Ciprian Lupean este de părere că adoptarea Codului Silvic, la finalul anului trecut, marchează un moment important în modernizarea legislației forestiere. Astfel, drumurile forestiere vor fi supravegheate video, cu sisteme tehnice de monitorizare, care să ajute la descoperirea furturilor şi tăierilor ilegale de copaci.
Ce studii ai făcut și care a fost parcursul profesional de la angajarea în instituție până la ocuparea funcției de inspector-șef?
Înainte de angajarea în instituția pe care astăzi o reprezint, am activat în mediul privat ca inginer proiectant în elaborarea amenajamentelor silvice. Acestea din urmă, amenajamentele silvice, reprezintă cartea după care se conduc toate pădurile în următorii zece ani. Astfel, am cules datele din teren, pe care le-am analizat, ulterior am propus soluții tehnice care, după verificările și consultările cu autoritățile, au fost aprobate. Pe baza acestor studii, ocoalele silvice pun în aplicare gospodărirea durabilă a pădurilor. Am activat în acest domeniu încă de pe băncile Facultății de Silvicultură și Exploatări Forestiere din Brașov. Ulterior mi-am întemeiat o familie, fapt pentru care deplasările în întreaga țară pentru culegerea datelor de teren erau mult mai dificile. Astfel, am participat la un concurs de angajare la instituția la care astăzi activez. Așadar, în 2006 m-am angajat în cadrul instituției, ulterior am promovat pe o funcție de conducere, iar începând cu anul 2022 am fost numit inspector-șef al Gărzii Forestiere Timișoara.
Care sunt provocările acestei funcții și cum e relația cu Ministerul Mediului?
Relația cu Ministerul Mediului este una bună de colaborare interinstituțională. Încercăm, printr-o bună cooperare inclusiv cu Garda Forestieră Națională, creșterea eficienței privind implementarea politicilor centrale la nivel teritorial. Printre provocările acestei funcții ar fi gestionarea cât mai eficientă a resurselor umane, întrucât gama de activități întreprinse de Garda Forestieră este variată, combinând atât activități de teren cât și de birou, avizare – implementare cât și acțiuni de control și aplicare de măsuri coercitive, după caz, în condițiile în care efectivul de angajați nu este la capacitatea necesară. Alte provocări ar fi creșterea gradului de informare în rândul populației cu privire la domeniul silvic, ceea ce poate sprijini combaterea dezinformării. Adeseori, lipsa informațiilor corecte și complete poate crea în spațiul public o imagine dezavantajoasă a instituției și a reprezentanților acesteia. De asemenea, oferirea de consultanță deținătorilor de păduri, a persoanelor care doresc accesarea unor măsuri de ajutorare, cât și îndrumarea pe calea legalității a celor care doresc să înceapă o afacere în domeniul forestier. Scopul final este creșterea gradului de conformare a tuturor celor ce activează în domeniul forestier.
Consideri că pedepsele ar trebui asprite pentru cei care taie ilegal copaci din păduri?
La finalul lunii decembrie 2024, noua variantă a Codului Silvic a fost votată în Parlamentul României. De-a lungul timpului, tăierile ilegale au fost tratate cu asprime, fiind clasificate ca infracțiuni. Consider că trebuie promovate măsuri eficiente ca populația să aibă acces facil la lemn pe căi legale. De asemenea, trebuie încurajați operatorii economici din acest domeniu care lucrează responsabil, cu respectarea legislației și eliminarea de pe piață a celor care nu doresc să se conformeze normelor și persistă în ilegalități.
Ce aduce nou Codul Silvic?
Adoptarea Codului Silvic marchează un moment important în modernizarea legislației forestiere. Astăzi, nu vorbim doar despre lemn, ci vorbim despre importanța pădurii pentru fiecare dintre noi, ca mediu de relaxare și deconectare, ca aliat de încredere în lupta împotriva schimbărilor climatice. Nu vorbim doar despre industria lemnului, ci de un sector economic cu un aport important în balanța comercială a României. Noul Cod Silvic reglementează regimul silvic, guvernanţa sectorului silvic, controlul aplicării şi respectarea regimului silvic, precum şi regimul sancţionator al acestuia. De asemenea, stabileşte cadrul legal pentru lupta digitalizată cu tăierile ilegale de pădure. Drumurile forestiere vor fi supravegheate video, cu sisteme tehnice de monitorizare, care să ajute la descoperirea furturilor şi tăierilor ilegale.
Câte controale a făcut Garda Forestieră Timișoara în 2024 și câte amenzi a dat?
În anul 2024, în județele Timiș, Caraș-Severin și Hunedoara, la nivelul Gărzii Forestiere Timișoara au fost efectuate 1.296 de controale privind respectarea regimului silvic atât în fondul forestier cât și la operatorii economici și la structurile silvice. Pentru neregulile constatate au fost aplicate 962 de sancțiuni contravenționale, a fost confiscat un volum de 5.903 metri cubi de lemn și 1.696 metri cubi de lemn tăiat ilegal. La sfârșitul lunii ianuarie 2025, vom face public raportul complet al activității anului precedent, atât în ceea ce privește activitatea de control, cât și cea de implementare, precum și de avizare în cadrul proiectelor depuse în cadrul PNRR.
Ce proiecte ai pentru anul 2025?
Chiar dacă prin calitatea pe care o am gestionez întreaga activitate a instituției, un proiect aproape de sufletul meu este cel al Programului de Împădurire cu finanțare prin Programul Național de Redresare și Reziliență. Am încheiat anul 2024 cu 31.020 de hectare pentru care am emis avize de principiu în vederea împăduririi, 29 de proiecte tehnice de împădurire avizate, care vor mări suprafața de pădure, în special din județul Timiș. Doar anul trecut, a fost împădurită o suprafață de 133 de hectare. Ne propunem ca în următoarea perioadă suprafețele agricole ce vor fi împădurite să crească la aproape 1.000 de hectare de pădure nouă.
De ce anume ar trebui să țină cont un tânăr când își alege viitoarea meserie?
Dacă vorbim la modul general, este important să ne alegem meserii în care credem și pe care le vom face cu drag. Într-un mod aparte, domeniul silvic necesită o cunoaștere bună a bazei teoretice pe care o putem dobândi de pe băncile facultăților specializate, apoi e nevoie de dorința și plăcerea de a colinda pădurile și de a lua contact cu problemele reale din teren. Experiența în acest domeniu vine cu anii și hectarele de pădure pe care le parcurgi și le analizezi. Este nevoie, evident, și de cunoașterea legislației în domeniu, de acumularea și actualizarea în permanență a informațiilor silvice, dar și de o bună comunicare cu agenții economici si proprietarii de păduri. Tinerilor care doresc să activeze pe viitor în acest domeniu le pot spune că este un domeniu interesant, mereu actual și în schimbare, că este nevoie de seriozitate pentru a putea păstra și mări suprafața de pădure din România.
Dacă și tu ai o profesie a cărei poveste merită împărtășită și care îi poate inspira pe alții, scrie-ne! Tion și Agenda așteaptă mesajul tău pe redactie@tion.ro.
foto: arhiva personală
Citiți principiile noastre de moderare aici!