Alina Gafu lucrează în acest domeniu de mai bine de 20 de ani, timp în care a modelat rolul de HR manager într-un stil propriu și a ajutat la crearea unei echipe compacte, așa cum a visat. În rândurile de mai jos veți afla cum trebuie să fii într-o astfel de poziție, cum „stau lucrurile” atât în cazul angajaților, dar și în cazul angajatorilor, plus sfaturi utile despre această profesie și despre armonia de la locul de muncă.
Cum ați ajuns să lucrați în acest domeniu și ce studii ați urmat?
Am ajuns aici nu din întâmplare, ci pentru că mi-am dorit foarte tare atunci când am început să înțeleg ce înseamnă resursele umane (HR). Rolul meu, chiar și acum, este mixt, pentru că pe lângă resurse umane mai am și un rol administrativ și componentă de responsabilitate financiară. Am făcut Facultatea de Economie și licența mea a fost în resurse umane. Am știut de atunci că este ceea ce îmi doresc, am considerat mereu că trebuie puțină experiență să intri în domeniul acesta, nu e foarte simplu să-l faci când ești foarte tânăr.
Ce calități ar trebui să aibă cineva care lucrează în HR?
Dacă îți place să aduci culoare în locul în care lucrezi, îți place, o înțelegi și o apreciezi și o lași să se dezvolte și să înflorească atunci ești persoana potrivită pentru HR. Dacă nu ți-e frică să încerci lucruri noi, să întrebi sau să consulți oamenii despre ceea ce își doresc, daca știi cum să ajungi la esența lucrurilor importante pentru oameni și înțelegi cum sa facilitezi toate conversațiile astea, domeniul ăsta ți se potrivește. Este mai mult un rol de „backstage” (din spatele scenei) și asta este important să știi. Este un rol în care tu te asiguri că toți își pot face treaba foarte bine, dar nu ieși în față.
Ce vă ghidează „să citiți” oamenii pe care îi selectați?
Pentru procesul de selecție, pe mine, mă ajută că sunt trainer certificat în comunicare, asta înseamnă că mi-e destul de ușor să identific ce personalitate au oamenii, ce nevoi psihologice au sau în ce stadiu de dezvoltare sunt și unde își doresc să ajungă: sunt oameni care prefera munca liniară față de cea cu diferențe mari de intensitate, există oameni cărora le place să se joace… Joaca e importantă însă pentru creativitate și detașare de rutină, pentru a avea un suflu nou. Știu să apreciez că fiecare avem nevoi diferite și când facem recrutare întotdeauna discutăm după interviu ce fel de persoană este posibilul viitor angajat. Dacă îi place joaca, dar echipa în general, nu are oameni înclinați spre joaca, însă tu ca manager, vrei să faci asta, ești dispus să oferi libertatea dar și să pui energie în motivarea noului coleg, atunci putem să mergem către o angajare. Acesta este un lucru pe care trebuie să-l discuți de la început cu echipele când aduci pe cineva nou și vrei să gestionezi de la început așteptările. Trebuie să te asiguri că acea persoană se va integra în echipă.
Ce sfaturi pentru aveți pentru un tânăr la început în această carieră?
E foarte important să înțelegi că puterea pe care o ai o poți folosi pentru a face bine. Foarte des oamenii pică în capcană, pentru că au puterea de a spune și DA și NU. Spune DA, de câte ori poți, și încearcă să găsești soluția să faci lucrurile să meargă. Trebuie să fie un echilibru fin în meseria asta: să te asiguri că susții afacerea, dar să ramai și partenerul oamenilor, ei trebuie să aibă încredere în tine că îi reprezinți. Trebuie să protejezi ambele părți. Dacă te ghidezi după a face întotdeauna ceea ce e corect e simplu să faci rolul acesta.
Din experiența personală, ce își doresc viitorii angajați de la un loc de muncă?
Își doresc echilibru între viața personală și muncă, confortul de a lucra de acasă sau din alte locuri, pandemia a schimbat mult acest aspect, întrucât am lucrat de acasă și am descoperit că sunt lucruri și mai importante în viața noastră, pe care nu le conștientizam. Este un interes crescut și pentru sănătate mintală, fizică, de orice fel… Nu mai suntem în etapa în care muncim 12 ore pe zi, angajații vor să se destindă după muncă.
Care ar fi lucrurile „așa NU” de care trebuie să țină cont o persoană care vrea să se angajeze și se prezintă la interviu?
Nu dați răspunsuri dezirabile angajatorilor, dacă nu vă place să lucrați în echipă spuneți asta. Mie mi-a luat ani de zile să conștientizez că lucrez bine cu echipe, dar nu în echipe, e o diferență fină, dar contează enorm. Trebuie să se cunoască pe ei înșiși, ce acceptă și ce nu, cum arată omul alături de care doriți să lucrați zi de zi. E foarte important să-ți placă echipa și să respecți managerul pentru calitățile lui. Nu spuneți ce vreți să audă angajatorul, ci adevărul. Și dacă nu vă potriviți este în regulă.
Care ar fi segmentul cel mai greu de angajat?
Din experiența mea sunt oamenii care nu sunt flexibili. Nu ține de vârstă. Este o trăsătură de caracter care se poate educa. Dar oamenii inflexibili sunt greu de integrat…echipele noastre au un cuvânt de spus în acest lucru și evaluăm împreună dacă pot lucra cu o asemenea persoană. Nu este o categorie anume.
Cum poate proceda o persoană care vrea să se reprofileze?
În acest caz este important să cunoști înclinațiile naturale și ce ai face cu plăcere. Un job nu este un hobby, orice job are și componente mai puțin plăcute, dar când alegi un job o faci pentru părțile pe care le-ai face cu plăcere. Eu aș începe astfel cu o introspecție despre ce îmi place să fac. Eu, în parcursul meu, mi-am zis că vreau să am trei cariere și am început cu resurse umane, și încet-încet am făcut și partea de consultanță și training, care mă pasionează… iar a treia încă o investighez.
Cum este situația cu cererile de „minimum 5 ani experiență” atunci când un tânăr se angajează?
Aici trebuie privit din două părți. Angajatorul nu trebuie să ceară doar oameni cu experiență pentru că nu are cine să-i crească, deci angajatorii trebuie să-și asume că educă și cresc oameni. Asta se poate face prin internship, deși noi am oferit mereu contracte plătite și ne-am asumat și că îi învățăm. Pentru că le-a oferit internship și șansa de a crește, oamenii, în general, au rămas cu noi după ce au terminat studiile. O companie poate face asta. Ca tânăr care caută de lucru te poți uita la proiecte în care te poți implica, nu poți avea mereu experiență, dar poți face parte din proiecte în afara școlii și poate chiar la universitate. Aproape toate companiile oferă și laboratoare la care poți participa pentru a cunoaște angajatorii și a înțelege cum se lucrează în realitate. Un angajator vrea să vadă că-ți place ce faci și poate faci mai mult decât se cere la școală. El vrea să vadă implicare și interesul pentru domeniul respectiv. Sunt și platforme unde poți lucra ca freelancer și până la urmă prea puțin contează experiența „de pe foaie” ci mai degrabă pasiunea.
Care ar fi un moment din carieră care v-a adus satisfacție?
Am început să lucrez cu o parte echipa actuală acum 12 ani, mi-am început rolul acesta cu lacrimi în ochi de emoție. La interviul pentru rolul acesta, atât de emoționată am fost că am întâlnit pe cineva cu aceleași valori și aceeași pasiune pentru a face lucrurile altfel încât am știut pe loc ca sunt unde trebuie. Acum trei ani, compania în care eram a decis să închidă filiala din România și a fost momentul în care a trebuit să mă „autoconcediez” și automat să-mi concediez colegii. A fost un moment extrem de dificil. În schimb, ce am încercat să facem în acel moment și am și reușit a fost să schimbăm perspectiva: am spus că suntem o echipă care se descurcă minunat împreună, suntem armonizați și vrem să rămânem așa, deci ce facem? Am făcut brainstorming, am făcut scenarii pentru a rămâne o echipă. Oamenii erau deja într-un proces de concediere colectivă și i-am rugat să aștepte să venim cu o propunere înainte să ne împărțim prin alte companii în Timișoara. În domeniul asta nu e greu să îți găsești un alt job, cu atât mai mult cu cât am avut întotdeauna echipe extraordinare, însă absolut niciun om nu a plecat până când împreună cu colegul meu Horea Pop am venit cu propunerea despre ceea ce vom face mai departe. Am muncit mult să obținem ce ne doream și să rămânem o echipă, meritul este al lui Horea, cu sprijinul din „backstage” de care vă spuneam. Situația asta mi-a reconfirmat că atâta timp cât rămâi onest cu echipa, cât timp poți arăta vulnerabilitate și poți căuta soluții pentru a-ți proteja oamenii, ei rămân loiali.
Dacă și tu ai o profesie a cărei poveste merită împărtășită și care îi poate inspira pe alții, scrie-ne! Tion și Agenda așteaptă mesajul tău pe redactie@tion.ro.
Citiți principiile noastre de moderare aici!