Proiectul a inclus expoziția de fotografie „Timișoara Incognito – Revoluția din 1989“, semnată de fotojurnalistul Constantin Duma, și un concert de chitară, susținut de muzicienii Ilie Stepan și Horea Crișovan. Evenimentul a avut loc la sediul reprezentanței ICR Budapesta și a fost inaugurat în prezența fotojurnalistului și a celor doi muzicieni invitați, alături de directorul executiv al Asociației TM2023, Ovidiu Megan.
„Ne bucurăm să fim aici, într-o lună importantă pentru Timișoara și pentru România. Este luna în care celebrăm Ziua Națională, dar și Revoluția Română – o revoluție care a permis anul acesta ca Timișoara să fie capitala Europei în termeni de cultură.
Am venit, aici, la Budapesta, cu două elemente din istoria Timișoarei. Este vorba de aceste imagini care întruchipează momentele Revoluției și un concert. Muzica a insuflat întotdeauna locuitorilor Timișoarei acest spirit și această dragoste pentru libertate. Doi dintre protagoniștii săi astăzi, domnul Constantin Duma ca fotoreporter, cunoscut ca fotoreporterul Revoluției de la Timișoara, și maestrul Ilie Stepan – care a avut și el un rol important, fiind unul dintre revoluționarii care a participat la acele evenimente și care a avut curajul să întrețină acel sentiment al libertății încă nedobândită nici la nivel de țară, dar nici la nivel de Timișoara – cântând celor aproximativ 100.000 de oameni pe care îi puteți vedea în imagini, în principala piață – Piața Victoriei din Timișoara – întreținând astfel acel spirit revoluționar.
Cu această ocazie, vă invit să ne vizitați la Timișoara, în acest weekend. Celebrăm închiderea programului Capitalei Culturale Europene, între 7 și 10 decembrie. Vor fi multe evenimente, expoziții, concerte. Astfel că aveți ce vedea la Timișoara”, a afirmat directorul executiv al asociației partenere.
De asemenea, au fost prezenți și reprezentanți ai Ambasadei României în Ungaria și ai ICR Budapesta.
„Vă felicit pentru această inițiativă. Expoziția și concertul aleg să ne aducă aminte de evenimentele care s-au întâmplat în Timișoara, în decembrie 1989 – un moment important pe care nu cred că o să-l uităm vreodată. În decembrie 1989, mai întâi în Timișoara și mai apoi în toată țara, românii au ieșit în stradă și au ales să lupte împotriva a ceea ce nu ne-a plăcut niciodată –și anume sistemul comunist și regimul lui Ceaușescu. Comunismul și autoritarismul sunt foarte departe de spiritul românesc.
Este importantă această expoziție de fotografii și muzica cântată în acele momente la Timișoara pentru a ne aduce aminte de sacrificiul oamenilor care au avut curajul să lupte împotriva regimului. Cred că trebuie să păstrăm în amintirea noastră vie memoria celor care au ales să se sacrifice pentru a trăi azi, în 2023, după o Românie modernă, stat membru NATO și aliat UE”, a spus Gabriel Șopandă, ambasadorul României în Ungaria, prezent la eveniment.
Expoziția reunește o colecție de 34 de fotografii realizate în zilele Revoluției de la Timișoara de fotoreporterul Constantin Duma, selecția fiind realizată de curatorul Elena Aronoaie-Adorian, artist vizual, lector universitar doctor la Facultatea de Arte și Design, precum și director de creație. Expoziția va putea fi vizitată până la 31 ianuarie 2024.
„Totul a fost o întorsătură, încercându-se să se readucă o democrație așteptată, care deja în Europa făcea pași spre libertatea de exprimare și spre modul de acțiune al oamenilor. Ceea ce m-a îndemnat să fac aceste fotografii a fost exact acest sentiment – al faptului că ne aflam în apropierea unui eveniment care sigur va schimba mentalități datorită stării de spirit pe care Timișoara, spre deosebire de alte zone ale României, o avea la o notă mult mai pregnantă. O stare de spirit – așa as identifica Timișoara la sfârșitul anului 1989.
[…] Am crescut în lumina faptei, pe care inclusiv Ilie, prezent aici, a dus-o și a mobilizat oamenii în înțelesul profund al libertății și al democrației. Eu am fost acolo în poziție de observator, al unor lucruri față de care simțeam ca au o importanță majoră, să nu zic istorică. De aceea m-am simțit obligat să fiu acolo, să fac aceste fotografii, cu toate riscurile situațiilor de la fața locului”, a adăugat fotoreporterul Constantin Duma.
În plus, cei prezenți au avut ocazia să urmărească și proiecții de fotografii și înregistrări video de la Revoluția din Timișoara pe fațada clădirii.
A doua parte a evenimentului a inclus un concert de chitară, cu doi importanți muzicieni ai Timișoarei: Ilie Stepan și Horea Crișovan. Programul abordat de artiști a fost gândit în concordanță cu tematica evenimentului, cuprinzând adaptări pentru duo de chitară: „War seeds”, „De toamnă”, „Forest song”, „Eterna tranziție”, „M’may”, „Turbo bluess”, „Fragile”, „Wish you were here”, „Mother”, „In the death car”, „Hotel California”.
„Noi, timișorenii, am luptat pentru libertate – în cazul nostru, cu chitarele, în cazul altora cu flori, iar de partea ceealaltă au fost ei – care au tras în noi, acei criminali… Se știe cum s-a terminat povestea respectivă. De atunci, noi am continuat să folosim chitara ca un instrument al iubirii, al păcii. Horea și cu mine, cu care cânt împreună de aproape 30 de ani, aducem un tribut de iubire de recunoștință acestui minunat instrument creează multă energie pozitivă”, a mărturisit Ilie Stepan, înainte de concert.
Ilie Stepan este unul dintre participanții cei mai activi la Revoluție, în data de 20 decembrie 1989 cântând (alături de Lică Dolga) din balconul Operei din Timișoara în fața a 100.000 de oameni care manifestau împotriva comunismului. Este compozitor, chitarist, instrumentist (vioară, pian, blockflöte, percuție), inginer de sunet, orchestrator, autor şi producător de proiecte muzicale. De asemenea, Ilie Stepan este membru fondator și lider al grupurilor PRO Musica, Stepan Project, Stepan Project Blues Foundation. În 1995, a inițiat, împreună cu Horea Crișovan, proiectul de chitară acustică „Anotimpurile ghitării”.
Horea Crișovan este muzician, chitarist și compozitor român, fost sau actual membru al VanDerCris, Blazzaj, Neurotica, Cardinal, Stepan Project, Pro Musica, Abra, TM Groove. S-a făcut cunoscut ca muzician în 1987, când a avut prilejul să cânte alături de Logaritm. A compus peste 40 de productii discografice, este sound designer și compozitor pentru piese de teatru.
Evenimentul face parte din programul Timișoara – Capitală Europeană a Culturii 2023, finanțat de Ministerul Culturii.
foto: Tion
Trimite articolul
XCe revolutie?A fost Lovitura de Stat regizata perfect de Sergiu Nicolaescu, Ion Caramitru si criminalul de Iliescu Ion.