După deschiderea expoziției, sâmbătă, 3 septembrie, va avea loc un tur ghidat cu curatoarea Iris Ordean și o întâlnire cu artista Ioana Sisea, în cadrul unui atelier de creație.
Titlul expoziției, Vremea recoltei, este o referire directă la felul în care toamna, în regiunile mediteraneene sau în unele zone din sud-estul Europei, legumele și fructele sunt adesea uscate pe fire de ață și agățate mai apoi de grinzile din tavan sau de zidurile caselor. Aceasta a fost și inspirația Ioanei, fiind o trimitere la activitățile agricole din jurul casei bunicilor ei, dar și un tribut pentru procesele care implică muncă fizică, atât în artă, cât și în viața zilnică.
„Bunicii mei aveau o casă, trei paturi, patru mese, paisprezece scaune, douăzeci și șapte de pahare, patruzeci și patru de farfurii, trei televizoare, cinci covoare… Bunicii mei locuiau într-una din cele patru camere ale casei; celelalte trei erau păstrate ca o scenografie de care nu ne puteam atinge. Erau camerele bune la care aveau acces doar oamenii importanți care veneau în vizită, cum ar fi preoții sau rudele mai îndepărtate. (…) Memoria devine, astfel, aproape un mediu în sine, esențial pentru potențialul său alegoric în reprezentarea vizuală a instalației, în organizarea unei relatări a preocupărilor estetice”, îmi amintește Ioana Sisea de casa bunicilor.
Ioana Sisea va prezenta lucrări din: ceramică, desen, instalație, sculptură sau video. În 2022, a absolvit programul de master de la Royal College of Art din Londra și a susținut teza de doctorat la Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca. Proiectele sale au fost prezentate în expoziții personale sau de grup la: Muzeul de Artă din Cluj-Napoca, Royal College of Art, Londra, Gallery Rosenfeld, Londra, Spațiul Expozițional de Artă Contemporană MAGMA, Sf. Gheorghe, Zina Gallery, Cluj-Napoca sau Diehl Gallery, Berlin.
Expoziția artistei Ioana Maria Sisea va fi curatoriată de Anca Verona Mihuleț și Iris Ordean, care se află la a doua colaborare, după ce au curatoriat, alături de Isabelle Henrion: rezidența O vilă pe cont propriu, din cadrul Sezonului cultural România-Franța 2019.
Citiți principiile noastre de moderare aici!