Elicia Silverstein s-a născut la New York și, cu toate că are rădăcini românești, se află pentru prima dată în țara noastră în cadrul Musica Ricercata, ce are loc în perioada 16-30 noiembrie.
Artista a susținut, vineri, la Facultatea de Muzică și Teatru din Timișoara, un workshop de vioară barocă. De asemenea, Elicia Silverstein va susține un recital, sâmbătă, la Biserica Sf. Ecateriana și duminică altul la Biserica Piaristă.
Musica Ricercata este un colectiv artistic internațional conceput de maestrul Gabriel Bebeșelea, care, de la început, a asigurat conducerea artistică și tehnică a ansamblului, adunând cei mai buni muzicieni din întreaga Europă și creând programe muzicale diverse și captivante, care se întind de la epoca barocă, până la cea modernă, având în prim-plan interpretarea muzicii vechi.
Talentata violonistă Elicia Silverstein a cântat ca solistă cu ansambluri precum Orchestra of the Age of Enlightment, Kölner Akademie, Barokkanerne, Ensemble Odyssee, Orchestra Clássica de Espinho, Cathedra Camerata, Tesserae Baroque și Steinitz Bach Players. A cântat în săli prestigioase precum Catedrala Națională din Washington (unde a fost artist în rezidență în stagiunea 2019-2020), Concertgebouw Brugge, Konzerthaus din Berlin, Teatro Massimo di Palermo, Teatro Comunale di Bologna și Kings College Chapel.
Elicia a declarat pentru Tion că este fericită pentru că se află pentru prima dată în România, țara natală a bunicului său patern. Acesta a emigrat din Huși în Franța, apoi în SUA, artista fiind născută la New York. De asemenea, profesorul ei de vioară din copilărie a fost din România.
Ea a început să cânte la vioară la vârsta de doi ani. După ce a absolvit secția preuniversitară a Juilliard School, și-a continuat studiile la Conservatorul de Muzică al Școlii Colburn din Los Angeles, concertând deseori ca solistă cu Orchestra Colburn. În 2013, Elicia Silverstein s-a mutat în Europa în calitate de beneficiară a unei burse Fulbright a Fundației Netherland-America Foundation, obținând diploma de master în muzică cum laude la Conservatorium van Amsterdam. Este membră a facultății de muzică afiliate la Universitatea din Delaware, unde predă vioară, muzică de cameră și interpretare istorică și predă în mod regulat cursuri de master în conservatoare din Europa și Statele Unite. În 2020, ea a lansat un program de concerte pe instrumente istorice la Boston Youth Symphony Orchestra, în colaborare cu directorul muzical Federico Cortese, primul de acest gen în rândul orchestrelor americane de tineret.
Vineri după-amiază, înainte să susțină un workshop la Facultatea de Muzică și Teatru, artista a repetat alături de Marco Mencoboni în Biserica Sf. Ecaterina din centrul Timișoarei.
Pune multă pasiune în profesia sa și afirmă că atunci când cântă la vioară „încerc să intru cât mai mult și mai profund în muzică și în limbajul ei și să comunic asta ca și cum aș vorbi cu publicul. Și este o experiență foarte captivantă. De exemplu, dacă reușești să nu te gândești la tine însuți și să nu te gândești dacă cânți bine sau nu, ci doar reușești să intri în lumea muzicii și să vorbești acea limbă, atunci este o recompensă. Cred că atât pentru mine ca interpret, cât și pentru Marco Mincoboni, care cântă la clavecin și orgă, comunicarea noastră devine mult mai bună și putem intra într-o lume împreună. Dar mai ales asta permite publicului să uite de sine pentru un moment și să vină cu noi într-o călătorie în muzică”.
Elicia cântă la vioară de la vârsta de doi ani și a spus pentru Tion că iubește atât să facă acest lucru încât nu crede că ar putea face altceva. Cu toate că în adolescență a fost interesată și de lingvistică și antropologie, mereu a vrut să facă muzică.
În ceea ce privește timpul dedicat repetițiilor, depinde de programul pe care îl are, uneori repetă două ore pe zi, altă dată șapte ore.
De la Timișoara, Elicia Silverstein va merge în Bulgaria pentru a interpreta Concertul pentru vioară de Brahms.
Ea a mai declarat că nu are un compozitor favorit.
„Nu am un compozitor preferat. Îmi place muzica lui Bieber (n.r. – Heinrich Ignaz Franz Bieber), pe care o cântăm acum. Dar îmi place, de asemenea, că săptămâna viitoare voi cânta Concertul pentru vioară de Brahms și ador și această muzică. Nu cred că aș putea trăi cu un singur compozitor, ca să fiu sinceră. Îmi place și Bach, dar îmi place și muzica italiană din secolul al XVII-lea. Dar iubesc, de asemenea, Schubert, Beethoven și Mendelssohn foarte mult. Cânt și muzică din secolul al XX-lea a compozitorilor italieni, i-am înregistrat pe Berio, Cialdini. Iar primăvara trecută, șapte piese noi de Marcello Panni au fost scrise pentru mine. A fost foarte interesant. Îmi place foarte mult să examinez conexiunile dintre diferite muzici care par poate foarte îndepărtate, din punct de vedere cronologic sau geografic, dar care au un element comun. Deci ar putea fi un motiv muzical sau un fel de timbru muzical care este similar, ca o culoare sonoră pe care o găsesc”, a mai spus Elicia Silverstein pentru Tion.
Pe lângă viorile baroce, aceasta cântă la o vioară J.B.Vuillaume realizată la Paris în 1856 (copie a unui Guarnieri del Gesù) și pe arcușe realizate de René-William Groppe, Ralph Ashmead, Gerhard Landwehr și Andrea Proietti.
Artista cântă în mod regulat la festivaluri europene importante precum Ravenna Festival, Baroque at the Edge Festival, ZAMUS Early Music Festival, Larvik Barokk, Gloger Festpillene, Festival Duni, Brighton Early Music Festival, Festival Internacional de Música de Espinho și Bologna Modern. Concertele lui Silverstein au fost difuzate la RAI Radio3 Suite, WQXR și la BBC Radio 3.
Programul Musica Ricercata este finanțat din bugetul local al Primăriei Timișoara, fiind organizat de Filarmonica Banatul Timișoara.
Citiți principiile noastre de moderare aici!