Expoziția „Patrimoniul sub reflectoare Timișoara – Lumi paralele” se va desfășura în mansarda B2 a Bastionului Maria Theresia și face parte din proiectul Spotlight Heritage Timișoara, inclus în Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023”.
„Prin acest eveniment dorim să propunem publicului o incursiune în istoria cartierelor printr-o cheie barocă: alegoria simțurilor, prezentând secvențe din viața cotidiană din Iosefin (2019), Elisabetin (2020), Fabric (2021), Cetate (2022) și Giroc (2023), un cartier-dormitor din perioada comunistă”, au transmis, miercuri, reprezentanții instituției culturale.
Astfel, în mansarda Bastionului Theresia vor fi expuse bunuri culturale de patrimoniu din colecțiile Muzeului Național al Banatului, care ilustrează viața economică, socială și culturală a celor cinci cartiere din Timișoara, alături de diverse surse de memorie: fragmente de interviuri și texte literare (roman, jurnal, memorii).
Expoziția cuprinde o selecție importantă de cărți poștale, fotografii, sigilii, diplome de breaslă, care depun mărturie despre secvențe din istoria celor cinci cartiere ale Timișoarei și diversele comunități cultural-lingvistice.
Expoziția este organizată de Muzeul Național al Banatului, în parteneriat cu Universitatea Politehnica Timișoara, prin Centrul de ID/IFR și e-Learning și Centrul Multimedia.
Vizitatorii vor fi conduși într-o călătorie de stimulare a simțurilor, unde vor avea bucuria de a explora spații urbane prin prisma a cinci personalități marcante ale orașului Timișoara:
- Văzul și lumea Valeriei Pintea din cartierul Iosefin, prin romanul Lianei Maria Gomboșiu;
- Tactilul și lumea ascunsă într-un cufăr a lui Netti Diel din cartierul Elisabetin, prin intermediul jurnalului de familie al Piei Brînzeu;
- Auzul și lumile în destine din cartierul Fabric, aflate în arhiva Grupului de Istorie Orală și Antropologie Culturală, înființat și coordonat de doamna Smaranda Vultur;
- Olfactivul și lumea din oglinda cartierului Cetate, din perspectiva poeziilor scrise de Robert Șerban și a textelor selectate de Smaranda Vultur și Roxana Rogobete;
- Gustativul și lumile paralele din cartierul Giroc, surprinse în jurnalul Sorinei Jecza, impresii vizuale și informații din Revoluția din ‘89.
„Vom crea o experiență imersivă prin diverse instalații care utilizează tehnologii de realitate augumentată și virtuală, prin care vei putea descoperi poveștile din spatele exponatelor și a diverselor locații din oraș. Expoziția muzeală poate fi urmărită atât în format fizic, dar informațiile sunt și în format digital, evenimentele vor fi transmise online, se vor organiza tururi virtuale. Vernisajul din 12 mai, de la ora 18, va fi transmis online”, au mai precizat reprezentanții Muzeului Național al Banatului.
Trimite articolul
XVor fi si casele cirpacilor sub reflectoare ?