Adunarea generală a Asociației Timișoara Capitală Culturală Europeană s-a activat la a doua convocare a zilei de vineri, 4 aprilie 2014, pentru că la prima strigare nu s-a realizat condiția de cvorum. Primarul Nicolae Robu a venit la întrunire împreună cu viceprimarul Dan Diaconu.
În raportul de activitate prezentat de directorul executiv al Asociației, dr. Simona Neumann au fost menționate: „cercetare cu privire la documentele și legislația ce guvernează programul european; zeci de întâlniri, dezbateri în grupuri de lucru; schimb de experiență cu experți în programul Capitale Culturale Europene; dezbateri în care au fost implicați oameni de cultură, ONG-uri din oraș, instituții administrative și instituții de cultură prilej cu care s-au discutat atuurile Timișoarei, punctele slabe și oportunitățile aduse de această candidatură. Au fost elaborate studii de impact necesare pentru elaborarea dosarului de candidatură; a fost pregătită campania de informare Cultura unește comunitatea; orașul a fost promovat în țară și în străinătate cu prilejul diferitelor evenimente culturale; a fost inițiat programul Voluntar Timișoara 2021 și a fost continuat programul Ambasador Timișoara 2021″.
În 2014, activitățile se vor centra pe „elaborarea conceptului candidaturii, a sloganului și a temelor majore în jurul cărora se va centra programul anului cultural 2021; vor avea vor avea loc consultări cu grupuri de specialiști din diferite domenii pentru integrarea ideilor și propunerilor acestora în dosarul de candidatură; vor continua campaniile de informare și implicare a cetățenilor, programul ambasadorilor; vor fi create în continuare parteneriate cu orașe din regiune, euroregiune, orașe înfrățite și cu alte foste, actuale și viitoare Capitale Europene ale Culturii”, a explicat Neumann. Asociația Timișoara Capitală Culturală Europeană (ATCCE) se va muta curând într-un nou sediu, în Bastionul Cetății.
Nicolae Robu a prezentat aspecte din experiența orașelor vizitate de curând, Guimaraes – Capitală Culturală Europeană în 2012 și San Sebastian care va deține titlul în 2016. Apoi, primarul a răbufnit împotriva firmelor care nu se implică, financiar, în susținerea candidaturii: „Noi (Primăria, Consiliul Local, n.r.) putem să dăm mai mulți bani pentru asta, nu asta e problema, avem resurse să dăm mult mai mulți bani și chiar o vom face. Dar nu asta este calea bună. Acesta este un proiect al comunității, nu al Primăriei. S-a tot vorbit despre candidatura Timișoarei în acest program, din 2011 se tot vorbește, toată lumea deja știe de ea și, dacă ne luăm după sondaje, are o susținere masivă. În realitate, această susținere este doar din declarații. Nu cu fapta, nu financiar. Asta nu e normal. Sunt aceleași, foarte puține, firme care susțin proiectul. În rest, la 3.000 de firme poate, susținerea e pur declarativă și teoretică, am mai spus-o. Eu am hotărât ca în următoarele ediții ale Monitorului Primăriei să scrie care firme susțin într-adevăr candidatura Timișoarei. Nu vom scrie care nu susțin, dar poate așa se vor simți și vor face ceva”.
Conform raportului comisiei de cenzori, ATCCE a avut în 2013 venituri din activități de 615.595 de lei și cheltuieli tot pentru activități fără scop patrimonial de 580.688 de lei. Asociația are în continuare, încă din 2011, o datorie de 25.682 de lei la Emil Cristescu, președintele Consiliului de Conducere, bani cu care s-a putut fonda ATCCE și și-a început activitatea.
Robu este supărat și pe cei care afirmă că alte orașe sunt în avans față de Timișoara cu pregătirile pentru candidaturii: „Sunt unii timișoreni care fac foarte mult rău proiectului cu declarațiile lor care nu au nicio bază și nicio documentare. Aud că Aradul e înaintea Timișoarei sau că Clujul stă mai bine. Astea sunt aiureli răuvoitoare. Cu ce stau mai bine? Suntem exact în etapa în care trebuie să fim din acest proces”.
Pregătirea candidaturii Timișoarei pentru titlul de Capitală Culturală Europeană în 2021 este susținută financiar prin cotizațiile membrilor și prin finanțarea proiectului de către Primăria Municipiului Timișoara. De aceea, primarul a propus ca membrii ATCCE care nu și-au achitat cotizația „să fie excluși fără alte discuții”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!