decât o schela și ceva plante, mai mult ascunse datorita ei. Eu cred că acea structura metalica strica toată fața centrului. Și oare de ce au pus-o strimb? Ca sa fie mai “sic” 🙂 ?