Rosanne Philippens, o violonistă foarte apreciată în Olanda, va cânta vineri la o vioară „Barrere” Stradivarius din 1727, datorită sprijinului generos primit din partea Fundației Elise Mathilde.
Aceasta este apreciată în Olanda, unde concertează în mod regulat pe cele mai mari scene, atât în ipostaza de solist, cât și parte din ansambluri de muzică de cameră. De asemenea, este pasionată de teatru și regie, recent debutând alături de Orchestre National de Lyon într-un concert de succes al „Anotimpurilor” lui Vivaldi și Piazzolla în Auditorium din Lyon.
Conform reprezentanților Filarmonicii Banatul, cele mai recente concerte ale sale includ colaborări cu Rotterdam Philharmonic, Residentie Orkest din Haga și sala Concertgebouw din Amsterdam.
De asemenea, Rosanne Philippens a concertat alături de Barcelona Symphony, Ulster Orchestra, Vancouver Symphony, Winnipeg Symphony, precum și cu numeroase orchestre din Germania, Finlanda și Elveția, cu dirijori incluzând Nézet-Séguin, Foster, Tausk, de Vriend, Hermus și Collon.
„Rosanne Philippens a studiat de la o vârstă fragedă cu Anneke Schilt la Școala de Muzică Amstelveen. Și-a continuat studiile la Conservatorul Regal din Haga și la Academia Hanns Eisler din Berlin, sub îndrumarea profesorilor Coosje Wijzenbeek, Vera Beths, Anner Bylsma și Ulf Wallin, fiindu-i desemnată cea mai înaltă distincție din partea ambelor instituții. A câștigat Prem de Vioară de la Freiburg, în 2014”, transmite Filarmonica Banatul.
Rosanne Philippens va interpreta Concertul pentru vioară şi orchestră în re major op. 35 de Piotr Ilici Ceaikovski.
„Concertul a fost început în martie 1878, la Clarand, lângă lacul Geneva, unde Ceaikovski se afla la odihnă pentru a-şi reveni din criza depresivă cauzată de runiarea căsniciei sale. Un elev al său, Josif I. Kotek, l-a stimulat pentru a scrie acest concert şi, într-un timp foarte scurt, l-a compus şi l-a orchestrat. Concertul a fost dedicat violonistului Adolf Brodskij, care l-a cântat în primă audiţie europeană la Viena, în 1881, sub conducerea lui Hans Richter, căci prima audiţie absolută a fost la New York în 1879, concert dirijat de Leopold Damrosh. Privit prin prisma structurii formei, concertul a fost conceput în ideea modelului clasic, deşi prin Ceaikovski, suntem în plin romantism, unde forma începe să urmeze tot mai mult curajul sentimentelor”, scrie maestrul Mircea Tătaru în avancronica de concert.
În a doua parte a programului, spectatorii vor audia Simfonia nr. 3, în fa major op.90 de Johannes Brahms.
Biletele se găsesc pe site-ul Filarmonicii Banatul Timișoara, la casierie, de luni până vineri, între orele 10:00 – 13:00, și pe myticket.ro.
Programul este finanțat din bugetul local al Primăriei Timișoara.
Trimite articolul
XCe’ar fi sa n’o primeasca nici astia aici asa cum nici ai ei nu l’au primit acolo (din cauza inlocuitorilor) pe cercetatorul arheolog timisorean Alexandru Hegyi, doctorand la Kyoto, fiindca si el tot cetatenie rom^na are?