Cosmin Dumitrașcu spune despre meseria de arhitect că rezultatul final și întreg procesul de viziune, de la idee până la rezultatul construit cu potențialii clienți, este o mulțumire continuă pe care o are din practicarea acestei meserii. Despre fascinația meseriei, dar și despre pregătire și admirarea lucrării finale, arhitectul ne vorbește în rândurile de mai jos.
Cum ați ales să vă îndreptați spre această meserie?
A fost un lucru haios la mijloc. Eu provin dintr-o familie de profesori de matematică. Am terminat un liceu de profil tehnic, deci nu am avut nicio legătură cu arhitectura sau artele, dar prin clasa a XI-a nu știam exact ce carieră să urmez, voiam să mă fac electrician sau electronist, dar sora mea mai mare mi-a zis dat ideea de a mă face arhitect, pentru că a observat că-mi place să construiesc, să meșteresc, să pun lucrurile unul lângă altul… Și am zis, hmm, sună bine, de ce nu? Și de atunci m-am apucat să mă documentez să văd ce înseamnă meseria, mi-a plăcut, am încercat să fac niște desene alături de mama și așa am ajuns să fac pregătire și să dau la Arhitectură. Am terminat facultatea în Timișoara și profesez ca arhitect de mai bine de 15 ani. În principal îmi place să proiectez, alături de echipa mea, clădiri rezidențiale, am contact direct cu clienții finali, beneficiarii direcți. Satisfacția este foarte rapidă, adică să faci un proiect și apoi să-l vezi realizat este o satisfacție enormă pentru mine.
Ce abilități trebuie să aibă cei care doresc să devină arhitecți?
Pot să spun că noțiuni de desen tehnic aveam de dinainte, primele desene pe care le-am dus la profesorul meu nu știu dacă aș mai avea curajul să le caut, erau absolut copilărești, să zic așa, dar cei care vor să urmeze meseria ar trebui să le placă să fie artiști, să își dea frâu liber imaginației, și să nu le fie frică să inventeze.
La facultate, sugestia mea este să fie atenți la toate cursurile pentru că de-a lungul carierei te vei lovi de orice, facultatea nu este una ușoară în mare parte și te antrenează bine pentru profesie.
Să fie atenți la toate cursurile și să asculte profesorii pentru că avem profesori buni. Foarte important, după ce termină facultatea, să stea într-un birou de arhitectură și să facă stagiul de doi ani. În această perioadă înveți unele chestii pe care nu le-ai prins la școală și înveți și managementul biroului, organizarea, etc…
Spre ce tendințe merg oamenii în prezent în arhitectură?
Sunt clienți care vin cu propriile lor idei și viziuni, trebuie ascultați, luat seama de dorințele lor, dar rolul nostru este să și „educăm” puțin. În niciun caz nu pot pleca de la noi din birou cu un proiect care nu este corect. Pe urmă, stilurile și designul și aspectul construcției e bine să fie în temă cu zona în care se construiește și cu materialele care se folosesc în zona în care se propune construcția. Este o analiză detaliată și, din păcate, trebuie să ne luptăm cu multe avize și hârtii care, de cele mai multe ori, sunt inutile și există riscul să reducem procesul de proiectare ca să ne ocupăm de maculatură.
Mie cred că mai mult îmi place să proiectez o casă care are o anumită căldură și îmi place să spun că proiectez împreună cu beneficiarul, adică atunci când vine cineva la mine în birou suntem străini practic deși majoritatea vin din recomandări. Nu poate pleca un proiect care nu mi-a trezit o emoție atunci când l-am proiectat. Cea mai mare placere îmi face sa proiectez clădiri rezidențiale, case, pentru că ești mai aproape de om, de beneficiarul final, cu care de multe ori ajung să mă împrietenesc.
O casă care are șarpantă și pod, de exemplu, mi se pare potrivită din mai multe puncte de vedere: al transferului termic, al depozitării și chiar al căldurii ei, a senzației de „cămin”.
Care ar fi un cartier sau o clădire din Timișoara care vă impresionează arhitectural și unul unde ați interveni și are potențial?
Centrul vechi trebuie promovat mai bine pentru că sunt clădiri care ne învață multe lucruri prin arhitectura lor. Sigur că îmi plac și clădirile moderne ca ISHO sau mall-ul, dar e bine să ne uităm spre trecut și să învățăm de acolo. Am mulți colegi cărora le place să proiecteze în stilul minimalist, modern.
Cred că Mehala este un cartier cu case noi, unele frumoase, doar că infrastructura este destul de deficitară, mai ales acum când se fac lucrări, de altfel benefice.
Care ar fi un moment/momentele din carieră care v-au adus satisfacții și v-au făcut mândru că practicați această meserie?
Chiar anul trecut în iarnă m-a sunat un client și mi-a spus că a mers printr-un cartier din Moșnița și a văzut o casă care i-a plăcut foarte mult. N-a mai stat să caute arhitect, a sunat la ușă și a întrebat proprietarii cine a făcut arhitectura. A venit și mi-a spus lucrul acesta. Aprecierea, asta este o satisfacție enormă pentru noi.
Rămâne în urma noastră ceva concret și palpabil. Este frumos să te plimbi prin oraș și să spui că această construcție am proiectat-o eu. Am încercat, la noi in birou, să facem o comparație între proiect și construcție și de multe ori sunt 1 la 1, dovadă că proiectul a fost respectat în totalitate. Apreciem că viziunea noastră este transpusă în realitate.
Dacă și tu ai o profesie a cărei poveste merită împărtășită și care îi poate inspira pe alții, scrie-ne! Tion și Agenda așteaptă mesajul tău pe redactie@tion.ro.
Citiți principiile noastre de moderare aici!