Camelia Logofătu este obișnuită din copilărie cu disciplina deoarece a mers la o grădiniță săptămânală, apoi a făcut handbal de performanță. Ea este un model de inspirație pentru clientele sale pe care le antrenează și cărora le oferă sfaturi de nutriție.
Cum ați ajuns să fiți antrenoare de fitness și aerobic?
În primul rând, cred că este și ceva de acolo de sus, de la Dumnezeu, pentru că ceea ce fac îmi place enorm. Nu mă raportez doar la venit, mi-am ținut clasa și «la revedere» sau te-am luat pe tine ca și gata. Nu, pur și simplu noi trebuie să colaborăm, e ca într-o căsnicie – dacă nu colaborăm, nu comunicăm, nu merge bine. Am făcut handbal de performanță din clasa a IV-a până în clasa a XI-a, o disciplină în care m-am implicat cu toată dăruirea mea. Probabil fiind mereu pe parcursul vieții mele obișnuită cu disciplina, încă de la grădinița săptămânală, pașii programați de Dumnezeu m-au dus cumva mai departe. Toți pașii aceia m-au dus la ceea ce fac acum.
Am terminat Liceul de Mecanică în Craiova, iar după nașterea fiului meu am venit în Timișoara, unde am fost laborantă într-un domeniu de cereale brute. Am început să merg la o sală în zona Dâmbovița, unde apăruse disciplina Kangoo Jumps, cu 12 ani în urmă. Mi-a plăcut și m-am implicat atât de mult încât am început să fac coregrafiile pentru respectivul instructor. Am fost îndrumată de o colegă de acolo să fac un curs în domeniu. Am mers axată să predau Kangoo Jumps, dar instructorul care ne-a predat mi-a insuflat anumite aspecte pe care poate eu le-am pierdut din vedere. La finalul cursului ne-a spus că partea grea urmează după ce vom pleca de acolo. Partea cea mai grea este când te duci și ai 20 de persoane în spate pe care trebuie să le scanezi: să vezi fiecare ce poate face, să vezi cum e fiecare, în așa fel încât să faci o coregrafie de exerciții în care toate persoanele, toți clienții tăi, să beneficieze de ceea ce tu vrei să transmiți pentru fiecare în parte.
Cum e să lucrați cu o grupă de 20 de femei în care fiecare are ritmul ei?
De aici trebuie tu să te dezvolți ca ca instructor. Tu trebuie să ai acea dăruire. Nu se rezumă totul doar la a veni, a face câțiva pași, a face o coregrafie. Nu. Acolo trebuie la fracțiune de secundă să implementezi altă coregrafie, cumva s-o ajustezi în fracțiuni, ca fiecare dintre clientele tale să beneficieze, cum spuneam, de toate indicațiile tale – pentru că eu și verbalizez atunci când lucrăm. Le spun: «acum lucrăm pentru articulații, acum inspir și expir corect pe doi-trei timpi, exercițiul următor vine în fracționat în patru timpi» (de exemplu, cum este la pilates).
Lucrăm cu corpul nostru, ne ajutăm de creierul nostru să facă această conexiune în care să ne pună în totală funcționalitate organismul nostru, partea musculară, articulară, respiratorie. Pentru că într-un exercițiu factorul principal este respirația – inspirația și expirația. Un instructor trebuie să știe toate aceste lucruri. El, dacă nu are o viziune largă, amplă, complexă asupra organismului, începând cum am spus de la inspirație, expirație până la forța ta de a face, dorința ta de a face ceva, el nu poate să te determine pe tine să intri în cercul cu care lucrează în spate cu 15-20 de oameni. Un instructor nu trebuie să se raporteze doar la persoana care poate să facă o coregrafie, la cea care poate să ducă un exercițiu. Un instructor bun trebuie să integreze pe toată lumea în acel program.
Ce vi se pare greu de făcut în meseria dumneavoastră?
Pentru mine, nimic. Îmi place atât de mult încât nu mi se pare greu. Poate la început să mi se pară dificilă implementarea a ceea ce vreau să-i transmit unei persoane, din punct de vedere al alimentației, al sănătății, să o fac să înțeleagă că, de fapt, sportul nu are doar scopul de a fi Miss Univers sau de a avea un corp slab. Nu despre asta este vorba în sport și în educația alimentară. Nu vreau să implementez aceste lucruri doar ca o persoană să fie suplă. Nu asta este sănătatea. De fapt, sănătatea este în interior, se petrece când încercăm să ținem în echilibru anumiți parametri ai organelor noastre interne, începând cu ficatul, care este un motor și are peste 600 de funcții, până la inimă, glandele suprarenale, glanda tiroidă etc.
Ce sfaturi de nutriție le dați femeilor care vin la sală?
În primul rând, le sfătuiesc să renunțe la gluten și la lactoză. Eu am încercat să implementez o educație alimentară de 28 de zile bazată pe excluderea glutenului și lactozei. Gluten, dacă spunem în latină, înseamnă „lipici”. Dacă ne gândim cum este o făină pe care punem apă călduță și alte ingrediente, știm că în urma unei reacții chimice se umflă. La fel se petrece și în organismul nostru, pentru că și noi avem înăuntru tot felul de minerale, vitamine, produse chimice, iar glutenul ne „expandează”. Noi nu avem atât de multă masă grasă, cât de fapt suntem doar umflați, la fel ca pâinea când crește. Întotdeauna le spun fetelor că nu trebuie să ne luăm după altcineva care a ținut o dietă sau care consumă doar anumite alimente care ei îi fac bine și a slăbit, poate la cealaltă nu-i fac bine acele produse. În altă ordine de idei, trebuie să ne uităm puțin înapoi pe arborele genealogic al națiunii noastre, la ce conformație avem noi. Nu putem să mâncăm ca și chinezii, japonezii, toată ziua orez sau pește crud, pentru că am avea diverse probleme.
Câți litri de apă ar trebui să bem zilnic?
Eu recomand cam doi litri de apă, nu trebuie să facem nici exces, ci să adaptăm consumul în funcție de efortul pe care îl facem, dar să ținem cont și de anumite afecțiuni pe care poate le avem. Nu există standarde – „trebuie să bei doi litri de apă, trebuie să mănânci asta” – nu există. În toate trebuie să existe un echilibru. Atenție și la ceaiuri, chiar dacă le beți neîndulcite. Există ceaiuri care nu fac bine, poate corpul tău nu are nevoie de acele uleiuri volatile dintr-un ceai.
Ce le motivează pe clientele care vin la orele dumneavoastră?
Persoana mea, exemplul meu. Multe mă știu de când predau, de zece ani, și mă văd cum sunt ca persoană, nu numai fizic. Și asta cred că le motivează cel mai mult și multe sunt foarte tinere.
Care e cea mai vârstnică persoană pe care ați instruit-o?
A fost o doamnă aproape de 60 de ani, care nu cu sport, ci cu respectarea acestui program de 28 de zile, a slăbit opt kilograme. A avut cinci mese pe zi. Am avut și mai am la clasă femei de seama mea, care într-adevăr se țin bine, sunt de aproape patru ani lângă mine; unele poate au venit cu probleme și se simt bine acum.
Care sunt beneficiile pentru oamenii care fac sport?
Beneficiile sunt, în primul rând, pentru sănătate. Sportul nu este pentru a arăta bine. Pe lângă faptul că vine și cu aceste lucruri, ca și alimentația și mișcarea, ne ajută pur și simplu să fim alți oameni când ne uităm în oglindă și vedem că facem ceva bun pentru noi. Deoarece, cu timpul, astăzi te doare mâna, mâine te doare piciorul, poimâine te doare spatele, apoi capul, nu știi de unde provin aceste dureri, dar ele de multe ori vin din lipsa mișcării. Cu cât faci mișcare mai mult, cu atât îți angrenezi corpul să lucreze, cu atât organismul se detoxifică. Hai să facem mișcare, să mâncăm legume și verdețuri cât mai multe și atunci o să vedem că starea noastră de spirit este mult mai bună și odată ce starea noastră de spirit, sufletească, mentală este mai bună și organismul o ia pe o traiectorie mult mai bună.
Ce calități ar trebui să aibă un tânăr sau o tânără care vrea să facă o carieră în domeniul acesta?
Să-i placă, să se dedice. Restul cunoștințelor le luăm de la un curs sau facem poate și o facultate de sport. Dacă nu îți place și nu ești legată cumva sufletește, spiritual cu meseria și cu oamenii, nu ajungi atât de mult la sufletul lor, să transmiți ceea ce vrei tu, să implementezi ceea ce tu dorești.
Dacă și tu ai o profesie a cărei poveste merită împărtășită și care îi poate inspira pe alții, scrie-ne! Tion și Agenda așteaptă mesajul tău pe redactie@tion.ro.
Citiți principiile noastre de moderare aici!