Mii de oameni, români și străini, sunt așteptați în următoarea perioadă la Timișoara să vadă cea mai amplă expoziție din ultimii 50 de ani dedicată sculptorului Constantin Brâncuși.
Împrumuturi de la Centre Pompidou din Paris, Tate din Londra, Fundația Guggenheim, Muzeul Național de Artă al României, Muzeul de Artă Craiova și colecții particulare vor putea fi admirate la Muzeul Național de Artă din Timișoara.
Publicul care va vizita expoziția poate scana QR Code-urile afișate în sălile muzeului pentru a intra în atmosfera fiecărui spațiu care găzduiește operele marelui artist.
Expoziția „Brâncuși: surse românești și perspective universale” va beneficia de un audio-ghid produs de Radio România Cultural, iar lectura textelor scrise de Daria Ghiu este făcută de actorii Florin Piersic Jr., în limba română, și de Ana Ularu, în limba engleză.
„Vom avea muzică special compusă pentru expoziție. Au participat la proiect Mădalin Luca, Nedelcu Robert, Călin Torsan și Shanyio. Muzica poate fi ascultată de fiecare vizitator, dacă dorește, pe propriul telefon, în căști. Aceasta este a treia expoziție care beneficiază de muzică special compusă”, a declarat pentru Tion Filip Petcu, directorul Muzeului Național de Artă din Timișoara.
Curatoriată de Doina Lemny, după o scenografie de Attila Kim, expoziția „Brâncuși: surse românești și perspective universale” își propune să ilustreze particularitatea unui artist care a schimbat fața sculpturii moderne.
Expoziția va fi deschisă în perioada 30 septembrie 2023 – 28 ianuarie 2024, în cadrul programului Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii. Evenimentul este organizat de Muzeul Național de Artă din Timișoara, Fundația Art Encounters și Institutul Francez din România, fiind finanțat de Consiliul Județean Timiș.
Citiți principiile noastre de moderare aici!