Festivalul „Ceau Cinema!” merge mai departe. Deși a aplicat pentru fonduri prin Programul TimCultura, juriul nu a considerat că manifestarea merită bani publici, ba chiar a considerat că valoarea culturală/artistică a proiectului este zero.
Potrivit reprezentanților administrației județene, Comisia de evaluare a proiectelor a fost formată din reprezentanți ai Consiliului Județean Timiș și specialiști cu o experiență de minimum trei ani de practică în domeniul culturii din județul Timiș, după cum urmează. Este vorba despre Vasile Ciuruș, președinte al comisiei de evaluare, consilierul personal al președintelui Alin Nica; Alexandra Viviana Țecu – membru, consilier județean; Lucian Blaga – membru, consilier județean; Marius Cornea – membru, muzeograf la Muzeul Național al Banatului; Ciprian Glăvan – membru, muzeograf la Muzeul Național al Banatului; Diana Dincă – membru, bibliotecar la Biblioteca Județeană Timiș „Sorin Titel” și Adrian Scorobete – membru, director la Ansamblul Profesionist „Banatul” – Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș.
Vineri, au fost afișate rezultatele finale în urma contestațiilor depuse de cei care au solicitat finanțare.
Comisia de soluţionare a contestaţiilor a fost alcătuită din Viorel Coifan – președinte al comisiei, consilier personal al președintelui Alin Nica, Daniela Crețu – membru, referent literar la Teatrul pentru Copii și Tineret Merlin și Maria Hadiji – membru, șef secție la Muzeul Satului Bănățean.
„Festival cu valoare culturală sau artistică ZERO! Mărturisim că ne este greu să înţelegem ce înseamnă valoare culturală sau artistică pentru comisia care a evaluat proiectele cultural-artistice şi de tineret înscrise la apelul de finanţare din acest an al Consiliului Judeţean Timiş. Spunem asta pentru că punctajul pe care festivalul nostru, aflat la ediţie aniversară, l-a primit la capitolul „Valoarea culturală/artistică a proiectului” a fost ZERO. Şi a rămas aşa şi în urma contestaţiei pe care am depus-o cu speranţa că la prima evaluare a fost doar o scăpare. Mai mult, deşi le-am solicitat, nu am primit nici formularele de evaluare, pentru a vedea observaţiile membrilor. Aşa că am început să ne întrebăm ce ar trebui să facem ca festival de film, pentru a avea totuşi valoare culturală sau artistică”, au transmis, vineri, reprezentanții Ceau Cinema.
Aceștia s-au arătat foarte dezamăgiți de jurizare.
„Din perspectiva comisiei, ce am făcut până acum – mii de spectatori la fiecare ediţie, zeci de invitaţi de marcă, cultivarea cinefiliei timp de un deceniu, când Timişoara nu a mai avut niciun cinematograf arthouse, promovarea cineaştilor bănăţeni ş.a.m.d. şi ce ne-am propus pentru această a zecea ediţie au valoare culturală/artistică ZERO”, au transmis cei de la Ceau Cinema.
Astfel, ei promit că vor aduce peste 30 de filme, toate în premieră la Timişoara şi majoritatea selectate la cele mai mari festivaluri și că vor avea mai multe secţiuni, printre care o competiţie dedicată filmelor din Europa Centrală şi de Est şi un Focus dedicat unei mari cinematografii nordice.
La ediția de anul acesta a Festivalului Ceau Cinema vor aduce peste 20 de invitaţi din ţară şi din străinătate și vor avea un parteneriat cu unul din cele mai importante festivaluri de film din Europa de Nord, precum și parteneriate cu majoritatea institutelor culturale străine din România.
Festivalul va mai include ateliere pentru copii şi tineri, masterclass-uri cu cineaşti şi experţi, filme pentru copii la Gottlob, o expoziţie foarte specială, panel-uri dedicate unor teme extrem de importante pentru cinematografie şi publicul cinefil, un cineconcert cu o capodoperă a cinematografiei europene mute şi o coloană sonoră creată de cunoscuţi muzicieni timişoreni și filme accesibilizate şi filme gratuite pentru locuitorii din Cartierul Traian.
De asemenea, se vor ocupa de promovarea cineaştilor şi altor artişti din Timişoara şi din regiune, prin secţiunea „Filme bănăţene”, care strânge de zece ani recolta creatorilor locali.
„Toate acestea nu doar că au valoare culturală/artistică ZERO pentru comisia numită de Consiliul Judeţean Timiş, dar nu au fost demne de punctat nici la „Caracterul inovator al proiectului” şi „Claritatea viziunii artistice, claritatea obiectivelor și a activităților propuse”. Rezultatele detaliate pot fi văzute aici: https://timcultura.cjtimis.ro/…/Anexa-PV-punctaje. Nu ne stă în fire să contestăm decizii ale comisiilor de evaluare, mai ales că am pledat ani de zile pentru profesionalizarea şi transparentizarea acestor concursuri de finanţare, însă nu putem să rămânem tăcuţi şi să nu ne exprimăm stupefacţia şi indignarea când ne simţim nedreptăţiţi în privinţa unui aspect atât de flagrant, şi anume că, din perspectiva comisiei, suntem un festival de film cu valoare culturală/artistică ZERO, dintr-un punctaj maxim de ZECE. În rest, vă aşteptăm la filme, între 12 şi 16 iulie”, a transmis echipa Ceau, Cinema!
În replică, reprezentanții CJ Timiș susțin că „sumele aprobate pentru proiectele culturale depuse în cadrul programului „TimCultura 2023 – programul de finanțări pentru cultură și tineret” pe anul 2023 sunt decise și asumate, prin consens, de membrii comisiei de evaluare. Conform procedurii, în cazul în care un operator cultural a fost nemulțumit de punctajul primit, acesta l-a putut contesta, decizia revenind apoi Comisiei de soluționare a contestațiilor”.
Pe aceeași temă:
Trimite articolul
XCe frumos ar fi daca organizatorii și-ar finanța evenimentele singuri, cu sponsori sau… prin BILETE. Doar daca publicul cere și au succes, nu e nevoie de banul public, nu? Iar dacă nu pot vinde suficiente bilete să acopere organizarea, înseamnă că publicul nu este interesat. Simplu. Opriți finanțarea prostiilor inutile din banii publici.
-
Asa este stimabile domn, pe principiul de mai sus propun sa închidem și scolile, spitalele, muzeele, filarmonicile, teatrele, ca doar nici alea nu se finanțează singure, nu ?
-
alea sunt servicii publice, finantate din taxe, babuinule
-
Serios ? Și taxele nu sunt bani publici ? Cad din cer ? Apropo, dacă te adresezi cuiva pe care nu îl Cunoști , o elementara regula de Civilizație e sa dovedești respectul pe care îl aștepți și tu intr-o situație similară .
-
-
Tampitii astia n-au auzit de Netflix? Ce tot insista cu o forma de diverter smebt care nu mai are cautarea?
-
Era plin in fiecare an. Filmele rulate nu sunt pe netflix. Lumea inca merge la cinematograf chiar daca nu e 3d. Daca nu e pe gustul tau nu inseamna ca trebuie anulat.
Era un eveniment de succes si cunoscut. Probabil ceva personal cu organizatorii, poate nu au vrut sa aduca elogii pnl si psd.
Ce texte! Cică “specialiști cu minim 3 ani în domeniul cultural”. Lucian Blaga…specialistu’ lu’ pește. Prima specialitate…este nepotul lui Vasile Blaga (ex-PDL) zis Buldogul lui Băsescu. A doua specialitate…este consilier județean PNL la al doilea mandat. Dar cea mai importantă specialitate este aceea de patron de baruri unde se dezvolta cultură halucinogena și cultură “intimă “.
Cu toata dragostea pentru filmul european (punctaj zero pt valoare culturala? pe bune? asta doar cine e spalat pe mononeuronul formatat de hollywood poate zice. Mie-mi pare ca cine s-a luat de administratia penelista in trecut, acum “patzaste”, cam asa pare), niciun onegheu nu ar trebui sa primeasca un sfantz din bani publici pana nu face si el publice veniturile si cheltuielile. O hoarda de onegheuri cu mana intinsa la banul de la stat vad in lista. Pacat ca au si fost multe din ele finantate, si multe UAT-uri din judet nu. Rusine! Dupa ce-si fac publice veniturile si cheltuielile(salarii de ex? finantare externa de ex? ) am mai putea povesti. Iar contributia proprie ar trebui sa creasca la onegheurile care au mai beneficiat in trecut de fonduri totusi atata timp cat si incaseaza per eveniment!
#🤪