Călin Celău a făcut primii bani din coafură când avea doar 13 ani și crede că s-a născut cu un dar divin. De anul acesta, el predă cursuri de coafură la studioul său și a avut eleve din aproape toată țara. Talentatul hairstylist va coafa anul viitor, în primăvară, top-modele care vor defila în cadrul evenimentului Săptămâna Modei la Milano. Meseria îi ocupă tot timpul, însă când vine Postul Crăciunului și nu se mai fac nunți evadează în locuri exotice precum Bali și alte destinații.
Cum ți-ai găsit această pasiune? Te axezi mai mult pe coafuri sau și pe tunsori?
Dintotdeauna am spus și o să-mi mențin aceeași părere că m-am născut cu darul ăsta, eu îl numesc dar. De mic am avut treabă cu zona artistică, îmi plăcea să împletesc, să pictez, să dansez, muzica, toată partea asta, dar aveam o afinitate cumva mai mare spre partea de coafură. Orice prindeam la mână și se puteam împleti, eu eram primul.
Părul fetițelor de la grădiniță?
Până acolo împleteam spicele la mătură, spicele de grâu, adică până s-ajung să dau de păr, împleteam chestii mai uzuale, ce prindeam la mână. Dar da, pasul următor a fost să coafez prietene, verișoare, rude și pe parcurs mi-am luat manechin, am început să lucrez pe manechin și așa m-am dezvoltat pe partea asta mai mult, deci cumva am început de la un zero, aș spune, și în continuă creștere.
Când ai făcut prima coafură plătită?
La 13 ani am făcut primii mei bani, nu foarte mulți, dar suficient încât să mă bucur că i-am câștigat pe merit și să știu că-s ai mei. Părinții au fost un pic sceptici la început, ei credeau cumva că e o pasiune așa, pur și simplu, pe moment și că o să-mi treacă, dar pe parcursul timpului eu am avut cel mai mult sprijin din partea bunicii. Am avut o discuție destul de serioasă cu ei când am împlinit 18 ani și le-am explicat că eu nu nu mă văd făcând altceva. Adică eu mă văd profesând în asta. În timpul anilor, adică până la 18 ani, eu tot asta făceam. Mi-am deschis un mini salon acasă, la Cladova, tot pe banii mei, investiția mea, după care am lucrat un pic la Lugoj și apoi m-am mutat în Timișoara. Pe parcurs, părinții mei au realizat că, de fapt, nu e vorba de o pasiune de moment, ci, de fapt, e vorba de o pasiune din inimă și ce vine din inimă e cam greu de distrus.
Nu am cursuri de bază, m-am format singur. Am mers mai mult la cursuri de perfecționare pentru că voiam să intru în tendințe. Dar baza mi-am pus-o singur la punct. Din punct de vedere schematic, să zic așa, sunt foarte multe chestii, reguli de care trebuie să ții cont în construcția unui coafuri și așa mai departe. Deci, e greu și la noi la teorie, nu doar în general.
Ai mai studiat și altceva sau ai făcut doar coafură?
Am făcut direct coafura. M-am apucat să-mi iau diploma acreditată ca să pot să predau. Acesta a fost următorul pas după diplomele acreditate ca și hairstylist, coafor, toate cele. După câteva luni am dat și acreditările pentru partea de training ca să pot să predau. Și în prezent, anul acesta, am început să predau. Mi-am deschis studioul meu de un an de zile, amenajat de mine, și am cursante din toată țara, adică tot anul am avut cursante de peste tot, din toate zonele, Sibiu, Reșița, Timișoara, Cluj, Severin, București, de peste tot. Și mă mândresc cu treaba asta că doar într-un an m-am extins atât de mult pe partea de cursuri. Momentan fac doar cursuri individuale deoarece consider că cursanții acumulează mult mai mult decât la un curs de grupă. Și fetele sunt mai încântate că toată atenția mea merge spre ele, nu spre încă 14 persoane, cum se fac cursurile de grupă, în număr de 15. Și în 2024 o să continui tot cu acest curs individual, pentru că văd că sunt foarte multe doritoare și am început deja înscrierile.
Cât de greu e pentru doamnele sau domnișoarele care au un eveniment să obțină o programare la tine?
Programările, în general, se fac din timp, din foarte mare timp. Dacă știi când ai evenimentul și vrei să fie totul pus la punct e bine să-ți faci chiar și partea asta de detalii, pentru că partea de make-up și de hair e o parte de detaliu, dar detaliu foarte important dacă-ți dorești să ajungi la acel cineva. Nu mă raportez neapărat la mine, vorbesc în general. Pot să spun că e cam necesar să-ți faci programările din timp la mine, adică să zic 4, 5, 6 luni, cam așa. Eu oricum sunt mai specializat pe partea de mirese, am acreditarea și de obicei la mine se ocupă foarte rapid locurile de către mirese, abia apoi dau prioritate la restul clientelor.
Miresele ce fel de coafură preferă?
În 2023 s-au cam abordat valurile, coafura valuri, cocurile texturate, cozile volumetrice, cât mai mult volum, extensii, și am avut și câteva coafuri minimaliste, adică stilul royal, efectiv slick, prins la spate, cu un coc strâns. Deci, cumva, de la cele mai simple până la extreme, dacă se poate, cam așa am oricum clientele. Nu pot să zic că am abordat doar o anumită zonă, dar eu, fiind specializat pe texturi, evident că prefer clientele care vor textură. Adică îmi îngreunez singur viața, cum s-ar spune.
Tocmai am văzut o coafură spectaculoasă pe care i-ai făcut-o interpretei de muzică populară Mihaela Petrovici. Ce alte vedete ai mai coafat de-a lungul timpului?
Strict de coafură, e una dintre coafurile mele de suflet. Am vrut cumva să o schimb pe Miha, dar să-i adaug tinerețe extra, pentru că ea deja e tânără pentru mine și în ochii mei așa va fi. Și am vrut să abordez cumva alt stil cu ea, pentru că îmi permite fizionomia și tot ce are ea să fac treaba asta. Le-am mai coafat pe Stana Stepănescu, Claudia Puican, Georgiana Vița, Simona Rusu, Gabi Zaharia, Iasmina Iova, Olguța Berbec. Am avut și vedete de la București și influenceri. Recent am coafat-o pe Cristina Bâtlan de la Imperiul Leilor.
Îți place să și tunzi în egală măsură?
Nu. Partea de tunsoare nu mi-a plăcut deloc. Dar deloc. Nici n-am fost curios. Am încercat și am zis pas. Partea de colorimetrie am făcut-o cam doi ani și după aceea m-am lăsat din cauza oxidanților pentru că am niște probleme de sănătate și nu mi-au permis să lucrez. Și cumva am zis că ăsta-i semn de la Dumnezeu că eu trebuie să merg pe coafură, strict pe coafură și să mă perfecționez cât se poate de mult în zona asta. Adică eu oricum asta voiam la început, dar îmi plăcea foarte mult și partea de colorimetrie, să fac schimbări de look. Cum zic eu întotdeauna, nu poți să fi bun în toate. Mai bine să fi as pe una decât să dai fail la toate. Sau să ai impresia că le faci bine, și de fapt, nu le faci.
Care sunt cele mai importante premii pe care le-ai obținut?
Cel mai important premiu pentru mine l-am câștigat anul acesta la București la Gala Keune, de altfel brandul cu care eu colaborez pe partea de produse de hairstyling. Am fost nominalizat la categoria demi-couture, la coafuri texturate. Acolo am avut parte de votul juraților și totodată de cele mai multe voturi din partea publicului. Am fost cel mai votat din zona noastră și pe țară. În 10 noiembrie, am luat locul 1 chiar la Timișoara pentru cel mai apreciat hairstylist. Anul trecut am luat locul 2 la un concurs din America pe partea de coafuri texturate la mirese. Am mai câștigat locul 1 la un concurs la Viena, iarăși de coafuri texturate. Din 300 de hairstyliști, România a fost pe primul loc pentru că eu am reprezentat țara.
Anul viitor la ce să ne așteptăm să vedem la mirese și la doamnele care merg la evenimente în materie de coafură? Care sunt tendințele?
La anul pregătesc un eveniment grandios pe partea de beauty în Timișoara, în luna martie, pentru că e și luna femeii și mi se pare că e cea mai bună lună în care poți să te inspiri, mai ales că urmează apoi evenimentele și bineînțeles clientele au nevoie de cât mai multă informație și inspirație. Evenimentul acesta e deja în plină creștere, punem la punct detaliile mari în primă fază, după care detaliile mici, dar promit că o să fie un eveniment grandios pe zona de vest. Va avea loc la o sală de evenimente din oraș, vor participa 400-500 de persoane, pe bază de invitație, dar o să aflați pe parcurs mai multe detalii.
Și o să prezinți coafuri? Vei avea modele?
Da. O să fie tendințele anului 2024 prin viziunea mea, dar nu vor fi doar tendințele pentru 2024 în materie de coafuri strict de salon pentru mirese și cliente, o să fie și stilul avantgarde și excentric pentru că voi avea invitați alți hairstyliști, care poate se vor inspira pentru viitoarele concursuri. Adică o să abordez un pic și zona normală și puțin mai excentrică.
Dacă nu ai fi făcut meseria aceasta, ce altă meserie ți-ar fi plăcut să practici?
Partea de fashion. Îmi place foarte mult.
Creator de modă?
Da. M-aș fi văzut în domeniul ăsta, critic sau creator, dar ceva ce ține de domeniul fashion-ului. Aceasta ar fi o pasiune secundară a mea. După coafură, asta e următoarea.
Ai desenat vreodată?
Da. Am desenat și rochii și pantofi, așa, din pură pasiune. Mi-am desenat două dintre sacourile pe care le am, nu foarte în detaliu cum desenează toată lumea, dar suficient încât să pot să-i explic croitoresei mele care se ocupă de sacouri să-mi facă ce doresc.
Ce îți place să faci în timpul liber?
Cred că 80-90% din timpul meu sunt la salon, mai ales din mai până în noiembrie. Lucrez intens, dar nu-mi pare rău, adică chiar dacă am momente în care simt că obosesc sau poate zic că nu mai pot sau simt că cedez, mă automotivez. Asta am făcut întotdeauna, nu știu cum mă ajută Dumnezeu în privința asta, am o gândire atât de bună, pare că corpul obosește, dar mintea nu. Și în momentul în care îmi pun un mindset în cap că mai pot, mai pot. Când lucrezi din pasiune, parcă treaba asta te ține în viață, așa, parcă, nu știu, e o satisfacție, mai ales când vezi că faci oamenii fericiți, clientele pleacă mulțumite și revin, nu doar să plece, mai trebuie să și revină, ești apreciat, ești iubit, vine din toate părțile atâtea energie pozitivă, n-ai cum să nu fi mândru de treaba asta și să continui. Da, acumulează foarte mult timp partea profesională, dar, cum am spus mereu, trag acum ca să fie bine mai târziu, să stau liniștit la bătrânețe. În puținul timp liber rămas, prefer după lucru să merg în oraș, să mănânc cu o prietenă, să râd, să povestesc, să mă duc acasă și să mă întind în pat la un film. Nu mai merg în cluburi. Și dacă mai am zile libere, îmi place să călătoresc. Anul acesta, am fost în Bali, un loc în care eu mi-am dorit foarte mult să ajung, în Barcelona, în Germania la părinții mei, în Grecia și urmează să plec la Paris.
Ce calități ar trebui aibă un tânăr sau o tânără care ar vrea să facă meseria de hairstylist?
În primul rând să ai pasiune, să fi implicat, să te dedici trup și suflet cât poți tu și să lucrezi cu drag și din drag, așa o să ai multe rezultate indiferent de ce auzi din stânga și din dreapta, să privești doar înainte, mă rog, comentariile constructive să le iei în vedere și să le pui în practică, dar în rest totul ține de tine. Motivația tu ești, tu ești propria ta inspirație. Trebuie să crezi în ceea ce faci tu, în munca ta, în creația ta. Nu mă raportez doar la mine ca și hairstylist, mă raportez în toate domeniile. Noi trebuie să fim stăpâni pe noi înșine, pentru că nu o să vină nimeni să-ți spună: hai, fă aia, că e bine. Trebuie să faci tu lucrul ăla din tot sufletul sau, mă rog, să-ți placă să faci lucrul ăla, că așa o să ai rezultate. În orice domeniu trebuie să lucrezi cu suflet ca să ai rezultate la fel, din suflet.
Dacă și tu ai o profesie a cărei poveste merită împărtășită și care îi poate inspira pe alții, scrie-ne! Tion și Agenda așteaptă mesajul tău pe redactie@tion.ro.
Citiți principiile noastre de moderare aici!