Încă din copilărie, Bianca Negrea a iubit florile, însă a văzut abia în Olanda ce înseamnă cu adevărat industria creșterii plantelor. Clienții săi nu pleacă acasă pur și simplu cu o floare, ci primesc informații prețioase despre întreținerea ei. Ea este „responsabilă” de explozia de la toate edițiile Timfloralis. S-a ocupat, de asemenea, în ultimii trei ani, de Festivalul „Simfonia lalelelor” din Pitești.
Ești economistă la bază. Cum ai ajuns floristă?
Până anul trecut, meseria era florar decorativ. Acum, în Nomenclatorul Meseriilor a fost denumită florist. Dacă cei care sunt activi în branșa de flori își iau valoarea dintr-o denumire a unei funcții, e grav. Mai ales în branșele în care este nevoie de creativitate – trebuie să faci totul din suflet, trebuie să simți că vrei să lucrezi, că vrei să creezi. Și atunci nu este interesant că ești florist, floristă, că ești florăreasă, că ești decorator, că ești creator sau designer florist. Funcția mea este de antreprenor în branșa floristică și am un en-gros de flori și trei florării. Fac evenimente pentru primării, pentru firme. Cum să mă numesc eu în afară de iubitoare de flori?
Cum a apărut pasiunea pentru flori?
Pasiunea a apărut de foarte mult timp, de la bunica și mama mea. De altfel, florăriile poartă numele mamei mele. Eu la bază sunt economist, am studiat economia comercială în Olanda. De la opt ani sunt plecată din România. Din 1987. Acolo am crescut, acolo am studiat, acolo am lucrat. Alături de soțul meu, locuim și în Olanda și în România, dar firmele fiind aici trebuie să fiu mai mult în țară. Sufletește, sunt în România, chiar dacă în Olanda am crescut.
Ce ai învățat despre flori de la olandezi?
Că trebuie să ai grijă de ele, în toate variantele care sunt, fie că sunt flori tăiate în vază, fie că sunt plante în grădină. Din păcate, în România nu se prea valorifică acest lucru, deși în România sunt mult mai multe ocazii în a oferi flori – de exemplu avem zilele de nume, cum ar fi Sfânta Maria. Însă am observat că este un fel de obligație să oferi flori. Adesea vin clienți în florărie și spun, pe un ton grav, fără energie, că «am o obligație, trebuie să dau niște flori». Nu se poate una ca asta, trebuie să fie o plăcere să oferi flori. Atunci, în florăriile mele, încerc să fac și legătura aceasta sufletească, pentru că oferi flori degeaba dacă o simți ca pe o obligație. Se vede diferența când un om te cunoaște și îți oferă florile care îți plac.
Ce flori preferă timișorenii?
De toate. În florării avem clienți care știu exact ceea ce vor și preferințele lor se mențin de-a lungul timpului, pentru că sunt deja din 2012 în Timișoara, iar ei sunt obișnuiți să le oferim aranjamente florale. Baza rămâne trandafirul, însă noi avem trandafiri de grădină și trandafiri din Ecuador, avem trandafiri care miros, avem alți trandafiri decât cei care sunt standard. Omul vede diferența, iar calitatea este evidentă, rezultatul fiind că buchetul stă mai mult în vază.
La nunți și alte evenimente, ce flori se caută?
Se caută combinația alb-verde și bineînțeles, trandafirii. Se mai caută și florile parfumate, cum sunt matiolele, de exemplu, care sunt flori de vară. La nunți se mai caută mult combinațiile de culori. În anii trecuți am livrat foarte multe flori roz, pasteluri. Anul acesta, am avut și nunți cu alb-verde și cu flori roz. Chiar recent am avut o nuntă care mi-a plăcut foarte mult. Mireasa a ales movul lavandă. Și i-am comandat aconitum delphiniifolium – în limba latină –, care este o floare de 1,20 metri. Aranjamentele au ieșit superb.
Din ce țări imporți florile?
Baza rămâne bineînțeles Olanda, însă avem importuri directe din Ecuador, Africa de Sud, Columbia. Doar că totul vine prin Olanda, pentru că, din păcate, tot ceea ce este importat în Uniunea Europeană trebuie să aibă certificate fitosanitare și să treacă prin controlul fitosanitar în momentul de intrare în UE. Dacă le-aș face direct în România, ar trebui să am pe cineva care face controlul fitosanitar pe aeroportul din Timișoara, însă din păcate nu există o persoană care să poate face acest lucru.
Îmi vine să plâng, pentru că dacă am putea face transportul direct în România, costurile ar fi mult mai mici și atunci ar beneficia toată branșa floristică din țară. Cele mai multe flori se vând în 1-8 martie și când începe anul școlar. Mulți clienți vin pe ultima sută de metri, e o nebunie totală. În Olanda, femeia își cumpără singură flori. Aici, așteaptă să-i cumpere soțul.
Prin en-gros livrăm flori în toată România de două ori pe săptămână, clienții pot avea marfă fresh. Pe clienții din florării îi educăm, le schimbăm viziunea asupra florilor. Suntem conectați la o firmă internațională care livrează flori pe toată planeta. Am avut o livrare în Zimbabwe pentru o doamnă din Timișoara care lucra la o asociație umanitară, iar soțul i-a trimis flori cu ocazia zilei de naștere.
Care ar fi top 5 flori vândute în România?
Trandafir, crin, crizantemă, garoafă, mini-roze. Iar dintre florile exotice care au apărut în ultimii ani vanda, o orhidee care ține foarte mult, dacă ai grijă de ea ține și trei săptămâni în floare. Degeaba te lupți să fii florăreasă sau floristă dacă tu nu știi să sfătuiești clientul. Trebuie să-i spui cum să întrețină florile, cum să procedeze încât să se bucure de ele o perioadă cât mai lungă. Noi dăm opt zile garanție pe flori. Odată, un client a crezut că îl iau peste picior și m-a întrebat cum este posibil să dau garanție la flori. Însă dacă procedați cum vă spunem noi, florile pot rezista și două săptămâni.
Când ai învățat să faci aranjamente florale, ai participat la cursuri?
Schimbarea serviciului din banca olandeză cu florăria am făcut-o când am pierdut-o pe mama; atunci toate valorile s-au dat peste cap. Când am cumpărat florile pentru înmormântarea ei din Reșița, am cumpărat trandafiri albi, dar până am ajuns de la florărie la mormânt se ofiliseră deja. Am mers înapoi, am cumpărat alte flori, dar și acelea s-au ofilit. Atunci s-a declanșat ceva în mine, în acel moment, o combinație de frustrare că în România nu se găsesc flori de calitate și de iubire – pentru că iubesc florile.
Atunci mi-am spus că nu pot să deschid doar o florărie, ci că trebuie să aduc la toată lumea flori de calitate. Atunci, am mers la cursuri de florist în Olanda, cam 2-3 ani. Din păcate, acum numărul membrilor Asociației de Antreprenori din Domeniul Floristic în România este în scădere. Am împodobit Fântâna cu Pești pentru Florii, dar și fântâna din Piața Unirii și patru porți.
Ce ar trebui să aibă în vedere un tânăr când își alege o meserie?
Am avut un proiect de doi ani în bancă, în Olanda, și am lucrat în resurse umane. Am făcut foarte multe teste de ceea ce vrea sau ceea ce poate un om, care sunt dorințele latente. Acest lucru s-ar putea face înainte să-ți alegi facultatea. Testele de acest gen se pot face și mai târziu în carieră, poate ai ales atunci ceva și după aceea vrei altceva. Știu că se fac și în România aceste teste de aptitudini, dar ar trebui mult mai des folosite. Trebuie să-ți placă ceea ce faci. Dacă îți place ceea ce faci, nimic nu este prea mult.
Dacă și tu ai o profesie a cărei poveste merită împărtășită și care îi poate inspira pe alții, scrie-ne! Tion și Agenda așteaptă mesajul tău pe redactie@tion.ro.
Citiți principiile noastre de moderare aici!